Tilaajalle

Pohjanmaalla kymmeniin ammatteihin ei löydy työntekijöitä

VAASA

Vaasassa ja Pohjanmaan TE-toimiston alueella on akuutti työvoimapula 75 ammattinimikkeen kohdalla. Pulaa on runsaasti muistakin kuin insinööreistä ja sosiaali- ja terveysalan työntekijöistä. Pulaa on esimerkiksi tarjoilijoista, ravintola- ja suurtaloustyöntekijöistä, kioski- ja torimyyjistä, toimisto- ja laitossiivoojista, sanomalehtien jakajista ja pikaruokatekijöistä ynnä monista muista.

Maanantaisen haun mukaan Vaasan seudulla on kuitenkin lähes 3300 työtöntä työnhakijaa. Avoimia työpaikkoja oli 364. Kyse on niin sanotusta kohtaanto-ongelmasta eli siitä, että työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat eivät jostain syytä kohtaa tai sovi toisilleen.

Yksi esimerkki ongelmasta on Vaasan Rewell Centerin Subway-pikaruokaravintola, joka oli jonkin aikaa suljettuna sen takia, ettei sinne löytynyt työntekijöitä. Näin sanoo Subcom-yrityksen omistaja Markku Jyrkiäinen.

Kysyimme Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Mika Palosaarelta, kuinka on mahdollista, ettei näistä noin 3300 työttömästä löydy tekijöitä edes avoimiin matalan koulutuksen töihin. Hän toteaa, ettei asia ole näin yksiviivainen, sillä mikään nykytyö ei välttämättä ole niin helppo kuin voisi luulla.

– Tänä päivänä lähes kaikissa työtehtävissä tarvitaan jotain erityistä koulutusta. Siksi paras tapa työllistyä ja pysyä työnteossa kiinni on kouluttautua. Melkein mikä tahansa lisä- tai jatkokoulutus on hyväksi.

Palvelualojen liiton eli PAMin Vaasan aluetoimiston aluepäällikkö Marja Salmivuori arvelee, että palvelualan työpaikkoihin riittää tulijoita, jos niissä noudatetaan työehtosopimuksia eli maksetaan työehtosopimusten mukaista palkkaa ja tarjolla on kokoaikatyötä.

Palosaari lisää, että monet alat ovat digitalisoituneet niin, ettei vanhalla osaamisella enää pärjää. Työn sisältö on muuttunut.

– Silloin myös työnantajan vaatimukset työntekijälle ovat muuttuneet.

Hänestä yksi tehokkaimpia keinoja ratkaista kohtaanto-ongelma on rekrytointikoulutus. Siinä työnantaja järjestää yhdessä työvoimaviranomaisen kanssa koulutuksen, jossa koulutetaan yritykselle työntekijöitä tiettyyn tehtävään.

– Sillä tavalla yritys saa juuri tarvitsemiaan ammattilaisia.

Toinen paljon käytetty keino on niin sanottu täsmäkoulutus. Siinä yritys kouluttaa omaa henkilöstöään niin, ettei sen osaaminen rapistu.

– Työnantaja pitää sillä tavalla omaa henkilöstöään iskussa.

Palosaari nostaa esiin myös ulkomaalaisten työntekijöiden palkkaamisen yhdeksi työllistämisen keinoksi. Sillä hän tarkoittaa sellaisia ulkomaalaisia työntekijöitä, joilla on sellaista erityisosaamista, jota ei Suomesta löydy. Niissä tapauksissa työluvat pitäisi saada nopeasti kuntoon.

– Tällä hetkellä työlupien saamiseen menee liikaa aikaa, mutta tähän on muutoksia luvassa.

Hän toteaa, että jos kriittisiin tehtäviin ei saada edes ulkomailta tekijöitä, voi jokin suuren yrityksen toiminto siirtyä Pohjanmaalta tai ylipäänsä Suomesta ulkomailla sijaitsevaan toimipisteeseen.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta