Opetushallitus korostaa: Uskonnollisille tilaisuuksille löydyttävä järkevä vaihtoehto – "Lapselle ei saa tulla tunnetta, että jää jostain paitsi"

Koulujen uskonnollisille tilaisuuksille, kuten joulukirkolle täytyy järjestää vaihtoehto. Tätä mieltä on opetushallitus, joka on ohjeistanut kouluja asiasta jo vuonna 2003.

Mutta mitä joulukirkon tilalle? Siitä koulut päättävät itse.

Opetushallituksen opetusneuvos Pekka Iivosen mukaan opetushallituksen ohjeita täsmennettiin viime keväänä. Vuosien varrella tietoon oli tullut tapauksia, joissa uskonnolliset tilaisuudet väliin jättävät lapset jätettiin huomiotta. Myös eduskunta ja oikeusasiamies ottivat asiaan kantaa.

Opetushallituksen nykyisen ohjeen mukaan uskonnollisille tilaisuuksille täytyy järjestää vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa. Sen pitää olla luonteeltaan ja tavoitteiltaan mahdollisimman samankaltaista.

Seinäjoen perusopetusjohtaja Jari Jaskari pitää linjausta ongelmallisena (ilkka.fi 2.12.). Hän kysyy, miten esimerkiksi adventtikirkolle järjestetään vastaavaa toimintaa ilman uskontoa.

Opetusneuvos Iivonen ei voi antaa yksiselitteistä vastausta Jaskarin kysymykseen. Hänen mukaansa koulut tekevät itsenäisesti päätöksensä.

Iivonen katsoo, että nykyisiä ohjeistuksia noudattamalla kaikki lapset tulevat huomioiduksi hyvällä ja positiivisella tavalla.

– Lähtökohtaisesti lapsille voisi järjestää jonkin muun vierailun tai tapahtuman, Iivonen pohtii muita vaihtoehtoja.

Muitakin vaihtoehtoja on. Iivonen korostaa, että ratkaisut täytyy tehdä paikallisesti.

– Näiden ohjeiden pohjalta on mahdollista toimia oikein.

Hänen mukaansa oleellista on, että koulun vaihtoehdoista tiedotetaan huoltajia ja mahdollisuuksien mukaan keskustellaan, että saadaan aikaan kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. Hän muistuttaa kuitenkin koulun vastuusta asiassa.

– Kouluilla toivoisin olevan halua löytää kaikkia tyydyttäviä toimintamalleja.

Varhaiskasvatuksessa on tähän saakka ollut uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä ja niiden korvaamisesta vain suosituksia. Opetushallituksen erityisasiantuntija Kirsi Tarkan mukaan käytännöt ovat vaihdelleet kunnissa paljon.

Lokakuussa varhaiskasvatuksessa astuivat voimaan ensimmäiset lakisääteiset normit. Niissä linjataan myös siitä, kuinka uskonto voi näkyä varhaiskasvatuksessa. Tarkan mukaan perinteitä ei haluta romuttaa, mutta vanhempia tulee kuunnella ja vaihtoehtoja täytyy olla.

– Jos vanhemmat eivät halua, että lapsi osallistuu uskonnolliseen sisältöön, täytyy lapselle järjestää vastaavaa toimintaa, Tarkka sanoo.

Tarkan mukaan lapselle ei saa tulla tunnetta, että jää jostain paitsi.

Hänen mukaansa esimerkiksi joulukirkosta pois jääville lapsille pitää yhtä lailla järjestää luonteeltaan samankaltaista toimintaa.

– Se on varmasti iso kysymyksen paikka, miten tilanteet hoidetaan. Tekemisen pitää olla yhtä lailla suunniteltua.

Tarkan mukaan nykypäivän katsomuskasvatus ei voi olla esimerkiksi sitä, että kerran viikossa järjestetään hartaus. Lain mukaan varhaiskasvatuksen tulee antaa valmiuksia ymmärtää ja kunnioittaa yleistä kulttuuriperinnettä sekä kunkin kielellistä, kulttuurista, uskonnollista ja katsomuksellista taustaa.

– Yhdessä voidaan pohtia, ihmetellä ja keskustella uskonnoista.

JATTA LAPINKANGAS

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta