Tilaajalle

Seinäjoella jopa joka viides korkeakouluopiskelija valitsee kasvislounaan – Moni vaihtelee sujuvasti lihan ja kasvisten välillä

SEINÄJOKI

Kasvislounaat ovat seinäjokelaisten opiskelijoiden keskuudessa jopa suositumpia kuin Tampereella ja Vaasassa.

Seinäjoen ammattikorkeakoululla (Seamk) kasvisvaihtoehdon valitsee noin 15–20 prosenttia kaikista ruokailijoista, arvioi Sodexon Seamk Framin ravintolapäällikkö Tiina Koskenkorva-Latvala.

Vaasassa Juveneksen opiskelijaravintoloissa kasvisruoan tai vegaanisen ruoan valitsee 10 prosenttia kaikista ruokailijoista ja Tampereella 13 prosenttia. Porissa osuus on kuusi ja Raumalla vain kolme prosenttia.

Seamkilla kasvislounaan valinneen, kulttuurintuotantoa opiskelevan Joonas Martikaisen korviin 15–20 prosentin osuus kuulostaa kuitenkin jopa pieneltä.

– Luulin, että se olisi ollut enemmänkin. Tässä kasvislinjalla on välillä aika pitkät jonot, hän sanoo.

Martikainen kertoo syövänsä opiskelijaravintolassa satunnaisesti kasvisruokaa ilman erityistä syytä.

– Se on välillä ihan hyvää ja välillä se ei ole niin hyvää. Menen aika lailla sillä, miltä tuntuu sillä hetkellä. Ei minulla ole mitään terveydellisiä syitä eikä niinkään eettisiäkään, hän sanoo.

Opiskelijaruokailun suuri ilmiö onkin nyt niin sanottu fleksaaminen, kertoo Koskenkorva-Latvala. Fleksaamisella tarkoitetaan liha- ja kasvisaterioiden vuorottelua niin, että lihan syöminen vähenee, mutta ruokavalio ei ole ehdoton.

Näin tekee esimerkiksi Seamkissa opiskeleva Anne-Maria Hirvonen, joka suosii kala- ja kasvisruokia eettisistä ja ekologisista syistä.

Tällä kertaa lautaselle päätyi kuitenkin perinteistä jauhelihakastiketta ja perunoita.

– Siihen tämä nyt sitten meni. Ajattelin oikeasti, kun otin tuota ruokaa, että ärsyttää ottaa lihavaihtoehtoa, Hirvonen sanoo.

Syynä valinnalle oli, että päivän kasvis- ja kalavaihto eivät houkutelleet makujensa puolesta.

Hirvonen korostaa, että hänellä ei ole mitään kotimaista maataloutta vastaan, mutta hänen mielestään lihaa ei tarvitsisi syödä niin paljoa kuin sitä on tarjolla.

– En haluaisi suosia ulkomaisen lihan käyttöä ja helpointa se on silloin, kun ei käytä ollenkaan lihaa, hän toteaa.

Toisaalta opiskelijaruokaa esimerkiksi Vaasassa tarjoavan Juveneksen toimitusjohtajan Päivi Jousmäen mukaan myös vegaanien osuus kasvisruokailijoiden määrästä nousee koko ajan. Monet kasvissyöjät siirtyvät nyt täysin kasviperäiseen ruokavalioon.

– Juuri puhuimmekin tuossa, että voisimme jollain aikavälillä siirtyä kasvisruoan osalta kokonaan vegaaniruokaan. Se on varmaan seuraava askel kehityksessä meillä, sanoo Jousmäki.

Ravintoloiden edustajat Koskenkorva-Latvala ja Jousmäki huomauttavat molemmat, että kasvissyöjien ja vegaanien osuus voi vaihdella paljonkin opiskeltavan alan mukaan.

– Humanistit ovat merkittävämpiä kasvisruoan syöjiä, ja vastaavasti teekkarit syövät enemmän lihaa. Toisaalta ihan kaikki, myös teekkarit, syövät paljon enemmän kasvisruokaa kuin silloin, kun aloitin Juveneksella vuonna 2005, sanoo Jousmäki.

Koskenkorva-Latvalan mukaan Seinäjoella kasvisruoka tekee kauppansa hyvin esimerkiksi juuri kulttuuripuolen opiskelijoille.

Viime viikolla helsinkiläinen opiskelijaravintoloita pyörittävä Unicafe kohahdutti ilmoittamalla, että se lopettaa naudanlihan tarjoilemisen kokonaan. Samanlaista ratkaisua ei aio tehdä kumpikaan Juvenes tai Sodexo.

– Haluamme kannustaa asiakkaita parempiin valintoihin tarjoamalla eri ruokavalioihin soveltuvia vaihtoehtoja ja jättää lopullisen päätöksen henkilölle itselleen, sanoo Sodexon Mira Perander.

Juveneksella naudanlihan tarjoilu liitetään myös maidon tarjoamiseen, mikä on tällä hetkellä opiskelijaruokailua tukevan Kelan velvoittama toiminto.

– Niin kauan kuin tarjotaan maitoa, on hyvä tarjota myös naudanlihaa. Näin hyödynnetään koko eläin ja käytetään se kokonaan. Muuten meidän täytyy alkaa perustamaan lehmien hautausmaita, sanoo toimitusjohtaja Päivi Jousmäki.

Opiskelijoiden ruokailutottumukset ovat muuttuneet 2000-luvulla terveellisempään ja kevyempään suuntaan.

– Kasvisten määrä on lisääntynyt kaikkien ruokailijoiden lautasilla, sanoo Päivi Jousmäki.

Samaa mieltä on Koskenkorva-Latvala.

Kasvisruoan osuus on kasvanut, ja "perusliharuoat" eivät ole yhtä suosittuja kuin aikaisemmin. Ruokailu on Koskenkorva-Latvalan mukaan monipuolistunut.

– Ja se on muuttunut kevyemmäksi. Ei sellaista rasvamättöä ole enää tarjolla, hän sanoo.

Koskenkorva-Latvalan mukaan kasvisruokien reseptit ovat kehittyneet paljon niiden kuuden vuoden aikana, kun hän on ollut opiskelijaravintolassa töissä.

Suosituimpien ruokien joukkoon kuuluvat esimerkiksi nyhtökauratortillat ja falafelpyörykät.

Viime aikoina maidonkulutus on Juveneksella laskenut.

– Monet vaihtavat sen nykyään veteen. Kasvisruokailijat ja vegaanit ottavat usein myös soija- tai kauramaitoa, sanoo Jousmäki.

Nykypäivän opiskelijoiden valinnoissa näkyy Jousmäen mukaan se, että monet heistä ovat ympäristötietoisia ja että kasvisruoan ajatellaan olevan terveellistä.

– Kokonaisvaltainen oman itsen hyvinvointi ja maapallon hyvinvointi ovat asioita, joista asiakkaamme näyttävät olevan kiinnostuneita. He haluavat omilla valinnoillaan vaikuttaa ja myös ohjata meitä, hän sanoo.

– Opiskelijat ovat onneksi kärkenä kaikessa kehityksessä.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta