Tilaajalle

”Oikein tein, kun muutin tänne” – Ilmajokelaiset uskovat keskustan elinvoimaan, mutta joitakin puutteitakin on

Ei kerrostaloille, kyllä leikkipuistoille. Kahvila pitäisi saada ja kenkäkauppa. Kirpputorikin olisi kiva, mutta sellaisen pitäminen ei taida kannattaa.

Tällaisia näkemyksiä torstaina tavoitetut ilmajokelaiset antavat kuntansa keskustasta. Kunnassa on tämän vuoden toiminut työryhmä, joka ideoi elinvoimakeinoja keskustaan. Esille on noussut ajatus vetonaulaksi rakennettavasta leikkipuistosta. Myös asumisen tiivistämistä kerrostalorakentamisella on ehdotettu.

Arkisena aamupäivänä Ilmajoen keskustassa näkyy vanhempainvapaita viettäviä isejä ja äitejä, sellaisia kuin Ilmajoelle kuusi vuotta sitten muuttanut kolmen lapsen isä Jarkko Piikkilä.

– Oikean ratkaisun tein, kun muutin ja toin perheeni tänne, Piikkilä sanoo, mutta on hänellä toisaalta vaatimuksiakin kotikunnalleen. Leikkipuistoille hän on suopea ja kevyen liikenteen väyliä hän vaatii.

– Lapsiperheiden palveluiden järjestämisen pitäisi olla prioriteetti numero yksi. Lapsiperheet tämän kunnan pitävät elinvoimaisena.

Hän myös toivoo, että Ilmajoki säilyisi omanlaisenaan, eli mylläämisen kanssa olisi oltava varovainen.

Elina Rauhala on vaunulenkillä pienen Danielin ja Johanna Saarenpään kanssa. Äitiyslomalainen kaipaa kuntaan kahvilaa. Leikkipuisto saa myös kannatusta. Mallia kannattaisi katsoa Kurikasta.

Kumpikaan naisista ei kuitenkaan innostu kerrostaloista, mutta nykyisiä palveluita he pitävät asiallisina Ilmajoen koko huomioon ottaen.

Juho-pojan kanssa ulkoillut Heidi Tapanainen toivoo leikkipuistoajatuksen toteutuvan, mutta epäilee valvonnan olevan kompastuskivi.

– Paikan pitäisi olla sellainen, että nuoriso ei sitä valtaisi. Nyt leikkipuistoissa on olutpulloja ja tupakantumppeja.

Ilmajoen tulevaisuus hieman hirvittää Tapanaista. Syynä on kunnan talous ja ongelmat rakentamisessa.

Esko Ojala kaipaisi keskustaan hidasteita, jotta traktoriralli rauhoittuisi. Palvelut ovat kunnossa, mutta kenkäkauppa tarvittaisiin. Kenkäkauppa on myös monen muun raitilta tavoitetun toive.

– En tiedä tarvitaanko täällä kerrostaloja. Eikö sellaisia ole tyhjillään?

Seinäjoen läheisyys on vastaajien mielestä toisaalta etu, toisaalta uhka. Eräs sivukyläläinen sanoo, ettei keskustaan oikein ole asiaa, kun Seinäjoki houkuttelee. Nimeään hän ei suostu sanomaan.

Juhana Lähdesmäki uskoo Ilmajoen keskustan valoisaan tulevaisuuteen. Lähdesmäki Invest Oy remontoi Kauppatien varressa liiketilaa vuokrattavaksi entisen marketin tiloihin. Syntymässä on useiden liikkeiden kauppakeskus.

– Projekti on hyvässä vauhdissa. Joulukuun alussa aloittaa ensimmäinen vuokralainen, toimistoalan yritys, joka ottaa tiloista neljänneksen.

Kaksi vuotta tyhjillään olleeseen tilaan on alustavasti remontoitu 45, 60, 80 ja 140 neliön tiloja. Ne ovat kuitenkin muunneltavissa yritysten tarpeiden mukaan. Liikkeet yhdistää kauppakäytävä ja Lähdesmäki rakentaa tiloihin valmiin aulakahvion, johon haetaan yrittäjää.

Lähdesmäen mukaan kiinnostusta on olemassa.

– Kun tähän saakka ei ole ollut näyttää kuin piirustuksia, kiinnostuneet eivät ole vielä niiden perusteella uskaltaneet päättää. Kun on valmista pintaa, niin varmasti uskaltavat.

Lähdesmäki sanoo, että on aina riski ostaa tyhjillään olevia tiloja ja remontti vie paljon rahaa.

– Mutta ilman riskiä ei voi yrittää, emmekä näe tätä valtavana riskinä. Käyttökulut ovat tietenkin suuret, jos vuokralaisia ei tulisi, mutta usko on kova, että niitä löytyy.

Kunnanhallituksessa ja -valtuustossa istuvan Lähdesmäen henkilökohtainen toive on, että Ilkantien silta saataisiin avattua liikenteelle. Se sujuvoittaisi liikennettä ja elämää. Muuten keskusta on toimiva.

Lähdesmäki iloitsee siitä, että myös kunnan keskustassa on tonttitarjontaa asuinrakentamiseen. Kerrostaloihin hän suhtautuu varauksellisesti.

– Oma näkemykseni on, että tornitaloissa ei ole järkeä. Näkisin, että Ilmajoki on tyypillisesti yhteen tai kahteen tasoon rakennettava kunta.

Kolmea kerrosta voisi harkita, jos pohjakerroksessa olisi esimerkiksi julkinen toimija ja yläkerroksissa palveluasumista.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta