Tilaajalle

Ottaisitko sinä vanhuksen asumaan kotiisi? Seinäjoki ryhtyy tutkimaan sitä, löytyykö kaupungista perhekoteja ikäihmisille

Seinäjoen tuore talousarvio pitää sisällään lupauksia, joilla on pyrkimys parantaa ikääntyvän väestön palveluita.

Seinäjoen ikäihmisten palvelujen tulosaluejohtaja Anneli Saarinen avaa, mitä budjettiin kirjatut tavoitteet merkitsevät.

Mitä tarkoittaa kotikuntoutustiimin käynnistäminen?

– Tavoitteena on, että fysioterapeutista, sairaanhoitajasta sekä lähihoitajasta koostuva kuntoutustiimi voi ottaa vastaan sairaanhoidosta suoraan kotiutuvan henkilön, Anneli Saarinen taustoittaa.

Leikkauksen jälkeen kotiutuminen onnistuu nopeammin kotiutustiimin tekemän kuntoutussuunnitelman avulla. Resursseja kohdistetaan erityisesti tilanteisiin, jossa ihminen kotiutetaan sairaalasta äkillisesti ja kunto huononee nopeasti.

Kahdeksan työntekijää kuntoutukseen

Toinen tavoite on, että kuntoutuksen odotusajat lyhentyvät. Tiimiin on saatu omat henkilöresurssit, eli kahdeksan työntekijää.

Tarkoitus on panostaa kuntoutukseen enemmän, mitä tavanomaisessa kotihoidossa on ollut mahdollista. – Tämä on hieno juttu. Olen tätä odottanut monta vuotta ja ensi vuonna se saadaan, Saarinen iloitsee.

Kuntoutuksesta on Saarisen mukaan todella lupaavia tuloksia muualta Suomesta, ja sen vaikuttavuutta seurataan Seinäjoella tarkasti.

Ympärivuorokautisesta hoidosta, niin sanotusta raskaasta hoidosta ja hoitajamitoituksesta on riittänyt paljon julkista keskustelua.

–Näen tärkeänä resursoida nimenomaan kuntoutukseen, että raskasta hoitoa tarvittaisiin entistä vähemmän. Minua on häirinnyt, että on puhuttu vain raskaan hoidon resursoinnista. Toki sekin on tärkeää, mutta meidän on tehtävä kaikkemme, että raskasta hoitoa tarvitaan paljon vähemmän ja myöhemmässä vaiheessa.

Miten etähoitoa kehitetään?

Ympäri Seinäjokea löytyy jo nyt 15 ikäihmistä, joille on jaettu koteihin tablettitietokone, jonka kautta otetaan kuvayhteys, ja keskustellaan hoitajan kanssa.

– Katsotaan, että ruoka tulee syötyä tai jumpataan kuvayhteyden avulla.

Ensi vuodelle on tavoite kasvattaa määrä 40 etäyhteyteen. Menetelmää on kokeiltu ja kehitetty muualla kotimaassa.

Saarinen korostaa, että ikäihmiset, joihin on etäyhteys tabletin kautta, ovat myös kotikäyntien piirissä. Korkeintaan yksi käynti viidestä hoidetaan kuvayhteyden avulla.

– Ikäihmisten määrää kasvaa ja henkilöstöresurssit vähenevät. On mietittävä, millaisiin tehtäviin sopii etäyhteys, että jää resursseja fyysisiin kotikäynteihin.

Saarisen mukaan osa ikäihmisistä tykkää etäyhteyslaitteista ja ne tulevat yhä tutummaksi. Myös omaisia opastetaan asiassa.

Etäyhteyden avulla vaikka konserttiin

Viriketoiminta on myös mahdollista vuorovaikutteisen etäyhteyden ansiosta.

– Viiden kotona olevan asiakkaan kanssa käydään konsertissa tai taidemuseossa. Konsertin aluksi ja lopuksi voidaan keskustella sisällöstä, Saarinen kertoo esimerkin.

–Tai voidaan mennä luontoretkelle. Tässä on vain taivas rajana, Saarinen innostuu mahdollisuuksien leveästä kirjosta

– On ikäihmisiä, jotka soittelevat herkästi terveyskeskukseen ja eri viranomaisille, joten tällaisen etäyhteyden avulla voi keskustella asiasta, ettei kuormita mahdollisesti muita viranomaisia.

Mitä tarkoittavat omaishoidon lisäresurssit?

– Meillä on ollut yksi asiakasohjaaja, joka on auttanut omaishoitoperheitä. Siihen saadaan nyt toinen työntekijä.

Omaishoidon piiriin tultaessa tarvetta on muullekin kuin omaishoidon palkkiolle. Esimerkiksi neuvot ja henkinen tuki ovat tarpeen.

– Kotona voi käydä omaishoidon aloittamisen jälkeen keskustelemassa jaksamisesta ja miten omaishoito on lähtenyt käyntiin.

Lisäksi kiertävä perhehoitaja voi tuurata omaishoitajaa, joka pitää vapaitaan.

Sipilän rahoista ei tietoa

Sipilän hallituksen aikana omaishoitoon osoitettiin satoja miljoonia lisämäärärahoja, mutta Taloussanomien mukaan "useimmissa kunnissa omaishoitajat eivät saaneet lisää rahaa tai käsipareja avuksi, sillä määrärahat eivät edes päätyneet kuntien tai kuntayhtymien omaishoitoon."

Tulosaluejohtaja Saarinen ei osaa sanoa, minkä suuruisen valtion osoittaman rahan omaishoitoon Seinäjoen osalta olisi pitänyt olla viime vuosina.

– Niitä on varmaan kyselty (THL:n kysely) täältä, mutta siihen on tietysti ollut vaikea vastata, mihin ne rahat ovat menneet, kun ei ole tietoa edes summasta, mitä tänne on saatu, Saarinen pyörittelee.

– Seinäjoen ikäihmisten osalta palkkiot on saatu kaikille kriteerit täyttäville maksuun, saarinen vannoo.

Palkkio pitää saada kolmessa kuukaudessa, jos omaishoidon kriteerit täyttyvät.

– Palveluun ja tukeen on ollut tarvetta ja nyt siihen saadaan ensi vuodelle lisäresursseja.

Löytyykö perheitä ottamaan vanhuksia kotiinsa?

Seinäjoen ikäpalvelut tavoittelevat päänavausta perhehoitoon, jossa voi esimerkiksi ottaa kotiinsa asumaan neljä ikäihmistä toimeksiantosopimuksella.

– Asumisen vaihtoehtoja pitää ikääntyvälle väestölle miettiä. Kodinomainen asuminen sopii osalle.

– Tarkoitus on kartoittaa löytyykö koteja, jotka ottavat vanhuksia kotiinsa asumaan ja löytyykö toisaalta halukkaita vanhuksia siihen.

Saarisen tietojen mukaan Suupohjassa on kolme perhehoitokotia, joka on saanut erityisesti Itä-Suomessa tuulta alleen.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta