Tilaajalle

Pohjalaismaakunnissa alkaa tiukkojen sote-hakemusten väsääminen – Hallituksen lupaamat miljoonat lääkärien palkkaamiseen eivät niin vain tipahda tilille

Pohjalaiskunnisssa alkaa nyt hankehakemuksien yhteinen laatiminen sote-rahoja saamiseksi.

Hallitus ilmoitti tiistaina ohjaavansa ensi vuonna noin 70 miljoonaa euroa kunnille ja kuntayhtymille sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämishankkeisiin. Niiden tavoitteena on synnyttää maakuntiin uudenlaisia sote-keskuksia ja palkata lisää lääkäreitä terveyskeskuksiin.

Rahoitusta kunnat ja kuntayhtymät voivat hakea maakunnittain. Hakuaika alkaa joulukuussa.

Maakunnille on jyvitetty prosenttiosuudet

Etelä-Pohjanmaan sote-uudistuksen projektinjohtaja Harri Jokiranta kertoo, että hallitus on tiistaina julkistamassa asetusluonnoksessa määritellyt etukäteen maakuntien rahoitusosuudet.

Etelä-Pohjanmaan osuus 70 miljoonasta on 1,39 prosentin perusosan lisäksi 2,6 prosenttia väestöpohjan perusteella. Euroissa Etelä-Pohjanmaa voi siis saada yhteensä 2,7 miljoonaa euroa.

Jokirannan mukaan asetusluonnos on lähtenyt nyt lausuntokierrokselle. Lausuntoaika päättyy 5. marraskuuta. Rahoituksen hakemiseen maakunnilla on aikaa joulukuun puolestavälistä helmikuun loppuun asti.

Varmaa rahojen saaminen ei kuitenkaan ole.

– Ministeriö katsoo ensin, täyttävätkö hankehakemukset niille asetetut tavoitteet kokonaisuutena ja jos niin ei ole, rahoitus jää niiltä osin vajaaksi.

Rahoitusta voi kuitenkin hakea myöhemmin lisää.

– Niin yksinkertaistaen se ei mene, että ilmoitettaisiin vain pankkitili ja sinne loksahtaisi 2,7 miljoonaa, Jokiranta hymähtää.

Hakemuksen rakentaminen vasta alussa

Hallitus haluaa, että rahoja käytetään hoitojonojen purkamiseen ja tarvittavien lisälääkärien palkkaamiseen perusterveydenhuollossa.

– Totta kai tarvitaan tekeviä käsiä eli lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa, mutta niitä tarvitaan myös muihin tehtäviin terveyskeskuksessa, Jokiranta sanoo.

Hän muistuttaa, että uudistuksen tavoitteena on parantaa myös sosiaalipalveluja. Niihin kuuluu muun muassa vanhusten, lasten ja nuorten palveluja.

– Tässä vaiheessa olisin varovainen siinä, millä tavalla hakemuksen sisältö määräytyy. Meillä on vasta tulossa ensimmäiset tapaamiset, että miten lähdemme hakemusta rakentamaan.

Hallitus on määritellyt kehittämishankkeille myös osatavoitteita, esimerkiksi palvelujen yhdenvertaisesta saatavuudesta ja laadun parantamisesta maakunnissa.

– Hakemuksen pitää täyttää viisi kriteeriä eikä siinä puhuta yksinomaan lääkärien lukumäärästä.

Raha ei jakaudu kuntiin

Jokiranta ei halua sanoa, missä terveyskeskuksessa olisi suurin tarve lisälääkäreille Etelä-Pohjanmaalla.

– Tässä vaiheessa ei ole tarkoituksenmukaista lähteä poimimaan yksittäisiä kohtia tai paikkoja. Ne ovat tärkeitä, mutta viisautta on katsoa nyt ensin kokonaisuus.

Keskitetäänkö toimintaa Seinäjoelle vai jaetaanko rahaa kuntiin?

– Rahaa ei jakaudu kuntiin. On yksi hanke per maakunta ja se tehdään koko maakunnan kokonaisuutena, ei yksittäisinä terveyskeskuksina tai kuntina. Se on maakunnan yhteinen iso hanke.

Jokiranta näkee kuitenkin, että palvelujen täytyy olla saatavilla koko maakunnan alueella. Vain yhtä ammattikuntaa lisäämällä se ei tapahdu.

– Meidän pitää katsoa, miten paljon voimme kehittää muita palvelumuotoja, kuten sähköisiä palveluja. Myös niillä voidaan helpottaa palvelujen saatavuutta.

Pohjanmaa hakee maksimaalista osuuttaan

Pohjanmaalla soteuudistusta vetänyt, Vaasan sosiaali- ja terveystoimen johtaja Jukka Kentala muistuttaa, että valtio jakaa rahoja vasta kun asetus on keväällä hyväksytty.

Pohjanmaa hakee 70 miljoonasta omaa täyttä osuuttaan, jota hän ei ole vielä ehtinyt laskea tarkalleen. Summa on hiukan vähemmän kuin Etelä-Pohjanmaalla väestöpohjan vuoksi.

– Loka-marraskuun aikana meidän täytyy käydä keskusteluja siitä, miten saamme tehtyä hakemuksen, joka hyödyttää parhaiten alueemme kuntia.

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistelemassa myös esitystä seitsemän päivän hoitotakuusta perusterveydenhuoltoon. Kentalan mukaan Pohjanmaalla on kuntia, jotka täyttävät hoitotakuun sekä paikkoja, joissa työntekijöistä on pulaa.

– Ensimmäinen asia on katsoa vaje kunnittain. Se tieto tarvitaan, kun rahaa lähdetään hakemaan.

Myös Kentala korostaa, että valtion raha ei tule maakunnille kuin manulle illallinen.

– Hakemuksen pitää täyttää vaatimukset, ja se on yllättävän tarkkaa puuhaa.

Ministeriö aikoo hänen mukaansa neuvotella jokaisen maakunnan kanssa vielä joulu-tammikuun aikana. Neuvotteluissa käydään maakunnan sote-palvelujen tilanne läpi.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta