Tilaajalle

Pian päättyy lauha keli – vaarallisia liukkaita ja lunta tupaan

Ensilumi saattaa sataa Pohjanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle viikonvaihteessa tai pian sen jälkeen. Lumisateet voivat tosin jäädä vähäisiksi ja paikallisiksi, eikä lumi kerry maanpintaan.

Lämpötilaerot maassa ovat suuria. Pohjoisessa on jo lumipeite, mutta etelässä vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lauhaa ja leutoa. Pohjalaismaakunnissakin voi jo varautua kylmiin keleihin ja heikkeneviin ajosäihin.

Päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta varoittaa vaarallisen liukkaista ajokeleistä ensi viikon alkupuolella.

– Maanantain vastainen yö ja aamu näyttävät todella kylmiltä. Silloin yölämpötilat painuvat pakkasen puolelle. Jos tienpinnat ovat olleet illalla märkiä, ne kyllä jäätyvät. Silloin voi tulla myös heikkoa lumisadetta. Tienpintaan jäätyessään lumisade tekee ajokelistä tosi liukkaan, Viljamaa varoittaa.

– Ilmamassa Suomen yllä on muutenkin sen verran kylmä, että talvisen oloista alkaa olla. Tiistaiyönäkin pakkasta on koko maassa. Sitä seuraavalla viikolla on vielä kylmempiä lukemia.

Viikonvaihteeseen asti pysyy lauhana

Vielä tällä viikolla lämpötila Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla pysyy lauhana.

– Matalapaine liikkuu lännestä maan ylitse ja tuo mukanaan sateita. Viikonloppuun asti päivälämpötilat pysyvät noin kymmenen asteen paikkeilla ja sateet tulevat vetenä tai tihkuna.

Viileneminen alkaa vähitellen viikonvaihteessa. Perjantain ja lauantain välisenä yönä pohjoinen ilmavirtaus voimistuu, ja sunnuntaina päivälämpötilat pohjalaismaakunnissa laskevat muutamaan lämpöasteeseen.

– Jo silloin voi tulla vähän märkää lumisadetta ja räntää, vaikka suuria rintamasateita ei tulekaan. Lumikertymiä ei varmaankaan tule, Viljamaa summaa.

Nyt tuulee vaarallisen kovaa

Merenkurkkuun Ilmatieteen laitos on antanut kovan tuulen varoituksen veneilijöille, mutta myös maalla tuulee kovaa.

Varoitus vaarallisen voimakkaasta lounaistuulesta pohjalaismaakunnissa on voimassa perjantai-illasta lauantaipäivään.

Tuulen nopeus puuskissa voi olla jopa 15 metriä sekunnissa, mikä voi kaataa puita laajoilla alueilla ja aiheuttaa lyhyitä sähkökatkoja.

Talvirenkaat on vaihdettava ajoneuvoihin viimeistä kertaa viimeistään 1. joulukuuta. Nastarenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen ja muulloinkin, jos ajokeli vaatii sitä. Kitkarenkaiden käyttöä ei ole rajoitettu.

Uusi tieliikennelaki muuttaa käytäntöä siten, että talvirengaspakko muuttuu ensi vuonna keliperusteiseksi. Tämä tarkoittaa talvirenkaiden käyttövelvoitteen laajenemista marraskuulle ja maaliskuulle, jos sää tai keli vaatii.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta