Tilaajalle

Seinäjoella ja Vaasassa paljastui eniten huumausaineiden käyttörikoksia koko maassa – mistä tässä on kysymys?

VAASA

Seinäjoki ja Vaasa ovat huumausaineiden käyttörikostilastoissa asukaslukuun suhteutettuna valtakunnan kärjessä. Kaikkein useimmin poliisi on tammi-syyskuun välisenä aikana puuttunut huumausaineiden käyttöön Seinäjoella, ja toiseksi useimmin Vaasassa.

Suuret kaupungit tulevat poliisin tilastossa vasta niiden jälkeen.

Käyttörikostilaston ykköskaupungissa Seinäjoella poliisi kirjasi 7,06 käyttörikosta tuhatta asukasta kohti. Vaasassa vastaava luku oli 6,26. Asiasta uutisoi lauantaina ensimmäisenä Helsingin sanomat.

Huumausaineiden käyttörikokset ovat 2010-luvulla lisääntyneet.

Mutta pitäisikö tuoreesta tilastosta päätellä, että Vaasa ja Seinäjoki ovat yllättäen pompanneet valtakunnan pahimmiksi huumepesäkkeiksi, joissa huumeiden käyttö on ryöstäytynyt käsistä? Ei toki.

Viikonvaihteessa työvuorossa ollut komisario Tomi Mansikkamäki Pohjanmaan poliisista tyrmää liian suoraviivaiset johtopäätökset:

– Valvontatulokset saattavat antaa tietyn kuvan, mutta tulokset riippuvat siitä, miten tutkitaan ja kuinka paljon valvotaan. Huumausainerikollisuutta ja huumeita on varmasti isoissa kaupungeissa määrällisesti enemmän kuin Seinäjoella tai Pohjanmaalla.

Pohjalaisten kyseenalainen tilastosijoitus selittyy Mansikkamäen mukaan sillä, että Pohjanmaan poliisissa huumausaineisiin liittyvää valvontaa on tehostettu. Valtakunnallisiin teemakampanjoihin on suhtauduttu vakavasti.

Valvontatyössä operatiivisen toiminnan yleisjohtajana toimineen Mansikkamäen mukaan myös rikosepäilyiden kirjaamisinto vaikuttaa tilastoihin.

– Kysymys on siitä, mihin työaikaa käytetään. Meillä pyritään siihen, että kun poliisilla tällaisia valvontateemoja on, niihin valjastetaan kaikki käytössä olevat partiot. Valvontaan on keskitytty.

Huumausaineiden käyttörikoksista suuri osa on tullut ilmi liikennevalvonnan yhteydessä. Ratsioissa paljastuu eniten kannabiksen, amfetamiinin ja amfetamiinijohdannaisten käyttöä.

– Yleensä rattijuopumusten valvonta mielletään alkometriin puhaltamisena, mutta siinäkin valvotaan samalla myös huumaantuneena ajamista, Mansikkamäki kertoo.

Käyttörikosten jäljille on päästy myös katukaupan ja muun huumausainerikollisuuden selvittelyn yhteydessä. Usein käyttäjät, välittäjät tai myyjät ovat poliisin entuudestaan tuntemia.

– Hyvin tärkeää on, että poliisi tuntee sen pelikentän, millä liikkuu. Se auttaa nostamaan huumausainerikoksia esiin.

Huumekeskustelua käydään mediassa paraikaa kannabiksen käytön rangaistavuudesta, jonka poistamisesta tehty kansalaisaloite etenee eduskuntakäsittelyyn. Kieliikö episodi poliisin mielestä asennemuutoksista huumeita kohtaan?

– Kyllä yleinen mieliala on sallivampaan suuntaan mennyt, jos verrataan 10–15 vuoden takaisiin aikoihin, Mansikkamäki myöntää.

Mansikkamäki on huolissaan siitä, millaisen viestin huumesuopeus antaa nuorille ja lapsille.

– Heille keskustelu voi näyttäytyä niin, etteivät huumausaineet enää ole paheksuttava asia. Madaltaako se kynnystä huumekokeiluihin? Jos sanktioita ei ole, totta kai viesti kulkee. Nuoret voivat ajatella, että eihän tästä enää edes seuraa mitään rangaistusta.

Mansikkamäki luottaa varhaisessa vaiheessa peruskoulussa aloitetun valistuksen voimaan.

– Silloin nuorilla pysyy realistinen mielikuva siitä, etteivät huumeet ole mitään suositeltavaa. Niihin liittyy paljon lieveilmiöitä.

Kyllä yleinen mieliala on sallivampaan suuntaan mennyt, jos verrataan 10–15 vuoden takaisiin aikoihin.

Komisario Tomi Mansikkamäki

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta