Painija on suntiona lähellä unelmaa

TAMPERE

Juha Ahokas oli koululaisena innokas kynämies. Oppitunneilla koulukirjojen sivuille syntyi kirkkoja ja tapuleita.

– Pappi minusta piti tulla. Se haave väistyi vasta yhdeksännen luokan keväällä. Pääsiäisen jälkeen minusta tuli painija.

Ahokas muistelee, että lapsena automatkoilla perhe pysähtyi kuvaamaan kirkkoja. Ahokas on jatkanut tapaa. Hänen kameransa on taltioinut muun muassa lukuisia norjalaisia kirkkoja.

Tammikuisena keskiviikkoaamuna Aitolahden kirkossa Tampereella miesjoukko yrittää saada seinän kokoista näyttöä toimimaan. Ahokas on tuonut kirkkoon kastekynttilöitä. Hän vastaa viiden kirkon ja 12 seurakuntatalon arjen pyörittämisestä Tampereen seurakuntayhtymään kuuluvan Messukylän seurakunnan ylivahtimestarina. Ahokkaan alaisuudessa työskentelee 15 työntekijää. Ahokas on mukana seurakunnan johtoryhmässä. Se tietää lukuisia kokouksia.

– Halusin rauhaa, mutta kaikkea muuta tämä on ollut, Ahokas moittii hyväntuulisesti.

Asiat kaatuvat päälle, tilanteet muuttuvat ja auto nielee kilometrejä. Tämä ei ole ollenkaan sellainen erämaakirkko, johon Ahokas toivoi pääsevänsä vetäytymään.

Painiuran jälkeen Ahokas oli omaishoitajana sukulaismiehelle. Kun mies jätti tämän ajan, Ahokas alkoi tähyillä itselleen ammattia. Hän etsi ensin koulutuspaikkaa Haaparannan ja Tornion seudulta, johon hän on kiintynyt. Yhtenä vaihtoehtona nousi esiin kehitysvammaisten henkilökohtaisen avustajan koulutus.

– Mietin kuitenkin, että onko se henkisesti liian raskasta omaishoitojakson päälle.

Ahokas oli uransa aikana moneen kertaan sanonut, että hän tahtoisi mukaan seurakunnan toimintaan. Toteutus ei kuitenkaan koskaan oikein kirkastunut. Sitten vastaan tuli ilmoitus suntion ammattitutkinnosta. Se tuntui johdatukselta.

– Mietin, että miksei tätä ole tullut aiemmin ajateltua.

Kaikki oli niin ilmiselvää. Koulu oli Helsingissä ja Ahokkaan vanhemmat lähellä Tapiolassa. Ammatti veisi seurakuntaan ja painikavereita oli samassa ammatissa Ilmajoella ja Nurmossa.

Rajaseudun hiljainen suntionvirka mielessään Ahokas kävi koulua. Sitten Tampereen seurakuntayhtymä haki neljää ylivahtimestaria. Hakijan oli ilmoitettava ensisijainen toive seurakunnasta. Ahokas valitsi Messukylän.

Työhaastattelussa Juha Ahokkaan edessä seisoi majuri, moninkertainen YK-sotilas kirkkoherra Juha Vuorio. Ahokas ihmetteli, miksi hänet on haastatteluun kutsuttu. Jälkeenpäin hän ajattelee alikersantin natsoilla olleen jotakin merkitystä.

– Minulla oli mukana vain yksi työtodistus. Se oli vuodelta 1976. Olin pikkupoikana 5–7-vuotiaana töissä Hannes ja Lauha Huhtasen maatilalla.

Tuossa työtodistuksessa oli yksi kohta, joka työhaastattelussa herätti huomiota ja taisi rikkoa mahdolliset muurit.

– Hannes Huhtanen oli kirjoittanut työtodistukseen ”sikojen kohtelu: arvosana kiitettävä”.

Kun opiskelijatoverit ottivat vastaan työharjoittelupaikkojaan, Juha Ahokas otti lokakuussa 2014 vastaan viran.

Ylivahtimestari väittää kivenkovaan ja monta kertaa, että hän on luonteeltaan täysi erakko.

Ahokas kertoo rakentaneensa talonsa lopulta Nurmon Hyllykalliolle ihmisten keskelle, koska tunsi erakkoutensa. Liian syrjään hän ei hirvinnyt muuttaa.

Tämä erakko hymyilee alati ja heittää vitsiä. Mies pursuaa hyvää tuulta. Ahokas sanoo, että soveltuvuustestissä epäiltiin onko hänestä komentamaan. Että mies tekee ehkä mieluummin kaiken itse.

Aitolahden kirkossa Ahokas tarttuu laatikoihin, lähtee kellariin siirtämään pöytiä. Kuusitoista vuotta kirkossa työskennellyt Ivan Haimi seuraa Ahokkaan touhuja.

– Isokokoinen poika. Hyvä muisti. Hänellä on minulta paljon opittavaa, Haimi tiivistää pomon olemuksen.

Messukylän seurakunnan alueen päästä päähän on 30 kilometriä matkaan. Ihmiset muuttuvat tällä matkalla. Keskustaa kohti mentäessä elämän vauhti kiihtyy. Teiskossa maalaismaisemassa ihmisissä on karjalaisverta, josta Ahokas pitää.

Ahokkaan työ on Tampereella, koti Hyllykalliolla. Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla ihmiset tunnistavat ja puhuvat painista.

Ihmisten keskellä työtä tekevä Ahokas on pyrkinyt vetäytymään julkisuudesta.

– Olisi mukava olla tuntematon muiden joukossa. Mutta ehkä mieli muuttuisi, jos viikkoon kukaan ei morjestaisi.

Kommentoi
Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • KuukausiLisää Maakunnasta