Tilaajalle

Oletko miettinyt, mitä kuulokkeisiinsa uppoutunut ohikulkija kuuntelee? – Katso videolta!

Kuulokkeita käytetään alati enemmän ainakin myyntitilastojen mukaan. Tämän vuoden kesäkuuhun mennessä myytyjen hifi- ja mobiilikuulokkeiden lukumäärä oli kasvanut kymmenen prosenttia viime vuoteen verrattuna, selviää Elektroniikan tukkukauppiaiden alkuvuoden kodintekniikkaindeksistä.

Niin ikään Teoston tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan lähes kolme miljoonaa suomalaista kuuntelee puhelimen kautta musiikkia viikottain. Määrä on kolmen vuoden aikana kasvanut miljoonalla.

Musiikin kuuluessa vain yksille korville jää kuitenkin arvailun varaan, mitä ihmiset kuulokkeista kuuntelevat. Jalkauduimme Seinäjoen keskustaan selvittämään, mihin seinäjokelaiset kuulokkeitaan käyttävät.

Aurora Saarikorpi odottaa rautatieasemalla junan saapumista ja lataa kännyykkäänsä kuulokkeet korvilla. Tällä hetkellä korvissa soi amerikkalaisräppäri Machine Gun Kelly.

– Olen tanssija ja suunnittelen koreografiat usein etukäteen päässäni.

Aurora kertoo, ettei hän kuuntele musiikin lisäksi muuta, esimerkiksi podcasteja, jotka ovat viime vuosien aikana kasvattaneet suosiotaan. RadioMedian mukaan jo liki miljoona suomalaista kuuntelee kuukausittain näitä verkossa julkaistavia äänitallenteita. Eniten suomalaiset kuuntelevat ajankohtais- ja musiikkiaiheisia podcasteja. Myös humoristiset aiheet ovat suosittuja.

Esimerkiksi kotimatkalla oleva Maija Kivikko kertoo kuuntelevansa Antti Holman podcasteja. Tällä hetkellä Kivikko kuitenkin kuuntelee iskelmää. Hän arvioi olevansa kuulokkeet korvilla vajaan tunnin päivässä, erityisesti työmatkoillaan sekä kaupassa käydessään.

Kristiina Vähäsoinin kuulokkeista taas soi Megadethin Dystopia-albumi kuntosalitreenin ohessa. Raskas musiikki antaa liikuntaan hyvää pontta. Vähäsoini kertoo valitsevansa musiikin fiiliksen mukaan.

– Jos aamu on alkanut huonosti, tekee mieli kuunnella raskaampaa musiikkia. Poppia tekee mieli kuunnella silloin, kun tarvii energiaa.

Vähäsoini kertoo kuulokkeiden olevan vakiovaruste kotoa lähdettäessä. Näin on myös kolmivuorotyötä tekevän Maippi Nuormaa Vilénin kohdalla. Hän arvioi olevansa kuulokkeet korvilla noin puolet päivästä.

– Tulee oltua niin paljon jalkojen päällä. Kun tekee töitä aamuyöstä, on aika yksinäistä, hän lisää.

Laadukkaisiin kuulokkeisiin kannattaa satsata

Erityisasiantuntija Jukka Rasan mukaan musiikinkuuntelu kuulokkeilla rasittaa kuuloa enemmän kuin kaiuttimien kautta kuunneltuna.

Nappikuulokkeet ovat sankakuulokkeita haitallisemmat.

– Nappikuulokkeet sulkevat korvakäytävän tiiviisti, jolloin kaikki teho menee suoraan korvaan.

Rasa muistuttaa kuulokkeiden maltillisista äänenvoimakkuuksista. Turvarajana pidetään 85 desibelin äänenvoimakkuutta, joka vastaa esimerkiksi kovaa kaupunkiliikenteen melua. Kuuloliiton mukaan viiden tunnin viikottainen musiikinkuuntelu suurilla äänenvoimakkuuksilla voi vaurioittaa kuuloa.

Rasan mukaan musiikkilaitteiden desibelejä on kuitenkin vaikea arvioida.

–Maallikon on vaikea mitata äänenvoimakkuuksia, jos musiikkia kuunnellaan kuulokkeiden kautta.

Jotkut laitteet ilmoittavat, kun äänenvoimakkuus nousee liian korkealle. Sen lisäksi Rasa korostaa laadukkaiden kuulokkeiden merkitystä, jolloin äänenvoimakkuutta ei tarvitse säätää tappiin saakka.

Kuulokkeiden käyttö liikenteessä on riski

Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen kokosi tutkimustuloksia kuulokkeiden vaikutuksesta liikenneturvallisuuteen.

Jääskeläisen mukaan kuulokkeista kuuntelu häiritsee liikenteen havainnointia, mutta ei yhtä vaarallisella tavalla kuin katseen siirtyminen esimerkiksi matkapuhelimen näytölle. Hän ottaa esimerkiksi tutkimuksen, jossa matkapuhelimen käytön todettiin häiritsevän autolla ajamista. Auton liikerata alkoi vaellella, ja nopeuteen tuli muutoksia.

– Kun tutkittiin musiikkia kuuntelevia pyöräilijöitä, nopeus pysyi samana, eikä suunnan vaihdoksia tullut, Jääskeläinen kertoo.

Mikäli toisen kuulokkeen otti pois korvasta, musiikista ei ollut häiriötä juurikaan.

Hollannissa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin 1400 pyöräilijän käyttäytymistä. Tutkimuksessa pääteltiin, että muut tienkäyttäjät joutuvat ottamaan enemmän vastuuta pyöräilijöiden turvallisuudesta, kun näillä oli kuulokkeet korvilla tai he käyttivät puhelinta.

Olennaista on selkeästi se, onko kuulokkeita pitävä liikenteessä jalan vai onko hänellä allaan auto tai pyörä. Vaikutusta on myös sillä, mitä ja miten kuuntelee, eli kuinka paljon kuunteluun keskittyy liikenteessä kulkiessa.

Jääskeläisen mukaan liikenneturvallisuutta voi edistää omasta puolestaan kiinnittämällä huomiota siihen, kuinka hyvin kuulokkeet peittävät ulkoa tulevaa ääntä.

Omaa valppautta voi tehostaa esimerkiksi kiinnittämällä huomiota kuulokkeiden äänenvoimakkuuteen ja välttämällä vastamelukuulokkeiden käyttöä liikenteessä.

Toisaalta on hyvä pohtia, missä tilanteissa kuulokkeita ei kannata käyttää.

– Esimerkiksi risteyksissä pitäisi olla tarkkaavaisempi, Jääskeläinen kertoo.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta