Tilaajalle

Palkittu tapahtumatuottaja Jenna Lahtinen ennustaa, että tulevaisuudessa isojen kaupunkien jättikonsertit voivat tulla myös maakuntiin

Kun Ed Sheeran viime kesänä veti Malmin lentokentän kahdesti täyteen konserteillaan, taustalla töitä onnistumisen eteen oli tehnyt tapahtumatuottaja Jenna Lahtinen . Kun työtarjous Sheeranin konserteista tuli, Lahtinen joutui ensimmäiseksi etsimään miehen kappaleen kuunneltavaksi. Miljoonia myynyt artisti ei ollut tuttu. Itse konsertti oli siitä huolimatta suuri kokemus.

– Kaikille konserteissa olleista Sheeran ei välttämättä ollut suurin suosikkiartisti, mutta konserteista voi nauttia, vaikka ei osaisi laulaa hittien mukana, Lahtinen sanoo.

Suurten tapahtumien yhteydessä puhutaan paljon siitä, että niistä pois jääminen voi aiheuttaa ihmisissä tuskaa. On pelottava ajatus, että jokin suuri kokemus menee ohi.

– Ehkä me järjestäjät vähän pelaamme sillä tunteella. Monesti isot tapahtumat ovat vuoden kohokohtia, vaikka itse rakastan myös pieniä keikkoja.

Valtaisat ponnistukset jäävät vähemmälle

Esimerkiksi Sheeran ja saksalainen hevibändi Rammstein esiintyivät viime kesänä valtaville yleisömäärille Suomen suurimmissa kaupungeissa. Lahtisen mukaan maakuntien musiikinystävillä tai esimerkiksi Provinssilla ei ole pelättävää.

– Ei pidä olla huolissaan. Suurkonsertit ovat tulleet jäädäkseen, mutta festarit ja pienemmätkin elävän musiikin tapahtumat elävät rinnalla.

Lahtinen myös huomauttaa, että suurkonsertteja voidaan jatkossa järjestää muuallakin kuin suurissa kaupungeissa.

Tulevaisuudessa paikallisuudesta voi tulla myös valtti. Esimerkiksi Provinssi tekee jo nyt paljon ympäristötietoisuuden eteen, mutta totuus on, että esimerkiksi bändien liikuttelu perustuu lentämiseen.

– Laadukkaat tapahtumat, joita varten ei tarvita niin valtaisia ponnistuksia, ovat tulevaisuutta.

Pohjanmaa Provinssi-lasien läpi

Musiikkiala palkitsi Lahtisen syyskuussa vuoden tapahtumatuottajana Industry Awards -palkinnolla. Hänellä on vuoden mittaan useita työtehtäviä. Keski-Suomessa varttunutta Lahtista ovat tänä vuonna työllistäneet muun muassa Provinssi ja Ilosaarirock sekä alkuvuodesta musiikkialan ammattilaisia Seinäjoelle vetänyt MARS-tapahtuma.

Historiikeissa Pohjanmaa näyttäytyy paikkana, jossa bändiä uhataan puukolla, ellei tango soi. Lahtinen on Rytmikorjaamolla kuin kotonaan, eikä tunne kuvauksien mukaista maakuntaa.

– Varmasti sellaista on ollut, mutta kyllä vuonna 2019 se on menneen talven lumia.

Lahtinen myöntää katsovansa Pohjanmaata eräänlaisesta Provinssi-kuplasta. Sieltä Pohjanmaa näyttäytyy paikkana, jossa on tilaa ja mahdollisuuksia.

Järjestelyt ammattimaistuneet

Lahtisen työnkuva vaihtelee suuresti. Yleensä hän työskentelee artistien kanssa. Hän huolehtii siitä, että asiat artistin ja tapahtuman välillä toimivat. Työ sisältää jatkuvia stressielementtejä. Viime kesänä kylmä hiki nousi otsalle, kun yksi Ilosaarirockin pääesiintyjistä oli myöhästyä.

– Bändi tuli lavalla suoraan lentokentältä ja keikka myöhästyi lopulta vain noin 15 minuuttia.

Festivaalien ja konserttien järjestäminen on Lahtisen mukaan ammattimaistunut niiden vuosien aikana, jolloin hän on ollut mukana.

– Joskus aiemmin ei ole esimerkiksi ollut selvää, milloin bändi tulee paikalle.

Nykyisin tällainen koordinoinnin puute ei tulisi kuuloonkaan.

Lahtisen omaan korvaan rock-musiikki kuulostaa parhaalta. Tekeekö kitara joskus paluun?

– Kitara ei ole hävinnyt mihinkään, mutta sitä voi soittaa monella tavalla.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta