Tilaajalle

Poliisi pyrkii tasaamaan työkuormaa eri tehtävissä – Näin Pohjanmaan poliisipäällikkö kommentoi laitoksensa resursseja sekä työhyvinvointia

Poliisin resurssit Pohjanmaalla pysynevät nykyisellä tasollaan myös ensi vuonna, uskoo Pohjanmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkö Risto Lammi . Tulosneuvottelut käydään marraskuussa.

– Mikään ei viittaa siihen, että voimavarat olisivat ainakaan notkahtamassa, Lammi sanoo.

Hän myöntää, että ottaisi lisää virkoja vastaan mielellään.

– Totta kai ottaisin ja kykenisin ne myös järkevästi käyttämään. Joudumme kuitenkin tulemaan toimeen tulossopimuksessa sovitulla, Lammi toteaa.

Hänen mukaansa Pohjanmaan poliisilaitos kohdentaa tulossopimuksessa kohdistetut resurssit tasaisesti kaikille eri tehtäväalueille. Rikostorjunnan lisäksi poliisin tehtävänä on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta, hälytystehtävien hoito, liikenteenvalvonta sekä lupien myynti ja valvonta.

– Pyrimme käyttämään ne voimavarat, mitä poliisilaitoksella on, mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla ja siten, että työkuorma olisi mahdollisimman tasainen kaikilla tehtäväalueilla.

Lammi myöntää, että kuormittumisen tunnetta saattaa silti olla kullakin tehtäväalueella eri puolilla poliisilaitosta.

– Siihen yritetään löytää lääkkeitä, sillä työhyvinvointi on aivan keskiössä. Kaikkien työstä kannan samalla tavalla huolta, Lammi painottaa.

Tämä on hänen mukaansa tehtävä niillä voimavaroilla, rahalla ja henkilötyövuosimäärillä, mitä poliisilaitokselle on jaettu.

– Yritän parhaani, että se noin 600 henkilötyövuotta ja noin 45 miljoonaa euroa käytettäisiin kaikkien tehtäväalueiden kannalta mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti.

Lammin mukaan poliisilaitos on iso kokonaisuus, jota pitää tarkastella koko ajan siitä näkökulmasta, missä työkuormat ovat kunakin vuonna suurimmat.

– Sitä varten teemme suunnittelua ja seurantaa. Rekrytointeja tehdään koko ajan ja jonkin verran tehdään myös sisäisiä siirtymisliikkeitä laitoksella.

Keskeisillä tulosalueilla Pohjanmaan poliisilaitos pärjää Lammin mukaan hyvin.

– Rikostorjunnassa poliisilaitoksen selvitysaste on maan toiseksi paras. Myös tutkinta-aika on saatu maan pisimmästä maan poliisilaitosten keskiarvoon.

Suurimmat tulosnotkahdukset ovat hänen mukaansa havaittavissa liikennevalvonnan puolella. Tähän ovat Lammin mukaan vaikuttaneet valtiovierailut ja EU-puheenjohtajuuskausi. Pohjanmaan poliisi on yhdessä muiden paikallispoliisien kanssa tukenut pääkaupunkiseudun poliisia vierailujen yhteydessä.

Lammi muistuttaa, että poliisilaitoksella on alue- ja aikavastuu.

–Me olemme täällä 40 kunnan ja kolmen maakunnan alueella vastuussa 24/7. Meillä on kyllä osaaminen ja resurssit, mutta haasteeksi muodostuu se, että kovin pitkään voimavaroja ei voi suuressa määrin sitoa yhteen tehtäväkokonaisuuteen, koska sitten alkaa tehtävien kasautuminen, hän toteaa ja viittaa muun muassa Laihian surmatutkinnan siirtämiseen keskusrikospoliisin vastuulle.

– Ongelmaa ei olisi, jos ei tulisi koko ajan uusia rikosasioita sisälle.

Lammin mukaan Pohjanmaan poliisille tulee kymmeniä tuhansia rikosasioita sekä hälytystehtäviä vuosittain. Saman verran suoritteita on lupapalvelussa.

– Puhutaan mittavista määristä. Siksi kukaan ei ole niin onnellisessa tilanteessa, että olisi vain yksi asia pöydällä, koska niin ei voi olla. Kun yhtä hoidat, aina tulee uusia sisälle. Pyrimme kuitenkin huolehtimaan, että työkuorma jakaantuisi tasaisesti.

Lammi muistuttaa poliisin tilivelvollisuudesta myös kansalaisten kanssa.

– Toimimme ihmisten asioiden parissa ja huolehdimme parhaan kykymme mukaan mahdollisimman yhdenmukaisten palveluiden tuottamisesta koko poliisilaitoksen alueella.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta