UUSI ILKKA

Ilkka

Palanut messutalo nousee tuhkasta

SEINÄJOKI

Tulipalo tuhosi Pruukinrannan asuntomessualueelta Riihi-hirsitalon tammikuun lopussa. Työt uuden talon rakentamiseksi alkoivat tuhoutuneen talon purkutöillä viime viikolla. Tavoitteena on, että kohde numero 20 on esittelykunnossa asuntomessujen aikaan heinäkuussa.

– Pohjalaisella sisulla uusi talo nousee, Honkatalot Oy:n myynti- ja markkinointikoordinaattori Tanja Tuominen kiteyttää.

Hirsitoimitukset kyetään järjestämään. Ensimmäiset uudet hirret toimitetaan Tuomisen mukaan työmaalle jo viikolla yhdeksän eli helmi-maaliskuun vaihteessa.

Tontilla on purkusopimuksen mukaan puhdasta viimeistään 21. helmikuuta. Uuden rakentaminen lähtee siitä.

– Perustus- ja pohjatyöt laitetaan seuraavaksi kuntoon, työmaan vastaava mestari Juha Kosola kertoo.

Kosolan mukaan talon perustuksia ei tarvitse rakentaa uudelleen. Talon osuus kattaa toisen puolen koko rakennuskokonaisuuden perustuksista. Lattialämmitysputketkin ovat kunnossa.

– Ne imettiin tyhjiksi palon jälkeen.

Kosolan mukaan perustusten tutkimukset jatkuvat autotallin alueella vielä. Sillä halutaan saada selville, onko vaurioita enemmän kuin nyt tiedetään. Tuli alkoi autotallin luota.

– Vettä paikalla käytettiin paljon. Sekin katsotaan, voidaanko tallin alueella aloittaa työt ilman kuivaamista.

Hirsityöt on tarkoitus aloittaa viikolla yhdeksän alimpien hirsikerrosten asennuksella.

– Alimpien hirsien asennus on hidasta ja tarkkaa työtä.

Purkutöistä vastaa Pohjanmaan Erikoispurku Oy ja yrittäjä Ari Ämmälä. Uudet hirsitalot ovat Ämmälän mukaan lujia rakenteeltaan. Vaikeuskerrointa purkutöille lisää vielä talon erikoinen rakenne.

– Talon pystyttäjä on palkattu mukaan purku-urakkaan. Hän tietää tarkasti, missä järjestyksessä kannattaa tehdä ja missä ovat esimerkiksi hirsien kiinnityspultit.

MRV-Rakennus Ky:n työpäällikkö Veli-Pekka Säntin mukaan purkutöitä hidastavat esimerkiksi kolme kantaviin kattorakenteisiin liittyvää rautapalkkia, joista suurin painaa tuhannen kilon kieppeillä. Säntin mukaan purkamisen on edettävä määrätyssä järjestyksessä, jotta palkit eivät kippaa.

Säntti on sopinut myös uuden talon pystytyksestä. Tehtaan kanssa on käyty läpi rakenteita.

– Joitain asioita pystytään tekemään enemmän tehtaalla, että paikan päällä työstäminen on saatu vähemmäksi. Se jouduttaa pystytystä.

Ämmälän mukaan puretusta talosta menisi noin 95 prosenttia kierrätykseen, jos se ei olisi palanut.

– Huopakatteet käytettäisiin esimerkiksi osana asfaltteja. Palaneina ne eivät kelpaa.

Palaneen talon puurakenteet menevät hakkeeksi ja lämmitysenergiaksi. Lajittelu tehdään paikan päällä koneellisesti.

– Tänään aloitettiin kahdella koneella.

Palaneen autotallin betonilattian purkaminen kuuluu myös urakkaan.

Talkoohenki rakennustyömaalla on korkealla. Seinäjoen asuntomessujen projektipäällikkö Kirsi Joensuun mukaan muun muassa purkulupa saatiin nopeasti Seinäjoen kaupungilta.

Asuntomessujen puolesta alueella on järjestetty kontit niin, että purkutöihin on mahdollisimman hyvin tilaa. Lajittelukontit saatiin kuitenkin järkevästi lähelle työmaata.

Kommentoi

Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Lisää Maakunnasta