Tilaajalle

Poliisin tilaamat vainajakuljetukset onnettomuuspaikalta hoitaa aina yksi ja sama yritys, kaikista ei rankkaan työhön ole

SEINÄJOKI

Etelä-Pohjanmaan alueella poliisin kilpailuttamia vainajakuljetuksia on neljä vuotta hoitanut keuruulainen Sinervän Kivituote. Sillä on Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla yhteensä yhdeksän autoa ja 20 työntekijää.

Sinervän omistaja Alpo Hokkanen kertoo kuljetusten sujuneen hyvin.

– Yleensä ehdimme paikalle reilusti alle 90 minuutissa, mikä on vasteaika. Joskus on huonot kelit ja niille emme voi mitään. Ja kyllähän esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan eteläkärkeen Isojoelle on tosi tiukka aikataulu, emmekä me sinne talvikeleillä aina ajallaan ehdi.

– Toisaalta, niitä keikkoja sinne on ehkä yksi tai kaksi vuodessa, ja yleensä näissä tilanteissa kaikilla on muutenkin kiireet loppuneet, Hokkanen kertoo.

Erikoisvarustelluista Sinervän ruumisautoista yksi on Alajärvellä ja toinen Seinäjoella. Lisäksi Seinäjoella on oikeuslääketieteellisiin ruumiinavauksiin Tampereelle vietäviä kuolleita varten iso auto, johon mahtuu kerralla kuusi vainajaa. Kuljetuksia Tampereelle ja takaisin on maanantaisin ja keskiviikkoisin.

Sinervä ei myy arkkuja eikä kilpaile paikallisten hautaustoimistojen kanssa. Etelä-Pohjanmaalla he toimittavat ruumiinavauksista tuotavat vainajat aina näiden kotikuntien terveyskeskusten kylmiöihin.

Eräs lehden haastattelema eteläpohjalainen hautaustoimistoyrittäjä piti nykyjärjestelyä hyvänä. Aiemmin hänkin joutui olemaan jatkuvasti lähtövalmiudessa, eivätkä keikat olleet välttämättä kovin mukavia, jos nyt vainajan näkeminen koskaan on mukavaa. Haettavana saattoi olla esimerkiksi pitkään kuolleena ollut ihminen.

Hokkanen tietää, ettei kaikilla psyyke kestä työtä.

–Alussa meilläkin oli henkilökunnassa jonkin verran vaihtuvuutta. Kyllä se niin on, että tämä homma pitää lopettaa, jos asiat alkaa tulla uniin.

Esimerkiksi onnettomuudessa ennen aikojaan kuolleen aikuisen, saati lapsen, kuolemaan ei Hokkasen mukaan koskaan totu.

– Aina ne tuntuvat pahalta. Etenkin lasten kuolemat ovat todella kovia paikkoja niin meille, poliiseille kuin hoitohenkilökunnallekin. Onneksi niitä sattuu vähän. Sen sijaan, kun ihminen kuolee vanhuuttaan kotiinsa omaan sänkyynsä ilman, että hänen tarvitsee lähteä laitokseen, se on monesti oikeastaan helpotus vähän kaikille.

Vainajien noutoja Hokkasen yrityksellä on Etelä-Pohjanmaalla noin 300 vuodessa. Kilpailutus kuljetuksista on tehty keikkaperusteisesti eli mitään päivystyskorvausta heille ei makseta, vaikka auto ja kaksi henkilöä ovat koko ajan lähtövalmiudessa.

–Autoissa on monenlaisia erikoisvarusteita, kuten vetolavetit ja kahdet paarialustat. Lisäksi on monenlaisia kantoapuvälineitä ja kiinnitystarvikkeita, jos vainajaa pitää tuoda esimerkiksi metsästä lumihangessa.

Oikeustieteelliseen ruumiinavaukseen menevät vainajat käsitellään erityisen tarkasti ja viranomaismääräysten mukaan. Vainaja esimerkiksi riisutaan yhteistyössä poliisin kanssa, muovitetaan ja viedään sairaalan kylmiöön odottamaan kuljetusta Tampereelle.

Ruumisauto hakee vainajan poliisitilanteissa aina varsin vähäeleisesti. Autoissa ei ole kuljetuksen aikana esimerkiksi Suomen lippuja näkyvillä ollenkaan.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta