Tilaajalle

Mustasaaren keskuskoulu saa miljoonayleisön - televisiodokumentti etsii vaihtoehtoa ”eteläkorealaiselle kouluhelvetille”

MUSTASAARI

Mustasaaren keskuskoulussa palattiin syysloman jälkeiseen arkeen televisiokameroiden edessä. Eteläkorealainen kuvausryhmä seurasi maanantaiaamuna, miten uuden opetussuunnitelman mukainen koulutunti sujuu keskuskoulun moderneissa, seinättömissä opetustiloissa.

Suomalaista koulujärjestelmää on pidetty maailman parhaana. Oppimistuloksia mittaavassa Pisa-vertailussa Suomi on ollut 2000-luvulla maailman kärkimaita, mutta suunta on ollut laskeva. Siksi Suomessa ei enää juuri henkseleitä paukutella, mutta Etelä-Koreassa suomalainen koulu on yhä kovaa valuuttaa.

– Etelä-Korea on kopioinut suomalaisen opetussuunnitelman. Koska se on myös Suomessa uusi, opetussuunnitelman toteutumista Suomessa seurataan tiiviisti. Etelä-Koreassa ei haluta toistaa mahdollisia Suomessa tehtäviä virheitä, kertoo koordinaattori Boyoung Lee, joka avustaa dokumenttia kuvaavaa ryhmää Suomessa.

Dokumentin tuottaa eteläkorealainen julkinen mediayhtiö EBS, joka tuottaa opetusohjelmia Etelä-Korean televisioon. Yhtiön dokumenttiohjelmat tavoittavat miljoonia katsojia.

Vaikka opetussuunnitelma on samanlainen, suomalainen ja eteläkorealainen koulumaailma eroavat toisistaan rajusti.

Etelä-Koreassa kilpailuhenkisyys näkyy kaikkialla yhteiskunnassa. Koulua ei vain käydä – siellä on myös menestyttävä. Alakoulusta lähtien tavoitteet ovat selkeät: tutkinto hyvästä yliopistosta ja arvostettu työ esimerkiksi juristina, lääkärinä tai valtion virkamiehenä.

– Sillä ei ole väliä, viihdytkö tulevassa työssäsi vai et. Jos epäonnistut, olet luuseri. Päädyt ehkä ruumiilliseen työhön, mitä ei Etelä-Koreassa arvosteta lainkaan, Boyoung Lee sanoo.

Niinpä vanhemmat tekevät kaikkensa, jotta häpeä ei osuisi oman perheen kohdalle. Kilpailun alttarille uhrataan myös lapsen vapaa-aika. Useimmat lapset opiskelevat tavallisen koulupäivän jälkeen iltaisin yksityiskoulussa.

Siten korealaislapsen koulupäivä voi alakoulussakin venähtää todella pitkäksi. Hyvin tavallista on, että kun päivä alkaa aamukahdeksalta, kotiin tullaan takaisin vasta yhdeltätoista illalla.

– Parhaat yksityiskoulut ovat todella kalliita. Vain rikkailla perheillä on varaa niihin. Se tekee Korean koulutusjärjestelmästä epätasa-arvoisen: rikkaiden lapset menestyvät parhaiten, Boyong Lee kertoo.

Menestymispaineet ovat ankarat, eivätkä kaikki niitä kestä.

– Etelä-Koreassa sanotaan, että koulumaailma on helvetti. Masentuneisuus on yleistä ja itsemurhia tapahtuu.

Etelä-Korea on saavuttanut Pisa-vertailussa hyviä tuloksia, mutta hinta on ollut kova. Pehmeämpien arvojen Suomi on silti yhä edellä esimerkiksi lukutaidossa ja luonnontieteissä.

Boyoung Leen mielestä parasta suomalaisessa koulutusjärjestelmässä on se, että lapsille tarjotaan paljon vaihtoehtoja. Tulevaisuus ei ole kiveen hakattu louhikkoinen polku, vaan kukin saa edetä omien vahvuuksiensa suuntaan.

– Suomessa nähdään, että jokaisella on oma lahjakkuutensa, hän sanoo.

Kuvausryhmä halusi myös haastatella vaasalaista kasvatustieteen professori Kari Uusikylää, joka on tullut tunnetuksi etenkin luovuuden ja lahjakkuuden tutkijana.

Uusikylä on huolissaan siitä, miten kilpailuhenkisyyttä nyt ujutetaan myös suomalaiseen koulumaailmaan. Hänen mukaansa suomalaisen koulun vahvuus on nyt siinä että se takaa jokaiselle lapselle hyvän ja vakaan koulutuksen.

– Olen taistellut suomalaisen peruskoulun puolesta. Sitä on haukuttu ja yritetty haudata, mutta tulokset osoittavat sen vahvuuden, Uusikylä sanoo.

Hänen viestinsä eteläkorealaisille on, että keskinäisen kilpailun sijaan oppilaille kannattaisi asettaa yksilöllisiä tavoitteita. Avainasemassa on, että jokainen oppilas saa tarvitsemansa huomion.

Eteläkorealaisille kuulijoille Uusikylän inhimillinen sanoma uppoaa herkkään maaperään. Kokemus siitä, että joku todella välittää, on harvinainen sikäläisessä koulumaailmassa.

– Kerroin heille kohtaamisesta vuosikymmenten takaisen oppilaani kanssa ja siitä, kuinka hän yhä muisti opettajan joka aidosti kuunteli ja välitti. Se sai haastattelijalle kyyneleet silmiin, Uusikylä kertoo.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta