Tilaajalle

Pohjalaismaakunnissa poliisin tietoon kymmeniä kiusaamistapauksia vuosittain – Poliisi puhuttelee nettikiusaajia: "Kynnys puuttua asiaan on matala"

Nuorten nettikiusaaminen työllistää myös poliisia.

Kolmen pohjalaismaakunnan alueella poliisin tietoon tulee 40–50 kiusaamistapausta vuodessa.

Pohjanmaan poliisilaitoksen viestintäpäällikkö Mikael Appel huomauttaa, että kyseessä on arvio. Poliisi ei erikseen tilastoi kiusaamista, eikä kiusaaminen rajoitu pelkästään nettiin.

Nuorten parissa toimiva ankkuripoliisi, vanhempi konstaapeli Pyry Luomala Pohjanmaan poliisilaitokselta kertoo, että häneen ollaan jatkuvasti yhteydessä nettikiusaamisesta.

– Joko kysytään, mitä tällaisessa asiassa voidaan tehdä, tai tehdään ihan rikosilmoituksia. Pyydetään, että poliisi tutkisi asiaa.

Poliisi tutkii kiusaamista usein kunnianloukkauksena, laittomana uhkauksena tai muuna vastaavana rikosnimikkeenä.

Kiusaaminen voi tulla ilmi myös näpistysten, päihdekokeilujen tai väkivaltatapausten yhteydessä.

– Käytännössä kiusaamistapauksissa tutkitaan aina jotain rikosta, sillä kiusaamista ei ole meillä erikseen luokiteltu, Luomala toteaa.

Poliisi keskustelee kiusaajien kanssa

Nettikiusaajat päätyvät herkästi poliisin puhuteltavaksi. Kynnys puuttua kiusaamiseen on Luomalan mukaan matala.

– Kohtaamme paljon nuoria, jotka julkaisevat nettiin epäsoveliasta sisältöä toisesta nuoresta, levittävät perättömiä huhuja tai tekevät jopa suoria uhkauksia tavalla tai toisella.

Keskusteluissa poliisi käy nuoren kanssa läpi, mikä on suvaittua ja miltä hänestä tuntuisi, jos sama tapahtuisi omalle kohdalle.

– Usein kuulemme, että "se oli vaan läpällä heitetty tai en ajatellut, että tästä tulisi mitään näin suurta". Aika nopeasti olemme yhtä mieltä, että se on ollut asiatonta ja tosi ikävää, Luomala sanoo.

Poliisi vaatii nuoria lopettamaan kiusaamisen, mutta yksittäisten ihmisten toimintaa varsinkin internetissä on mahdotonta valvoa. Seuraamukset kiusaamisen jatkamisesta tulevat kuitenkin nuorille selväksi.

Nuorten elämä on verkossa, ja siellä tapahtuu paljon

Ankkuripoliisi toteaa, että nuorten elämä on nykyään verkossa. Sosiaalisessa mediassa on useita eri tapoja olla yhteydessä toisiinsa, kuten Instagram, Snapchat ja Whatsapp. Uusia sovelluksia tulee myös kuin sieniä sateella.

– Nuoret viettävät aikaa ja tapaavat muita tällaisilla sosiaalisen median alustoilla, ja siellä tapahtuu paljon.

Netissä kiusaaminen tapahtuu Luomalan mukaan puheen, tekstin tai videon muodossa.

– Paljon on haukkumista, perättömien huhujen ja juorujen levittämistä, nimittelyä ja valeprofiilien tekemistä.

Hän mainitsee myös porukalla kiusaamisen.

– Tehdään vaikka Whatsapp-ryhmä, joka perustetaan yhden ihmisen tai tietyn porukan kiusaamiselle. Ne ovat vähän ikävämpiä juttuja. Niitä tulee silloin tällöin poliisin tietoon.

Vastuu on vanhemmilla ja nuorilla itsellään

Luomala muistuttaa, että vanhemmat ovat vastuussa alaikäisistä lapsistaan. Heillä pitäisi olla eniten tietoa siitä, mitä nuori tekee ja miten hänellä menee.

– Jos omasta lapsesta herää huoli, vanhemmalla on oikeus käydä nuoren kännykän data läpi.

Koulun tehtävänä on kuunnella nuoria ja keskustella kiusaamisen vahingollisuudesta.

– Jos poliisin pitää puuttua asiaan, on menty jo liian pitkälle.

Luomala painottaa kiusaamistapauksissa myös nuorten omaa vastuuta. Kiusatun kannattaa rohkeasti ottaa asia puheeksi omien kavereiden, vanhempien, koulukuraattorin tai opettajan kanssa.

– Tilanteeseen ei kannata jäädä makaamaan ja murehtia, muuttuuko se vain pahemmaksi, jos siitä puhuu. Fakta on, että asialle pitää saada stoppi. Sitä varten on eri toimijoita, jotka puuttuvat tilanteeseen.

Luomala peräänkuuluttaa myös muiden nuorten suhtautumista. Fiksuja nuoria on hänen mukaansa todella paljon, mutta ryhmäpaine voi olla joskus kova. Kiusaamista ei pidä silti hyväksyä, eikä myöskään vaieta siitä.

Kiusaamisen raja on kuitenkin häilyvä. Se, mikä toisesta tuntuu kiusanteolta, ei välttämättä ole sitä toiselle.

– Jollain nuorella voi olla tosi paljon toleranssia ja jollain ei yhtään, hän huomauttaa.

Siksi poliisin tietoon tulevat kiusaamistapaukset vaihtelevat. Jokainen tutkittava juttu on erilainen.

Kiusaamista on ollut aina

Miksi nettikiusaamista ei saada aisoihin?

– Kiusaamista ja väkivaltaa on ollut kaikissa muodossaan olemassa niin kauan kun ihmiskunta on ollut olemassa, Luomala toteaa.

Ajan kuluessa kiusaamisen välineet ovat vain muuttuneet. Nyt nuorilla on taskuissaan älypuhelimet, joilla kiusaajat läheltä ja kaukaa tavoittavat kohteensa koska tahansa.

Luomala kehottaakin aikuisia miettimään, miten he keskustelevat verkossa ja olemaan nuorille hyvänä esimerkkinä.

– Toki ihmisillä on sananvapaus, mutta myös vastuu teoistaan. On oikeus kertoa oma mielipide, mutta ei herjata tai vahingoittaa toista.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta