Tilaajalle

Moni kastike saa sielunsa, kun sillikala sulaa soossiin – Välimerellisten ruokaklassikoiden salaisuus on sardelli, jota ei pidä sekoittaa anjovikseen

Kun ensi kerralla satut säilykehyllylle, etsi käsiisi värikäs metallirasia, jossa lukee anchovies, anchoas, anchois tai acciughe. Kyse on suomalaisittain – ei suinkaan anjoviksesta, vaan – sardellista. Tämä Välimerellä tärkeä pikkukala suorastaan sulaa valmistuksen aikana ja levittää kastikkeisiin merellistä syvämakua.

Muista, että säilötyt sardellit ovat jo itsessään suolaisia. Lisäksi niitä käytetään usein ruoissa, joissa on muitakin suolaisia raaka-aineita kuten oliiveja, kapriksia tai parmesaanijuustoa. Sen vuoksi kannattaa olla tarkkana ja maistella lopputulosta ennen suolan lisäämistä ruokaan. Usein pärjää kokonaan ilman.

Kokosimme neljä välimerellistä klassikkoruokaa, joissa sardelli on olennainen ainesosa.

Sardelli-sitruunapasta

Sardelli-sitruunapasta valmistuu alle kymmenessä minuutissa ja maistuu kirpeänsuolaiselle.

Kastike

1 sipuli

3-4 valkosipulin kynttä

1 chilipalko

1 luomusitruuna

12 sardellifilettä

½ dl oliiviöljyä

mustapippuria

ripaus suolaa

200 g tagliatellea

½ dl parmesaaniraastetta

lehtipersiljaa

ruohosipulia

Kuori ja hienonna sipulit. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko pieneksi. Raasta luomusitruunan kuori ja purista mehu.

Kuullota sipuleita, chiliä ja sardellifileitä hetki öljyssä, kunnes sardellit ovat sulaneet kastikkeeseen. Mausta pippurilla sekä ripauksella suolaa. Lisää sitruunankuoriraaste sekä -mehu.

Keitä tagliatelle kypsäksi, tähän menee vain pari minuuttia. Raasta sillä aikaa parmesaani ja hienonna yrtit.

Valuta pasta. Sekoita kastike pastan joukkoon. Lisää joukkoon parmesaani sekä yrttisilppu.

Pasta alla puttanesca

Pasta alla puttanesca eli ilotytön pasta hautuu valmiiksi alle vartissa.

1 sipuli

3-4 valkosipulinkynttä

½ chilipalko

1 rkl oliiviöljyä

1 dl kalamataoliiveja

2 rkl kapriksia

6-8 sardellifilettä

1 tlk tomaatteja

½ dl tuoretta timjamia

mustapippuria

250 g fusillipastaa

1 dl kirsikkatomaatteja

1 dl parmesaaniraastetta

½ dl tuoretta basilikaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna puolikas palko pieneksi. Kuullota sipuleita pannulla oliiviöljyssä. Lisää chili sekä valutetut oliivit, kaprikset sekä sardellifileet. Hauduta hetki ja lisää tölkkitomaatit. Anna hautua hiljakseen noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Lisää loppuvaiheessa timjami ja mustapippuri.

Keitä sillä aikaa fusillipasta suolavedessä lähes kypsäksi. Puolita kirsikkatomaatit, raasta parmesaani ja hienonna basilika.

Sekoita kastike pastaan ja lisää päälle tuoreet tomaatit, parmesaani ja basilika. Tarjoile lämpimänä.

Vinkki: Jos olet fetan ystävä, lisää tomaattikastikkeeseen haudutuksen loppusuoralla muutama ruokalusikallinen fetajuustoa. Se tuo kastikkeeseen suolaista kermaisuutta.

Käsin syötävä caesarsalaatti

Caesarsalaatin voi koota vaihtelun vuoksi kulhon sijaan suoraan romainesalaatin lehtien sisälle ja syödä käsin.

Krutongit

2 leipäviipaletta

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl voita

Kastike

1 kananmunan keltuainen

2 tl dijon-sinappia

1 dl parmesaaniraastetta

3 anjovis- tai sardellifilettä

2 rkl sitruunan mehua

2 dl rypsiöljyä

mustapippuria

(suolaa)

pieni pala kurkkua

parmesaanilastuja

lehtipersiljaa

1 ruukku romainesalaattia

ruohosipulin varsia

Valmista ensin krutongit. Viipaloi leipä ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla, lisää oliiviöljy. Paahda leipäkuutioita öljy-voiseoksessa, kunnes ne ovat rapeita ja kauniin ruskeita.

Tee seuraavaksi kastike. Erottele keltuainen valkuaisesta. Laita keltuainen, sinappi, juustoraaste, anjovisfileet sekä sitruunamehu korkealaitaiseen astiaan. Surauta sauvasekoittimella sekaisin. Lisää vähitellen rypsiöljy koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen, kunnes koostumus on tasaisen kuohkeaa. Mausta pippurilla. Maista. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Leikkaa kurkusta ja parmesaanista ohuita siivuja. Hienonna persilja.

Irrota salaatista kolme lehteä ja laita ne eteesi limittäin. Annostele niiden päälle kurkku- ja parmesaanisiivuja, leipäkrutonkeja, persiljasilppua sekä hieman kastiketta. Käännä salaatinlehdet kimpuksi ja sido alaosastaan kiinni pitkällä ruohosipulinvarrella.

Sardelli-oliivitahna

Sardelli tuo aidon ja omaleimaisen maun myös oliivitahnaan eli tapenadeen, jota Välimeren maissa nautitaan alkupalana vaalean leivän päällä.

1 valkosipulinkynsi

2 dl kalamataoliiveja

2 sardelliifilettä

1 tl kapriksia

½ dl oliiviöljyä

mustapippuria

(suolaa)

tarjoiluun leipää ja parmesaania

Hienonna valkosipuli ja poista oliiveista kivet. Laita kaikki ainekset korkealaitaiseen astiaan ja sekoita sauvasekoittimella tahnaksi. Maista. Mausta pippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa.

Sivele tahnaa leipäviipaleen päälle ja koristele parmesaanilastulla.

Älä unohda myöskään kotimaisia kalavalmisteita

1. Särkisäilykkeet. Kauppojen säilykehyllyiltä löytyy nykyään monenlaisia kalasäilykkeitä. Ulkomaisten tonnikalan, sardiinien ja kilohailien ohella myös kotimainen särki sopii hyvin helppoon kokkaukseen. Sitä pidetään aivan turhaan roskakalana. Valmis säilykesärki maistuu leivän ja pitsan päällä, pastassa ja laatikoissa.

2. Kalapuikot. Ulkomaisista kaloista valmistettujen kalapuikkojen rinnalle kaupan pakastehyllyihin on tullut kapapuikoja, joiden valmistuksessa käytetään kotimaista särkeä ja pikkuahventa. Eläinplanktonia syövien pikkukalojen hoitokalastus hidastaa vesistöjen rehevöitymistä.

3. Särvin. Elokuussa lanseerattu kalajauheliha valmistetaan kotimaisista särkikaloista. Tuoreella lahnavalmisteella voi korvata perinteisen jauhelihan. Miltä maistuisivat lahna-makaronilaatikko tai vaikkapa lahnatortillat?

4. Silakka. Runsaana koko Suomen merialueilla esiintyvää silakkaa löytyy kaupoista tuoreena, savustettuna ja erilaisina puolisäilykkeinä. Jos perinteiset silakkapihvit eivät maistu, kokeile silakkaa vaikkapa sushirullan sisälle kääräistynä.

5. Kiertovesikasvatetut kalat. Sisätiloissa kiertävässä vedessä kasvatetaan sampea, nieriää, siikaa ja kuhaa sekä kirjolohta. Perinteiseen kalanviljelyyn verrattuna veden tarve on pieni ja rehevöittävät päästöt vähäiset..

Tunnistatko nämä kalasäilykkeet?

Sardelli

Kun englanninkielisissä ruokaohjeissa puhutaan anchovy-kalasäilykkeestä, sillä ei tarkoiteta suomen kielen anjovista vaan sardellia.

Atlantin itärannikolla elävää sillikalaa pyydetään etenkin Välimerellä ja Mustallamerellä. Se onkin monien välimerellisten ruokien tärkeä ainesosa. Sardelli on kärsinyt aiemmin liikakalastuksesta, joten suosi MSC-sertifioitua sardellia.

Pienet sardellifileet hajoavat osiin ja sulavat helposti kuumennettuna, joten niitä käytetään usein maustamaan kastikkeita.

Kaupasta löydät sardellit joko lasipurkissa kylmähyllystä tai metallirasiassa säilykeosastolta.

Anjovis

Janssoninkiusauksesta tuttu anjovis-säilyke valmistetaan kilohailista, joka on pieni, silakan näköinen merikala. Kilohaili elää Atlantilla, Itämerellä, Välimerellä ja Mustallamerellä. Pohjoisen Itämeren kilohailikannat ovat WWF:n mukaan kestävällä tasolla.

Anjovisfileet on säilötty sokerisuolattuun mausteliemeen. Ne maistuvatkin makeammilta kuin sardelli. Myös anjovisfileet ovat pehmeitä ja sopivat hyvin kastikkeisiin.

Anjovissäilykkeet löytyvät kaupan kylmähyllyltä läheltä sillipurkkeja.

Janssonfile

Sillistä tehty säilyke on maustettu samalla tavalla kuin anjovisfileet, joten myös se sopii hyvin janssoninkiusaukseen ja muihin kalalaatikoihin.

Pohjanmerellä ja Itämerellä elävän sillin kalastus on kestävällä tasolla.

Sillifileet säilyttävät muotonsa anjovista paremmin. Ne löytyvät niin ikään kylmähyllystä.

Sardiini

Sardiini on suurissa parvissa viihtyvä sillikala, joka elää Pohjois-Atlantin itäosissa ja Välimerellä. Se on tärkeä ravinnonlähde monille merieläimille.

Sardiineja on ylikalastettu osissa Välimerta. Suosi sen vuoksi MSC-merkittyä kalaa.

Sardiinisäilykkeiden kalafileet ovat sardilleja ja anjoviksia isompia ja pysyvät myös niitä paremmin kasassa. Sardiinit löydät säilykeosastolta.

Kommentoi











Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi




Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta