Tilaajalle

Per Storkull sai ohitusleikkauksen jälkeen lääkäriltä lupauksen kymmenestä hyvästä vuodesta - ”En häpeä tunnustaa, että hiihto ja pyöräily pelastivat minut”

VAASA

Kun Per Storkull , 77 joutui loppuvuodesta 2008 sydämen ohitusleikkaukseen, lääkäri lupasi hänelle onnistuneen operaation jälkeen kymmenen hyvää lisävuotta.

– Takana on jo yksitoista ja kahdestatoista alkamassa. Ihan hyvin menee edelleen. Kilometrejä tulee jopa enemmän kuin ennen vanhaan ennen leikkausta.

Kilometreillä vaasalainen  Storkull viittaa rakkaisiin harrastuksiinsa, hiihtoon ja pyöräilyyn.

– Ilman liikuntaa olisin todennäköisesti jo haudassa tai ainakin todella huonossa kunnossa. Alkoholista meinasi näet koitua minulle isoja vaikeuksia. En häpeä tunnustaa, että hiihto ja pyöräily pelastivat minut. Kuuteen vuoteen en ole maistanutkaan.

Storkull kertoo saavansa puheluja sydänleikkaukseen valmistautuvilta tutuilta ja myös tuntemattomilta. Lähestyvä operaatio ja sen jälkeinen elämä jännittävät.

– Lääkärit ovat antaneet minulle aina ohjeen, että älä lopeta liikkumista, koska se on parasta lääkettä. Saman ohjeen olen antanut muille. Liikunta antaa minulle aivan kaikkea.

Pyöräilykausi alkaa olla tältä vuodelta takana, sillä sade ja tuuli tekevät puuhasta turhan viileää. Storkull kertoo nostaneensa jo suksiboksin autonsa katolle.

– Voitelin odottamaan neljä paria suksia, jotta sopivat välineet saa alle kelin mukaan. Ei tarvitse lähteä välillä kotona käymään.

Storkull kertoo pyöräilevänsä kuuden kesäkuukauden aikana 9 000 - 10 000 kilometriä.

– Teen joka viikko 5 - 6 reissua, joilla on mittaa 70 - 90 kilometriä. Aikaa menee kolme tai kolme ja puoli tuntia, sillä tämänikäisen äijän keskinopeus on enää 23 - 25 kilometriä tunnissa.

Storkull epäilee, ettei Pohjanmaalta löydy enää ainuttakaan kolkkaa, jossa hän ei ole pyörineen vieraillut.

– Jos aamulla on hyvä sää, katson mihin suuntaan sitä tällä kertaa lähtisi.

Hiihtokilometrejä hän kirjaa vuosittain parisentuhatta.

– Viime talvi oli huono, joten sain kasaan vain 1 700 kilometriä. Toki huonompiakin on ollut.

Storkull kertoo suuntaavansa syksyllä aluksi Palosaaren kentälle. Tasaisella nurmella suksi luistaa, vaikka lunta olisi vasta vähän. Nopeasti kohteena on kuitenkin Onkilahti.

– Ohikulkijat pysähtyvät ja huutelevat, että kuulu äijä, sä hukutat itsesi. Vastaan, että niin on moni luullut.

Storkull kertoo harrastaneensa hiihtoa ja juoksua lapsesta lähtien myös kilpailumielessä. Pyöräily tuli harrastukseksi leikkauksen myötä.

– Olen kuin kipeä kissa, jos en pääse muutamaan päivään liikkumaan. Onneksi löysin pyöräilyn, niin on kesäisinkin tekemistä.

Viimeisen hiihtolenkin ennen ohitusleikkausta Storkull kertoo tehneensä vain viikko ennen operaatiota. Leikkauksen tarve oli selkeä.

– Rintaan otti ja hengitys kulki huonosti. Koska isä kuoli sepelvaltimotautiin turhan nuorena, lääkäri osasi päätellä jo sukurasitteen perusteella, mistä kiikastaa.

Elämä ohitusleikkauksen jälkeen huoletti innokasta liikkujaa.

– Lääkäri näki miehestä jo päältä, että mieli meinaa mennä matalaksi. Hän sanoi, että nykypäivänä tehdään hyviä leikkauksia ja tarjolla on tehokkaita lääkkeitä, joten kyllä se siitä. Hän oli sataprosenttisesti oikeassa.

Neljä ja puoli tuntia kestäneessä leikkauksessa rinta avattiin ja jalasta otetuilla suonilla sydän palautettiin toimintakuntoon.

Storkull kertoo ilmoittaneensa jo sairaalassa, ettei hän aio kolmea kuukautta maata kotona sängyn pohjalla. Puolitoista kuukautta myöhemmin hän oli jo ladulla.

– Tuttavat kauhistuivat, että minun pitäisi olla kotona. Vastasin, että tiedän mitä teen ja miten sauvon.

Mitä elämä on ollut sitten "kymmenen hyvän vuoden jälkeen"? Storkull kertoo tarttuneensa lääkärin sanoihin jo tuolloin.

– Hän kertoi, että iän kertyessä alkaa todennäköisesti ilmaantua muitakin kuin sydänvaivoja, mutta elämä ei niihin lopu. En ole päässyt sydänsairaudesta missään vaiheessa kokonaan eroon, sillä muutaman vuoden olen kärsinyt rytmihäiriöistä ja viimeksi sain verenohennuslääkettä, koska vaarana on aivoveritulppa.

Storkull kertoo käyvänsä lääkärissä kerran vuodessa. Puheeksi on noussut kuntoilu ja sen määrä.

– Joskus tuntuu, että yritänkö liikaa. Lenkkisuihkun jälkeen juon kupin kahvia ja olo on helkkarin hyvä. Lääkärin mukaan määräävä tekijä on juuri hyvä mieli ja päätöksen jatkosta teen minä itse. Sydän kertoo kyllä, kun pitää ruveta jarruttamaan.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta