Tilaajalle

Naiset kaurisjahdissa Evijärvellä - saalista tuli kaksin kappalein

EVIJÄRVI

– Onnea kaatajalle! kuului monelta suunnalta, kun Lotta Kovaljeff suuntasi metsästä haulikkonsa kanssa nuotiopaikalle Inassa Evijärvellä. Hänen vieressään Ville Ahopelto veti Kovaljeffin juuri kaatamaa metsäkaurista. Se oli saanut osumaa jo aiemmin, ja viimeinen laukaus lapaan pysäytti haavakon.

Viikonloppuna on niillä seuduin liikkeellä erityinen porukka ympäri Suomea: seitsemän naista on saapunut kaurismetsälle Tampereen lisäksi Seinäjoelta, Vaasasta, Kuopiosta, Pielavedeltä, Joroisista ja Pieksämäeltä.

– Halusimme järjestää matalan kynnyksen paketin, johon olisi naisten helppo tulla mukaan, kertoivat jahdin puuhaajat Sofia Alalantela ja Susanna Laukkonen.

Tapahtumaa voi kuvailla luksukseksi metsästäville naisille.

– Heti aamusta metsästetään niin pitkälle kuin valoa riittää. Pakettiin kuuluu myös kaatoluvat, mökkimajoitus ja ruuat. Panokset saimme lahjoituksena paikallisesta liikkeestä.

Kermana kakun päällä on tietenkin saalis.

– Lihat pienitään seitsemään osaan, ja jokainen vie omansa mukanaan vakuumipussissa. Naiset saavat itse hoitaa paloittelun, miehiltä tulee apuja, Alalantela lupasi.

Kovaljeff on aiemminkin ampunut kauriin ja laittanut sen lihasta ruokaa.

– Siitä saa pihvejä ja pataruokia, ja jos tekee jauhelihaksi, vaihtoehdot lisääntyvät, nainen luetteli ja mainitsi, että hänestä kauris on parempaa kuin hirvi.

Jahdissa tarvitaan myös talkooväkeä - sitä löytyi Evijärven Metsästysyhdistyksen riveistä.

– Meillä on kymmenkunta miestä oppaina, neuvomassa paikkoja, kuskaamassa ja pitämässä valkeaa. Olemme saaneet myös mäyräkoiria Evijärveltä, Lappajärveltä, Isostakyröstä ja Kauhavalta, niiden omistajat ohjaavat niitä jahdissamme, Alalantela kertoi.

Hän on itse metsästänyt kauriita kymmenen vuotta, ja kanta on kasvanut sinä aikana.

– Evijärvellä on kauriskolareita yksittäisiä vuodessa, metsästyksellä pidämme kantaa kurissa. Varsinkin pohjoiseen vievän tien läheltä niitä on syytä vähentää.

Seuralla on yhteensä 30 kaurislupaa ja 8 vieraille. Kaurismetsällä käy vuosittain kymmeniä muuallakin päin asuvia, osa niistä on oman seuran jäseniä, osa muita vieraita.

Kun lauantain ensimmäinen saalis oli suolistettu, oli nuotiomakkaroiden vuoro. Porukasta huokuivat hyväntuulisuus ja seuraavan passin jännitys.

– Oli mukava lähteä metsälle itselle vieraalle paikkakunnalle. Tiesin, että on tulossa hyvää jahtia ja saa uusia tuttavuuksia, tuumasi Paula Nissinen Joroisista.

Pystykorvansa kanssa metsästävä Eveliina Korpela Peräseinäjoelta piti erityisesti siitä, että pääsi kokemaan yhteisjahdin.

– Näen kauriinmetsästyksen kuvioita, tämä on mukavaa puuhaa.

Naiset saivat lauantaina vielä toisenkin kauriin.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta