Tilaajalle

Seinäjokelainen Rauni Koivisto sai avuksi uniapneaan ”poikaystävän”, ja olo on nyt kuin nuorella tytöllä – sairaus paljastui, kun taju oli lähteä

SEINÄJOKI

– Minulla on nyt hyvä "poikaystävä", jota en anna pois. Olo on kuin kuin nuorella tytöllä ja elämäni on piristynyt. Nyt saan nyt nukutuksi yhteen menoon 8-9 tuntia. En nuku enää päiväunia, eikä tarvitse heräillä parin tunnin välein. En ole myöskään saanut antibioottikuureja keuhkoputken tulehduksiin, sillä niitä ei ole enää ollut.

Näin kuvailee helpottunutta oloaan seinäjokelainen eläkeläinen Rauni Koivisto. Hän sai apua CPAP-laitteesta (ylipainehengityslaite) yli neljä vuotta tietämättään vaivanneeseen uniapneaan.

Astmaa yli 30 vuotta potenut Koivisto sai CPAP-laitteen käyttöönsä tammikuussa, kun lääkäri keuhkopoliklinikalla oli todennut hänellä olevan keskivaikean uniapnean.

– Järkytyin, kun lääkäri suositteli minulle sitä laitetta, jota en halunnut aluksi käyttää. Luulin vain, että oireet johtuvat astmasta. Lopulta suostuin sen ottamaan, kun monet muutkin alueen hengitysliiton jäsenet sitä minulle suosittelivat.

Koivisto kärsi uniapneasta yli neljä vuotta eläkkeellä ollessaan.

– Se tuli minulle yllätyksenä. Toissa kesänä henki loppui ja taju meni melkein. Jouduin käymään viidesti ambulanssilla ensiavussa.

Hän ei tiennyt uniapneaa sairastavansa ennen kuin testit sen paljastivat.

– Sain yöksi rekisteröintilaitteen, joka mittasi untani. Se kannatti ottaa, sillä tulokset paljastivat, että minulla on uniapnea. Ilman tutkimusta olisin varmaan puolikuollut.

Laitteen käyttöönoton jälkeen keuhkopoliklinikalla olleet hoitajat seurasivat Koiviston unta viikon ajan.

– Hoitaja soitti, että hengityskatkoksia on tunnissa enää vain 1,4, kun diagnoosin aikana niitä oli ollut aiemmin 17.

Yöt ennen laitteen käyttöönottoa olivat Koivistolle katkonaisia.

– Nukahdin kyllä helposti, mutta heräsin aina kahden tunnin välein. Tuntui, että oli pakko nousta hetkeksi kävelemään. Päivisin olin tosi väsynyt ja jouduin ottamaan parin tunnin päiväunet alkuillasta.

Hän kannustaa kaikkia ottamaan heti yhteyttä lääkäriin, jos epäilee sairastavansa uniapneaa.

– Jos jollakin on pitkiä hengityskatkoksia, voi olla, että sydän ei jaksa enää sykkiä. Ilmainen laite kannattaa ottaa myös käyttöön, jos lääkäri sitä suosittelee.

CPAP-laite on Koiviston mukaan helppokäyttöinen ja hiljainen.

– Se on aivan kuin pipon laittaisi päähän ja vielä kevyempi. Ei se haittaa nukkumista. Laitteeseen kiinnitetty letku antaa periksi sängyssä kääntyessä. Joudun valvomaan koko yön, jos en sitä käytä.

Laitteiston huoltaminen on Koiviston mukaan helppoa.

– Vaihdan säiliöön joka yö uuden veden ja huuhtelen letkun viikon välein. Pienen suodattimen vaihdoin laitteeseen puolen vuoden jälkeen.

Uniapneasta saa lisätietoa Mediwestissä 28. lokakuuta pidettävässä tilaisuudessa.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta