Tilaajalle

Oppositiojohtaja Orpo Vaasassa: Rajaturva ei täysin kunnossa

Oppositiojohtaja Petteri Orpon (kok.) kalenteri on ministerivuosiin verrattuna väljentynyt. Maanantaina hän oli ehtinyt käydä kuntosalilla ja tiistaina ohjelmassa oli vierailu Vaasassa.

Orpo osallistui muun muassa Vaasan ylioppilaskunnan järjestämään edustajistovaalitapahtumaan Tervahovin Matilda-aulassa.

‑ Olin hivenen yllättynyt siitä miten perillä opiskelijat olivat hallituksen talouspolitiikan virheellisestä linjasta. He ymmärtävät ja ovat huolissaan siitä miten hallitus käyttää tulevaisuudessa heidän rahojaan. Viesti oli vahva, Orpo kommentoi tapahtumaa.

Hän oli puolentoista tunnin ajan opiskelijoiden piirittämänä ja keskustelu oli välillä intensiivistä.

Koska paikalla oli oikeastaan vain pian perheenperustamisiässä olevia nuoria, oli paikallaan kysyä kokoomuksen keinoja syntyvyyden lisäämiseksi.

‑ Ei ole olemassa yhtä hopealuotia, jolla asia ratkaistaisiin. Lapsiperheiden palveluita on kehitettävä, luotava perheille turvallinen ja vakaa näkymä, jossa lapsihaaveita voi toteuttaa., Orpo selvitti.

Hänen mukaansa perhevapaauudistuksen kautta niin lapselle kuin vanhemmille saadaan olosuhteet, jotka samalla tukevat äidin osallistumista työelämään. Vähänkin pidemmällä ajanjaksolla tämä tuo naiselle paremman eläkkeen, urakehityksen ja lisää tasa-arvoa.

‑ Tämä voidaan tehdä joustavasti, asenteiden osa-aikatyötä kohtaan on muututtava ja tässä työnantajilla on tärkeä rooli, hän jatkaa.

Toki perheissäkin on pohdittava sitä, miksi nykyjärjestelmä johtaa siihen, että äiti jää kotiin.

Lähi-idän konflikti on herättänyt pelon uusista pakolaisviroista.

Orpo oli juuri valittu sisäministeri, kun Suomen ja Euroopan yllätti pakolaistulva Irakista ja Afganistanista.

‑ Vuoden 2015 kaltainen tilanne ei saa koskaan enää toistua, hän sanoo vakavana.

Orpo ei ole tyytyväinen EU:n rajavalvontaan. Ulkorajavalvonta on saatava yhtä pitäväksi kuin Venäjän ja Suomen raja on.

‑ Koko turvapaikkapolitiikkaan on puolestaan saatava kiireesti aikaiseksi yhteinen eurooppalainen ratkaisu, hän kommentoi

Suomen lain mukaan maahan päässyt ja turvapaikkaa hakeva henkilö on otettava hakumenettelyn kohteeksi. Pakoalaisten matkustelu pitkin Eurooppaa ei saa toistua. Ulkorajavalvontaa on vahvistettu, sillä sekään ei ole vielä kunnossa.

‑ Ensimmäiseksi on varmistettava, että turvapaikkaoikeus ratkaistaan ensimmäisessä ulkorajavaltiossa, johon turvapaikanhakija saapuu, Orpo selvittää.

Koko maan asuttuna pitäminen on herättänyt keskustelua. Iso osa kansanedustajista, kaikissa puolueissa paitsi kokoomuksessa ja vihreissä kannattaa ajatusta.

‑ Tänä päivänäkään koko maa ei ole asuttu. Keskusta on nyt unohtanut, että edellinen hallitus loi yli 100 000 työpaikkaa muualle kuin pääkaupunkiseudulle, Orpo sivaltaa.

Hänen mukaansa Suomi pysyy asuttuna, kunhan huolehditaan yritystoiminnan edellytyksistä.

‑ Työpaikat maan eri alueille syntyvät yksityiselle sektorille. Yritysten kilpailukyvystä on huolehdittava. Tällöin voidaan järjestää koulutus ja palvelut. Liikenneyhteydet ovat tärkeät, hän analysoi.

Työperäisen maahanmuuton vastustusta hän ei ymmärrä.

Pohjanmaa on hyvä esimerkki siitä, mitä energiaklusterin, elintarviketeollisuuden ja maatalouden parissa työskentelevät ulkomaalaiset merkitsevät seudulle, hän päättää.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta