Tilaajalle

Palosaaren asukasyhdistys taistelee kirjaston säilyttämisen puolesta – ”Katkeraa, kun mietitään, että vain muutama vuosi sitten päätettiin, ettei kirjastoa suljeta”

VAASA

Palosaaren asukasyhdistys aikoo taistella kaupunginosansa kirjaston säilyttämisen puolesta. Maanantaina 26. lokakuuta kirjaston lakkauttamisaikeista järkyttynyt yhdistys aikoo järjestää mielenilmauksen Palosaaren torilla.

Paraikaa yhdistys kerää nimiä myös vetoomukseen, jossa vaaditaan kirjastopalveluiden säilyttämistä Palosaarella. Tiistai-iltapäivään mennessä nettiadressiin oli kertynyt lähes 500 nimeä.

Lisäksi allekirjoituksia kerätään listoille Palosaaren kirjastolla ja kaupoissa. Niitä ovat oma-aloitteisesti ryhtyneet keräämään muutkin kuin yhdistysaktiivit.

Asukasyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Kari Laitala on tyrmistynyt ja turhautunut siitä, että Palosaaren kirjastopalvelut ovat säästösyistä jälleen uhattuina.

– Katkeraa, kun mietitään, että vain muutama vuosi sitten päätettiin, ettei kirjastoa suljeta.

Edellisellä kerralla (2015) asukasyhdistys keräsi kirjaston lakkauttamista vastustavaan vetoomukseen 2000 nimeä. Onko kansalaisaktiivisuudella sitten vaikutusta?

– Vein sen delegaatiomme kanssa kaupunginhallitukselle. Ei sillä heihin mitään vaikutusta ollut. Hallitus esitti kirjaston sulkemista valtuustolle. Valtuustossa oli sivistyneitä ihmisiä. Heidän päätökseensä adressi vaikutti.

Kaupunginvaltuuston päätöksellä kirjasto sai jatkaa.

Nyt sivistystoimelta vaaditaan 3,3 miljoonan euron lisäsäästöjä vuoteen 2021 mennessä.

Kirjaston sulkemisen on arvioitu tuovan parinsadantuhannen euron säästöt. Arviot vaihtelevat laskentatavasta riippuen.

Laitalan mielestä on kyseenalaista, syntyykö todellisuudessa minkäänlaista säästöä, kun vuokrien periminen loppuu. Työntekijät siirtyvät pääkirjastoon, ja talotoimen maksettaviksi jäävät suojellun kiinteistökustannukset.

– Tämä on toivotonta. Taustalla on ihan jotakin muuta kuin säästöt. Tuntuu, että tämä on pelkkää kiusantekoa Palosaarta kohtaan, Laitala hymähtää.

– Kaupunki laittaa peruspalveluita kiinni täällä. Eikö tämä kuulosta hölmöläisten touhulta?

Laitala muistuttaa, ettei kysymys ole yhden kaupunginosan palveluista. Kirjastoa käyttävät myös Isolahden, Gerbyn, Västervikin ja Vetokannaksen veronmaksajat.

Palosaaren kirjastolla on myös paikallishistoriallista arvoa. Kirjasto Carl Schoultzin suunnittelemassa kivitalossa torin laidalla avattiin jo 90 vuotta sitten.

– Vaasa oli pioneeri kirjastoalalla. 1700-luvun lopulla täällä oli kirjallisuuskerho, joka lainasi kirjoja muillekin – ketkä nyt sitten osasivatkaan lukea, Laitala toteaa.

– Siinäkin mielessä tämä kaikki tuntuu niin typerältä.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta