Tilaajalle

Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut – Tavoitellaan viiden miljoonan säästöjä

Vuoden alussa perustettu Ruokavirasto aloittaa yt-neuvottelut viraston talouden tasapainottamiseksi.

Sopeuttamistoimenpiteillä Ruokavirasto tavoittelee viiden miljoonan euron pysyväluonteisia säästöjä vuonna 2020.

Alustavan arvion mukaan vähennystarve on enintään 95 henkilötyövuotta ja enintään 15 henkilön osa-aikaistamista.

– Se tulee siitä, että viisi miljoonaa on suoraan sen verran henkilötyövuosiksi muutettuna keskimääräisellä palkkatasolla, Ruokaviraston pääjohtaja Antti-Jussi Oikarinen kertoo.

Yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä ja kaikkia toimintoja. Lisäksi virasto suunnittelee koko henkilöstönsä lomauttamista määräajaksi. Mahdolliset henkilöstöön kohdistuvat toimenpiteet on suunniteltu toteuttavan vuoden 2020 aikana.

– Neuvottelut alkavat ensi viikosta lähtien. Neuvottelut kestävät vähintään sen kuusi viikkoa eli joulukuun puoleen väliin asti, Oikarinen kertoo.

Seinäjoella alle 200 työntekijää

Ruokavirastossa on noin tuhat eri alojen asiantuntijaa, jotka työskentelevät kahdellakymmenellä paikkakunnalla. Viraston päätoimipaikka on Seinäjoella, jossa työskentelee Oikarisen mukaan alle 200 työntekijää. Seinäjoella työntekijöitä on entisen Maaseutuviraston tiloissa ja laboratoriossa. Hänen mukaansa vielä ei ole selvillä, miten vähennystarpeet kohdistuvat eri paikkakunnille.

– Neuvottelut alkavat ja yhdessä työntekijöiden kanssa mietitään, mihin tehtäviin vähennykset kohdistuvat. Täytyy neuvotella myös ministeriön kanssa, mistä tehtävistä karsitaan.

Neuvotteluiden aikana selvitetään, millä kaikilla keinoilla sopeuttamista tehdään. Oikarisen mukaan yksi tarkasteltava asia on esimerkiksi laboratoriopalveluiden myymisestä saatavat tulot.

– Kaikki mahdollisuudet lisätä tuloja vähentävät paineita henkilöstöpuolella, Oikarinen sanoo.

Pääluottamusmies: Henkilöstövähennystavoite yllätti

Ruokaviraston pääluottamusmiehet ovat pääasiassa Helsingissä. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestöä eli JUKOa edustava Tapani Lyytikäinen on odottavalla kannalla. Hän muistuttaa yt-ilmoituksen olevan vasta neuvotteluesitys.

Vaikka Ruokaviraston on jo aiemmin kerrottu valmistelevan yt-neuvotteluita, Lyytikäisen mukaan henkilöstövähennystavoite yllätti luottamusmiehet sekä henkilöstön.

– Viestinnällisesti on ehkä epäonnistuttu siinä, että osa ihmisistä tulkitsee, että tämä koko säästö pyritään hakemaan henkilöstä. Uskon, että työnantaja ei oikeasti kuitenkaan tarkoittanut sitä.

Hän toivoo, että neuvotteluissa otetaan huomioon ensin muut säästökohteet ja mahdolliset tulonlisäykset.

– Jos ne eivät riitä, niin vasta sitten mennään henkilöstövähennyksiin ja silloinkin mahdollisimman pehmeällä tavalla. Meillä on paljon eläköityviä ja vapaaehtoista valmiutta ryhtyä osa-aikaiseksi. Lomauttaminenkin on kevyempi ja toivottavasti irtisanomisiin ei tarvitse mennä ollenkaan.

Yt-neuvottelujen tarkoituksena on sopeuttaa viraston toiminta käytettävissä oleviin toimintamenomäärärahoihin vuoden 2020 aikana ja edelleen kehyskauden loppuun vuoteen 2023. Virasto on jo aiemmin tänä vuonna säästänyt toimintamenoissaan. Ruokavirasto aloitti vuoden 2019 alussa, kun Elintarveturvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksesta yhdistettiin uudeksi virastoksi.

Edit. 23.10. kello 17:10: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta