Tilaajalle

Yli 7000 asiakasta yötä kohti ilman sähköä Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla – pahin tilanne on Närpiössä ja Kristiinankaupungissa

Myrskyrintama lähestyy Pohjanmaata ja Etelä-Pohjanmaata jo illan aikana toden teolla. Yöllä ryskyy, paukkuu ja kaatuu puita.

Sähkökatkoja ilmenee koko ajan enemmän ja kovaan tahtiin. Kahdeksan aikaan perjantai-iltana Pohjanmaan rannikolla oli vajaat 2000 asiakasta ilman sähköä. Vain vartti myöhemmin jo pelkästään Närpiössä oli tuo määrä.

Joissakin kunnissa on saatun sähköjä palautettua, mutta listalle on tullut uusiakin kuntia kuten Kauhava, Vöyri, Mustasaari ja Soini. Myös Vaasassa katkosten määrä lähti nousuun iltakymmenen jälkeen.

Energiateollisuuden verkkosivujen mukaan kunnittain tilanne kello 22.30 oli Pohjanmaalla: Kristiinankaupunki 2126, Närpiö 1695, Kaskinen 128, Korsnäs 173, Maalahti 352, Vaasa 369, Vöyri 60, Mustasaari 53, Isokyrö 11, Laihia 6.

Etelä-Pohjanmaalla: Alavus 645, Seinäjoki 161, Karijoki 52, Kurikka 540, Ilmajoki 416, Kuortane 178, Kauhajoki 224, Kauhava 42, Isojoki 77, Soini 25, Teuva 12.

Ilmatieteen laitos antaa pohjalaismaakuntiin perjantain ja lauantain väliseksi yöksi myrskyvaroituksen ja varoituksen vaarallisen kovasta puuskittaisesta tuulesta.

– Myrskylukemat ovat Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla erittäin todennäköisiä. Tuulenpuuskat voivat olla jopa 25 metriä sekunnissa, eli kyllä nyt tosiaan on tulevan vuorokauden aikana tapahtumassa, päivystävä meteorologi Sini Tenhunen Ilmatieteen laitokselta varoittaa.

Ilmatieteen laitoksen korkeimman luokan oranssi myrskyvaroitus on voimassa perjantai-illasta lauantaiaamuun saakka suuressa osassa maata, mutta ensimmäiset puhurit iskevät länsirannikolle jo illalla.

–Ensimmäiseksi myrsky osuu Pohjanmaalle. Tuuli alkaa voimistua kello 18-21 välillä Vaasan eteläpuolella, Porin ja Vaasan välillä. Sieltä voimakkaan tuulen alue liikkuu kohti keskistä Suomea. Myrskypuuskia voi olla jo illalla kello 21 aikaan.

Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla pahin myräkkä iskee todennäköisesti keskiyöllä.

– Myrskypuuskat voivat silloin nousta jopa 21 metriin sekunnissa. Yöllä tuulen voimakkuus vaihtelee, mutta pääasiassa se on 17-21 metriä sekunnissa. Aamulla tuulenpuuskat alkavat laantua tosi nopeasti, eli se pahin kestää yhteensä noin kaksitoista tuntia, Tenhunen summaa.

Tenhunen arvioi, että Pelastuslaitoksella riittää työsarkaa.

– Hieman tavallista pitempään kestävät sähkökatkot ja katkot teleliikenteessä ovat mahdollisia. Yhtenäisiltä alueilta voi kaatua puustoa, minkä takia sähkökatkojakin tulee.

Aallonkorkeus Merenkurkussa voi nousta jopa neljään metriin.

"Meitä ei kannata soittaa risusavottaan"

Pohjanmaan pelastuslaitos opastaa sosiaalisessa mediassa varautumaan myrskyyn jo etukäteen nostamalla pihalla olevat irtonaiset tavarat suojaan ja varaamalla kotiin ruokaa, vettä ja paristoilla toimivia lamppuja sähkökatkon varalle.

Päivystävä palomestari Riikka Oravainen odottaa pahinta.

– Hätäkeskus tulee olemaan aivan tukossa. Jos puu kaatuu omalle pihalle tai se ei uhkaa rakennusta, se ei ole mikään hätätilanne. Meitä ei kannata soittaa risusavottaan, Oravainen sanoo.

– Toivomme harkintakykyä, omatoimisuutta ja maalaisjärkeä. Kyllä ihmiskunta on myrskyistä tähänkin asti selvinnyt, joten eiköhän tästä selvitä nytkin.

Hätänumeroon ei kannata soitella, ellei kyseessä ole välitön henkeä, terveyttä tai omaisuutta uhkaava vaara. Kaatunut puu tai lyhytaikainen sähkökatko ei ole sellainen.

– Hätäkeskukseen tulee soittoja poikki menneistä sähköistä. Se ei missään tapauksessa ole mikään hätätilanne, eikä se ole hätäkeskuksen asia. Sähkökatkot ovat sähköyhtiön vastuulla. Joillekin on tosin järkytys sekin, ettei hetkeen näe Netflixiä.

Sähkölankojen päälle kaatuneista puista pitäisi ilmoittaa sähköyhtiön päivystysnumeroon.

Pelastuslaitos varautuu myrsky-yöhön tavanomaisella henkilöstömäärällä.

– Normaalilla valmiudella mennään toistaiseksi. Jos keikkoja alkaa tulla niin paljon, että emme selviydy omalla väellä, hälytämme töihin vapaalla olevia ja väkeä vapaapalokunnista. Olemme varautuneet siihen, että viestejä alkaa tulla, Oravainen arvelee.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta