Tilaajalle

Rauhoittaako sininen, piristääkö keltainen ja lisääkö punainen todella energiaa? Asiantuntija teilaa yleiset väittämät sisustusvärien vaikutuksista

Sininen väri rauhoittaa, keltainen piristää, punainen lisää energiaa ja vihreä parantaa keskittymiskykyä. Tällaisiin väitteisiin törmää usein, kun puhutaan värien vaikutuksista.

Ne eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

–Kukaan ei ole pystynyt osoittamaan tutkimuksissa, että väreillä olisi näin tarkkoja yleistettäviä vaikutuksia. Värien ilme ja vaikutus on riippuvainen niiden yhteyksistä muihin väreihin, materiaaliin ja tilaan, toteaa kuvataiteilija ja väritutkija Harald Arnkil.

Hän ei kiellä, ettei väreillä olisi jonkinlaisia vaikutuksia ihmisten tunteisiin ja viihtyvyyteen. Erityisesti värit vaikuttavat mielikuvien kautta. Arnkilin mukaan hammaslääkärin odotushuoneen seiniä ei kannata maalata verenpunaiseksi, mikäli tarkoituksena on luoda rauhoittava tunnelma.

Mutta selviä tieteellisiä todisteita värien fysiologisista tai psyykkisistä vaikutuksista ei ole löydetty.

–Värien vaikutuksista on jonkin verran ihan hyviä tutkimuksia, mutta niistä saadut tulokset ovat melko ristiriitaisia tai niin lieviä, ettei niistä saa mitään kiinni.

Erityisen vaikeaa on tutkia, miten värit vaikuttavat tunteisiin – ja vielä vaikeampaa, jos tuloksista haluaa luotettavia. Koetilanteessa on esimerkiksi vaikea saada selville, ilmaiseeko koehenkilö värien aiheuttamia tunnereaktioita vai mielleyhtymiä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että värien vivahteella – sen tummuudella, vaaleudella ja voimakkuudella – on usein jopa värin sävyä merkittävämpi vaikutus.

Väreihin ja niiden tutkimukseen liittyy vielä yksi haaste. Niiden todellista luonnetta on hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta tavoittaa sanoin.

Luonnonvärejä kannattaa suosia

Aalto yliopiston väri- ja materiaalisuunnittelun opettaja Tiina Aarras mielestä väreillä on vaikutusta ihmisen tunteisiin ja viihtyvyyteen.

–Tietyt värit rauhoittavat ja tiettyjen värien avulla saadaan ihmiselle enemmän energiaa tai luovuutta.

Viimeisten vuosien aikana värien vaikutuksiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Aarras kertoo, että värien käytöllä voidaan esimerkiksi kouluissa helpottaa oppimista ja sairaaloissa paranemista.

Tutkimuksissa on osoitettu, että ihmisiä miellyttävät sukupuolesta ja iästä riippumatta luonnossa laajasti esiintyvät värit, koska ihminen on tottunut näihin väreihin tuhansien vuosien kuluessa.

–Esimerkiksi sininen ja vihreä nähdään vakaina ja hyvinä asioina.

Hän suositteleekin hakemaan kodin sisustamiseen inspiraatiota muun muassa luonnon väreistä.

Säännöt romukoppaan

Vaikka väreillä ei saisikaan uutta puhtia elämään tai masennusta karkotetuksi, voi niillä vaikuttaa moneen asiaan. Värien avulla voi Aarraksen mukaan jakaa isoja tiloja pienemmäksi, ohjata liikettä ja luoda tilan tuntua tai tunnelmallisuutta.

Pienestä tilasta voi saada valoisamman ja tilavamman tuntuisen käyttämällä vaaleita värisävyjä. Jos pieneen kotiin haluaa sen sijaan pesämäistä tunnelmaa, voi maalikaupasta hakea tummemman sävyisiä maalipurkkeja tai tapettirullia.

Värien valinnassa lopulta kaikkein tärkeintä on kuunnella itseään. Se näkyy sisustamisen trendeissä.

–Koti halutaan tehdä nykyään omaksi paikaksi, Aarras sanoo.

Värit ovat tässä tärkeä työkalu. Hän kannustaa heittämään turhat sisustamisen ja väriopin säännöt romukoppaan.

–Jos ihminen haluaa herätä kirkkaan keltaisessa makuuhuoneessa, silloin makuuhuoneen maalaaminen keltaiseksi on hyvin perusteltua.

Ympäristökriisi vaikuttaa väritrendeihin

Tällä hetkellä monet suomalaiskodit on sisustettu hyvin hillityllä väripaletilla, jonka pääosissa ovat valkoinen, harmaa ja musta.

Arnkil epäilee sen liittyvän downshifting- ja konmari-trendeihin, joissa turhasta tavarasta pyritään pääsemään eroon. Ikään kuin värit olisivat "turhaa roinaa".

Myös digitaalisten kuvien, valojen ja liikkuvan kuvan runsaudella voi olla vaikutusta.

–Ihmiset haluavat ehkä tehdä kodista paikan, jossa voi paeta ärsyketulvaa, Arnkil arvelee.

Vaikka valkoinen hallitsee tällä hetkellä sisustamisessa, värit ovat tekemässä tuloaan. Aarras huomauttaa, etteivät värit ole edes missään vaiheessa poistuneet. Ne ovat näkyneet koko ajan suomalaisissa kodeissa etenkin tekstiilien printtikuvioissa.

Siihen, mitkä värit nouset suosioon, vaikuttavat monet asiat. Keskeisessä osassa ovat maailman muuttuminen ja erilaiset suuntaukset.

Tällä hetkellä keskeisiä tekijöitä ovat Aarraksen mukaan maailmanpolitiikan epävakaa tilanne ja ympäristökriisi.

–Ihmiset haluavat nyt turvallisia ja varmoja murrettuja sävyjä, jotka tuovat kotiin lämpöä.

1950- ja 1980-luvulla asiat olivat toisin. Silloin maailmalla elettiin monin paikoin valoisaa nousukautta.

Tämä näkyi värityksessä: suosiossa olivat kirkkaat sävyt.

Värimuodit luodaan suunnitelmallisesti

Muotivirtaukset eivät kuitenkaan synny tyhjästä. Niitä tehdään.

Arnkil kertoo, että tulevien vuosien muotivärejä suunnittelee muun muassa kansainvälinen järjestö Intercolor (IC), jossa työskentelee asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

IC:n värispesialistien tehtävänä on tarkkailla ympäristöä, haistella heikkoja signaaleja ja keräillä vaikutteita. Ne voivat olla lähes mitä tahansa: musiikkia, kirjallisuutta, talouden suhdanteita, Greta Thunbergin matka Atlantin yli tai vaikkapa keltaliivien mielenosoitukset Ranskassa.

Näistä tunnelmista ja vaikutteista syntyy IC:n ammattilaisten työpöydillä väripaletteja, jotka siirtyvät sisustusliikkeen huonekaluihin ja muotikauppojen ikkunoihin.

Aiemmin värejä suunniteltiin Arnkilin mukaan noin neljän, viiden vuoden päähän. Nykyään värien kierto on nopeampaa.

Muotivärien suunnitteluun ja luomiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa yksinkertaisesta syystä: vaate- ja sisustusbisneksessä liikkuvat suuret rahavirrat. Kukaan ei halua ottaa sitä riskiä, että tuotteen myynti tyssää väärään väriin.

–Se ei todellakaan pidä paikkaansa, että jossakin joku keksisi, että nyt kumisaappaiden pitää olla keltaisia, ja ihmiset lähtisivät seuraamaan tätä trendiä sopulilauman tavoin, Arnkil sanoo.

Minkälaisia värien käyttäjiä suomalaiset ovat?

Mitkä värit ovat nyt suosittuja, sisustussuunnittelija ja Sisustussuunnittelijat SI ry:n toiminnanjohtaja Suvi-Maria Silvola?

–Tällä hetkellä suosiossa ovat materiaalin omat luonnolliset värit, kuten tiilenpunainen, pellavan sävyt sekä hiekan ja maan ruskea.

Mitkä värit kestävät aikaa parhaiten?

–Murretut ja sammutetut sävyt ovat aina varmoja ja tyylikkäitä, koska ne ovat peräisin luonnosta.

–Trendivärit luodaan keinotekoisesti kuluttajia varten. Niihin kyllästytään nopeasti, koska ne ovat voimakkaita ja niitä käytetään yhtä aikaa joka puolella, kuten vaatteissa ja tavaroissa.

Ovatko värit kulttuurisidonnaisia?

–Värit olivat aiemmin kulttuurisidonnaisempia kuin nykyään. Mitä enemmän ja nopeammin tietoa liikkuu, sitä enemmän värien käyttö yhtenäistyy eri puolilla maailmaa.

–Värien käytössä on yhä selviä eroja: maissa, joissa on enemmän valoa ympäri vuoden, käytettään rohkeampia ja tummempia sävyjä kuin Suomessa.

Onko värien käytössä jotain sääntöjä, joita kannattaa noudattaa?

–Värien käytössä on lukuisia suosituksia, mutta itse kehottaisin suosimaan värejä, joista itse pitää. Kannattaa myös huomioida tila ja sen mittasuhteet, ilmansuunta ja se, mitä ikkunoiden ulkopuolella on.

Minkälaisia värien käyttäjiä suomalaiset ovat?

–Koko ajan rohkeampia. On hyvä, että myös miehet ja lapset saavat osallistua värien valintaan ja sisustamiseen. Koti saa olla kaikkien asukkaiden näköinen.

Kommentti: Kahvikupin värillä on väliä

Joka aamuinen ongelma työpaikalla: mukilaatikoita pitää käydä aikansa läpi, jotta sopiva kahvikuppi löytyy.

Valkoinen kuppi tuntuu tylsältä, samoin harmaa, musta liian synkältä, mutta entäpä oranssi. Se voisi olla hyvä, mutta taidanpa siitä huolimatta juoda tänään kahvini vihreästä kupista. Se tuntuu oikealta.

Värillä on selvästi väliä, mutta ei sekään ihmeisiin pysty. Aamun synkkä tunnelma ei muutu iloiseksi, vaikka ympäröisi itsensä keltaisella, vaaleanvihreällä ja oranssilla. Eikä punainen väri karkota huonosti nukutun yön uupumusta.

Näin suorat vaikutukset tyrmää jutussa myös kuvataiteilija ja väritutkija Harald Arnkil. Voisi sanoa, että väri tuo pienen piristyksen – ikään kuin viime silauksen – päivään.

Mutta mistä johtuu, että juuri vihreä kuppi tuntui tänään hyvältä? Liittyykö minulla vihreään positiivisia muistoja vai johtuuko se siitä, että sitä esiintyy yleisesti luonnossa. Värit ovat mysteerejä, eikä tutkijoillakaan ole täyttä selvyyttä siitä, miten värit toimivat ja vaikuttavat.

Nyt on kuitenkin hyvä hetki nauttia väreistä ruskan väriloistossa.

Muistilista: Vinkkejä värien käyttöön

1. Mieti, minkälaisen tunnelman haluat luoda kotiisi. Vinkkejä voit katsoa vaikka sisustuslehdistä, mutta tärkeintä on, että koti tuntuu omalta ja koko perhe viihtyy siellä.

2. Jos värit ja niiden yhdisteleminen tuntuu sinusta vaikealta, kysy apua ammattilaiselta. Esimerkiksi rautakaupoissa ja sisustusliikkeissä on asiantuntijoita, joilta voi kysyä apua. He ovat siellä asiakkaita varten.

3. Väri ei toimi yksistään, vaan sen toimivuus riippuu materiaalista ja sen tekstuurista sekä muista tilan väreistä. Sama punainen voi näyttää aivan erilaiselta pehmeässä kankaassa ja kovassa seinässä.

4. Jos maalaat kodin seiniä, kokeile väriä kotona ensin pienelle alueelle. Valaistuksen erojen takia sama väri voi näyttää kotona erilaiselta kuin kaupassa. Myös isot matot voivat näyttää hyvin erilaisilta kaupassa kuin kotona.

5. Murretut ja sammutetut sävyt sekä luonnonmateriaalit kestävät parhaiten aikaa ja sopivat keskenään yhteen.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta