Tilaajalle

Purkutuomion saaneen kerrostalon kohtalo hämmentää asukkaita, lähes 40 vuotta talossa asunut ei vielä tiedä, minne muuttaa: ”Tämä tuli niin äkkiä”

Sevas aikoo purkaa Lintuviita 4:ssä sijaitsevan kerrostalon Seinäjoen Kasperissa. Talon asukkaat saivat tiedon asiasta tiistaina järjestetyssä asukaskokouksessa.

Alpo Kiviniemi on asunut kerrostalossa vuodesta 1981 lähtien, lähes 40 vuotta. Hän on hämmästynyt purkupäätöksestä.

– En päässyt itse tilaisuuteen, mutta sieltä kantautui tieto tulevasta. Heinäkuun alkuun mennessä tästä pitää muuttaa pois, Kiviniemi kertoo.

Talossa asuu Kiviniemen mukaan kaikenikäistä väkeä. Joku asukkaista on majaillut talossa ihan alusta lähtien, kun talo rakennettiin.

– Asukkaat ovat olleet päätöksestä hämmästyneitä, tyrmistyneitäkin. Tämä tuli niin äkkiä. Talo on ihan kohtalaisessa kunnossa, monta vuotta olisi vielä mennyt.

Alue on Kiviniemen mukaan ihan mukava, toisinaan rauhaton. Hän ei vielä tiedä, mikä on suunta, kun vuokrasopimus päättyy.

– Asia on niin tuore, etten ole vielä ehtinyt ajatella tarkemmin. Jotain ajatuksia on, mutta katsotaan nyt. Talon sijainti on hyvä, kun vastapäätä ei ole mitään suurempaa taloa ja takapiha on puistomainen. Välillä tässä on ollut jonkun verran häiriötä, mutta nyt on ollut pidemmän aikaa rauhallista, hän kehuu.

Sevaksen kiinteistöpäällikkö Ville Viitala kertoo, että päätös kerrostalon purkamisesta on tehty syksyllä. Tiistaina siitä ilmoitettiin talon asukkaille.

– En päässyt itse paikalle, mutta mitä olen kuullut, niin palaveri meni hyvin. Asukkaat ymmärtävät, miksi talo puretaan.

Sevas perustelee talon purkamista sillä, että se alkaa olla käyttöikänsä lopussa. Kiinteistöjä arvioidaan niiden käyttöasteen, taloudellisen tilanteen, teknisen kunnon ja kysynnän mukaan.

– Talo on rakennettu vuonna -80, siinä ei ole hissejä ja huoneistot ovat vääränkokoisia: liian isoja nykyihmisten tarpeisiin, Viitala kertoo.

Mikäli talo peruskorjattaisiin, vuokrat kohoaisivat. Yhtälö ei ole Viitalan mukaan järkevä.

– Talon huoneistot ovat isoja kaksioita ja kolmioita, ja etenkin isot kaksiot ovat ongelmallisia nykypäivän tarpeita ajatellen. Talossa on lisäksi monta rappukäytävää, mikä tarkoittaa sitä, että hissejäkin pitäisi rakentaa monta. Laskemme näitä tarkkaan ja tämä kohde on sellainen, että peruskorjauksen jälkeen vuokrat kohoaisivat niin paljon, ettemme saisi enää vuokralaisia.

Talon asukkaiden vuokrasopimukset päättyvät kesäkuun loppuun mennessä. Asuntoja on yhteensä 36 ja osa niistä on tyhjillään. Viitalan mukaan Sevas tarjoaa talon asukkaille vastaavia asuntoja tilalle.

– Haluamme tietysti, että he pysyvät meillä. Vastaavia asuntoja on tarjolla ihan Kasperissakin, jos haluaa pysyä samalla alueella. Tavoitteenamme onkin samalla parantaa talojen käyttöastetta, ettei asuntoja olisi niin paljon tyhjillään, Viitala kertoo.

Lintuviita 4:n purkuaikataulu ei ole vielä selvillä.

– Rahoitus täytyy järjestää ensin, ennen kuin asiassa päästään eteenpäin.

Sitä ei ole Viitalan mukaan vielä päätetty, mitä talon tilalle tulee.

– Kaavamuutosta on suunniteltu, sillä alueella on monta muutakin kiinteistöä. Mitään päätöksiä ei kuitenkaan ole vielä tehty. Meillä on kuitenkin jatkossakin tarkoitus tarjota ihmisille kohtuuhintaisia asuntoja, Viitala sanoo.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta