Rakentajia tuplasti enemmän

Pohjalaisalueilla rakennetaan nyt paljon, mikä näkyy myös työntekijöiden määrän kasvuna.

Rakentajia työskenteli viime vuonna pohjalaisalueilla noin 1 500, mikä on lähes 350 enemmän kuin vuonna 2013. Rakennusyömaita oli käynnissä 77, mikä yhdeksän vähemmän kolmen vuoden takaiseen verrattuna.

Käytännössä rakentaminen on siis lisääntynyt ja samalla myös työmaiden koko on kasvanut.

Rakennusliitto RT:n tuorein työvoimakysely ilmentää hyvin Pohjanmaalla tapahtunutta muutosta. Rakentamisen nopea nousu taantumavuosien jälkeen näkyy työmaiden kokonaisvahvuuden voimakkaana kasvuna.

Pohjanmaalla kasvu on jatkunut nousujohteisena vuodesta 2009 lähtien, jolloin alueella urakoi 728 työntekijää. Viime vuoteen mennessä rakentajien määrä on siis yli kaksinkertaistunut.

Kyselyn mukaan rakennustyömailla käytetään entistä enemmän kotimaista työvoimaa. Muutos on näkyvin Uudellamaalla. Pohjalaiskunnissa työntekijätilanne on pysytellyt melko vakaana.

Rakennuttajien oma työvoima on yksittäisiä henkilöitä lukuun ottamatta suomalaista. Oman työvoiman suomalaisuusaste on pysynyt lähes sataprosenttisena vuosien ajan.

Peabin Seinäjoen yksikönjohtaja Miikka Voipion mukaan Pohjanmaalla on pitkät perinteet paikallisen ja suomalaisen työvoiman käytöstä.

Peabin Vaasan yksikönjohtaja Esko Korven mukaan rakennuttaja ei kovin hevillä luovu pitkäaikaisista työntekijöistään.

– Nykyinen ammattitaitoinen henkilökunta on vuosien tulosta. Parempaa on vaikea saada tilalle, Korpi toteaa.

Peabilla ei nähdä, että tilanteeseen olisi tulossa suurta muutosta lähitulevaisuudessa.

– Suomalaista työtä pitää tehdä, että meillä suomalaisilla on töitä, Korpi summaa.

Viime vuonna pohjalaistyömaiden työntekijöistä 59 prosenttia toimi aliurakoitsijan alla. Kasvua vuodesta 2013 on seitsemän prosenttia. Aliurakoitsijoita käyttämällä pohjalaisrakennuttajat ovat pystyneet sopeutumaan joustavasti rakentamisen nopeaan kasvuun.

Aliurakoitsijoiden työvoimasta kuusi prosenttia oli ulkomaalaisia, mikä on suhteessa vähemmän kuin vuonna 2013. Määrällisesti ulkomaalaisia aliurakoitsijoita oli saman verran kuin aiemmin.

Ulkomaalaisten määrä vaihtelee riippuen urakan laadusta. SSR Pohjanmaan aluepäällikkö Raimo Virtasen mukaan ulkomaalaisia näkyy erityisesti rappaus- ja kiviurakoiden kohdalla. Hänen mukaan muuraus- ja rappauspuolella näkyy suurten ikäluokkien eläköityminen. Uusia tekijöitä ei ole tullut tilalle samaa tahtia.

– En muista milloin viimeksi muurari olisi kysellyt töitä.

Jaskari Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Pasi Jaskari on pannut merkille ulkomaalaisten määrän kasvun erikoisaliurakoissa, kuten muuraus- katto- ja telinetöissä.

Kokonaismäärään suhteutettuna luvut ovat silti pieniä.

– Ulkomaalaisia on alle 10 prosenttia kokonaismäärästä, Jaskari arvelee.

Lemminkäisen aluejohtaja Mikael Snellmanin mukaan ulkomaalaiset ovat harvassa myös aliurakoitsijoiden puolella.

– Meillä on Närpiössä kolme suurta työkohdetta, joissa yhdessäkään ei ole käytetty ulkomaalaista työvoimaa.

PASI LAPINKANGAS

Kommentoi

Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Lisää Maakunnasta