Tilaajalle

Näin Pelastusopisto kommentoi henkilöstöpulaa: Ongelma ei johdu valmistuvien määrästä vaan alueiden houkuttelevuudesta

SEINÄJOKI

– Opiskelijapulaa ei ole, Kuopion pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen vakuuttaa.

Pelastusopistoon pääsee Parviaisen mukaan valinnan kautta. Opiskelijoiden kokonaismäärä mukailee ja vastaa pelastuslaitokselta saadun tiedon mukaista tarvetta.

– Sovimme aina meidän tulosohjaajan, eli sisäministeriön pelastusosaston kanssa koulutettavat määrät.

Parviaisen mukaan ongelma joillakin alueilla koetusta työvoimapulasta ei johdu valmistuvien liian vähäisestä määrästä. Hakijamäärä ei ylipäätään ole oppilaitoksen puolelta ongelma.

– Mutta joillakin alueilla on ongelma sen vuoksi, että ne eivät ole niin vetovoimaisia. Ne ovat lähinnä harvaan asuttuja alueita, mutta on myös kaupunkialueita siellä täällä, joissa on ollut työvoimasta pulaa.

Parviaisen mukaan suuri osa alalle valmistuvista on nuoria miehiä.

– He haluavat lähteä sellaisille paikkakunnille, joissa on sitä niin sanottua elämää.

Hakijoita pelastusopistoon on Parviaisen mukaan riittävästi.

– Mutta se on taas oma juttunsa, onko meillä riittävästi rahoitusta, että otetaan riittävä määrä opiskelijoita sisään, ja onko meillä ministeriön, kentän ja opiston kanssa yhteinen käsitys tarvittavasta määrästä.

No onko näin?

– Jos katsoo meille osoitettua rahamäärää, niin siinä valossa ei ole, Parviainen toteaa.

– Mutta toisaalta me teemme säännöllisin väliajoin koulutusmääräkyselyn. Tuoreimman selvityksen mukaan meiltä valmistuneiden määrä on ollut riittävä.

Parviainen tähdentää, ettei pelastusopisto pysty vaikuttamaan siihen, miten pelastusalan ihmisiä saataisiin paremmin palkatuksi myös harvaan asutuille alueille.

– Se on muista asioista kiinni, miten valmistuneet henkilöt jakautuvat maailmalle. Meiltä valmistuneet pääsevät kyllä kaikki töihin.

Parviaisen mukaan pelastusalan ihmisten sijoittumisessa on huomattu epätasaista alueellista jakautumista, kuten monella muullakin alalla.

– Selkeästi on alueita, joihin halutaan mennä, Parviainen toteaa esimerkiksi paikkakunnista, joissa on riittävästi houkuttelevuutta vaikkapa nuorten miesten tai perheellisten silmissä.

Palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat keskeisessä roolissa, ja toki sekin, onko esimerkiksi nuorten valmistuvien mahdollisuus löytää puolisoa. Harvaan asutut seudut jäävät näissä realiteeteissa herkästi kakkoseksi.

– Pelastusala ei ole siinä mielessä mitenkään poikkeuksellinen muista aloista.

Kuopion pelastusopistossa on Parviaisen mukaan tarjolla alan pelastajatutkinto, alipäällystötutkinto ja päällystötutkinto.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta