Seinäjokelainen isä toivoo kouluun vaihtoehtoa uskonnollisille tilaisuuksille – "Asioiden kuuluukin muuttua"

Koulut eivät useinkaan tiedä, miten uskonnollisten tilaisuuksien korvaava toiminta tulee järjestää, sanoo seinäjokelainen kahden lapsen isä Mikko Muilu.

Muilu kertoo saaneensa jälleen 3-luokkalaisen lapsensa koulusta tiedon, että luokka suuntaa joulun alla joulukirkkoon sekä helluntaiseurakunnan näytelmään.

– Asiasta vain ilmoitettiin, eikä mitään vaihtoehtoa tarjottu, Muilu sanoo.

Hän otti yhteyttä luokan opettajaan, joka tarjosi vaihtoehtona omaan luokkaan jäämistä tai naapuriluokkaa, missä lauletaan joululauluja.

Muilun mukaan vaihtoehto ei ole riittävä. Hän vetoaa opetushallituksen ohjeisiin .

Ohjeissa todetaan, että uskonnollisten tilaisuuksien aikana koulujen on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa niille, jotka eivät tilaisuuksiin halua osallistua. "Vaihtoehtoisen toiminnan tulee olla, uskonnollista sisältöä lukuun ottamatta, luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista kuin siinä tilaisuudessa, jonka tilalla muuta toimintaa järjestetään", ohjeissa linjataan.

– Eli jos mennään retkelle, täytyy uskonnollisesta sisällöstä kieltäytyvillekin järjestää retki.

Muilun mukaan hänen lapsensa koulu ole mitenkään poikkeus. Koulut eivät hänen mukaansa tunnu tietävän opetushallituksen ohjeistuksesta.

Toistaiseksi Muilun lapset ovat osallistuneet uskonnollisiin tapahtumiin, kun mukavaa vaihtoehtoa ei ole tarjottu. Vuosia sitten päiväkodissa viikoittaisen kirkollisen tapahtuman vaihtoehtona oli esimerkiksi leikkiä yksin viereisessä huoneessa. Muilu ei halua, että lapsi joutuu ikään kuin rangaistuksi siitä, ettei osallistu uskonnolliseen sisältöön.

– Jos olisi hyvä vaihtoehto joulukirkolle, lapsemme osallistuisi siihen toimintaan.

Muilun mielestä esimerkiksi museot voisivat olla hyvä vaihtoehto.

Isä ei halua kieltää uskontoja tai niiden opetusta. Hänen mielestään uskonnollinen kasvatus ei kuitenkaan kuulu kouluihin. Muilu on lukion matematiikan ja fysiikan opettaja.

– Opetushallituksen ohjeet ovat hyvin selkeät. Jos toiveeni vaihtoehdosta tuntuu kohtuuttomalta, voi ajatella, miltä tuntuisi kun oma lapsi vietäisiin vuosittain toisen uskontokunnan tapahtumaan.

Muilun mielestä se, että aina on toimittu näin, ei riitä perusteeksi vaihtoehtojen puuttumiselle.

– Asioiden kuuluukin muuttua. Nyt on enemmän kulttuureja ja uskontoja, myös kristinuskon sisällä.

JATTA LAPINKANGAS

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta