Tilaajalle

Miten merenpinnan nousun voisi estää? VaaSea-ryhmä kehitti ratkaisun prototyypin vain kolmessa päivässä Nasan avoimen datan avulla

Vaasa

Paula Kaskimaa

Tietokoneet käyvät kuumana vielä Space Apps Challenge -tapahtuman viimeisenäkin päivänä MUOVAlla. Kansainvälisessä tapahtumassa setvittiin ratkaisuja 25 ajankohtaiseen maapalloa ja avaruutta koskevaan ongelmaan Nasan tarjoaman avoimen datan avulla. Kolmipäiväinen hackathon, eli hakkerimaraton kokosi yhteen avaruusteemoista kiinnostuneita ongelmanratkaisijoita kaikilta eri aloilta. Neljättä kertaa Vaasassa järjestettyyn tapahtumaan osallistui tänä vuonna noin 40 ihmistä.

VaaSea-ryhmä haluaa vaikuttaa ilmasto-ongelmiin nuorten kautta

Miten metsätulipalot saadaan hallintaan? Miten avaruuspölyltä voi suojautua? Miten merenpinnan nousun voi estää?

Muun muassa nämä olivat Nasan asettamia haasteita, joista ryhmät saivat valita itselleen yhden, johon alkoivat viikonlopun aikana keksiä ratkaisua. Lopputuotoksensa ryhmät saivat esitellä pelin idean tai prototyypin muodossa.

VaaSea-ryhmä otti selvitettäväkseen ratkaisun merenpinnan nousuun.

He muotoilivat älypuhelimella käytettävän platformin, eli foorumin tai alustan, joka piti sisällään esimerkiksi kymmenen kohdan kyselylomakkeen kulutustottumuksista. Niihin vastattua vastauslomakkeen lopussa esitetään visuaalisesti, miten omat valinnat vaikuttavat merenpinnan nousuun tulevaisuudessa. Kaikki tieto pohjautuu Nasan avoimeen dataan.

– Halusimme tehdä kauniin kokonaisuuden, joka houkuttaa nuoria käyttämään sivustoamme, kertoo liiketalouden johtamista opiskeleva Susmita Chakraborty.

Sivusto esittää, että normaalikuluttajan valinnoilla esimerkiksi Amsterdam olisi 80 vuoden päästä merenpinnan alla. Jotta näin ei kävisi, ohjelma kehottaa, miten omia kulutustottumuksiaan voisi muuttaa ympäristöystävällisemmiksi.

– Ajattelimme, että nuoret ovat kohderyhmänä hyvä, sillä heidän pienilläkin teoillaan on merkitys maapallon tulevaisuuteen. Ryhmämme motto onkin: Sinun teoillasi on merkitystä, kertoo Ramkeishna Ghosh, joka työskentelee insinöörinä Wärtsilässä.

Ryhmä piti Nasan asettamista 25 haasteesta juuri ilmastonmuutoksen aiheuttamaa merenpinnan nousua kaikista tärkeimpänä.

– Luin kaikki haasteet läpi ja ajattelin, että valitsemamme haaste on sellainen, jolla on kaikista suorin vaikutus tulevaisuuteen, kertoo Oscar Escallada. Hän viimeistelee MUOVAlla lopputyötään teollisuusmuotoilun alalta.

– Jos emme ala tehdä ilmastonmuutokselle mitään nyt, esimerkiksi taloudella ei ole mitään väliä, jos meillä ei ole maapalloa, jolla sitä olisi olemassa, jatkaa ryhmän kuopus Iida Munkki, joka opiskelee viimeistä vuottaan Vaasan Lyseon lukiossa.

Helppokäyttöisyys ja kaunis ulkoasu lohkaisivat VaaSea-ryhmälle voiton Vaasan tapahtumasta.

Raati kehui heidän tekemäänsä mallia toimivaksi ja ryhmä oli osannut esittää kokonaisuutensa hyvin.

– En osannut yhtään odottaa voittoa. Nyt tuntuu hyvältä, Munkki sanoo.

Hän osallistui tapahtumaan ensimmäistä kertaa ja sai siitä niin hyvän kokemuksen, että aikoo osallistua sellaiseen toistekin.

Osaajat eri aloilta rikastuttavat osallistujien ajatusmaailmaa

VaaSea-ryhmä kuvastaa esimerkillisesti tapahtuman osallistujien moninaisuutta. Ryhmän jäsenet edustavat kolmea kansalaisuutta ja heillä kaikilla on eri opintotausta. Kansainvälisen tapahtuman ajatus onkin koota ongelmanratkaisijoita kokoon kaikilta eri aloilta.

– Tämä tapahtuma vetää yhteen sellaisia ihmisiä, jotka haluavat käyttää vapaa-aikaansa yhteiskehittämisen parissa. Olemme halunneet tehdä matalankynnyksen tapahtuman, johon kuka tahansa uskaltaa tulla, kertoo yksi tapahtuman järjestäjä Jari Ratilainen West Coast Startupista.

Hän on aiempina vuosina huomannut, että osallistujat ovat saaneet tapahtumista hyvän datankäsittelykokemuksen lisäksi kontakteja. Esimerkiksi ryhmien jäsenten kesken on saattanut löytyä yhteistyökumppaneita työelämään tai yritykset ovat kiinnostuneet viikonlopun aikana luotujen ideoiden jatkokehittämisestä omassa toiminnassaan. Tärkeintä tapahtumassa on kuitenkin se, että siellä tapaa muita samanhenkisiä ihmisiä.

– Parasta on ollut, että on saanut tehdä töitä niin viisaiden ihmisten kanssa, Munkki toteaa.

Escallada nyökyttää vieressä.

– Ja kaikilta ryhmän jäseniltä on oppinut jotain uutta, hän lisää.

FAKTA

Space Apps Challenge

Kansainvälinen tapahtuma kokoaa yhteen eri alojen osaajia ympäri maailmaa

Tapahtuman tarkoitus on luoda ratkaisuja tärkeisiin ajankohtaisiin ongelmiin

Vaasa on ainoa kaupunki Suomessa, jossa tapahtuma järjestetään

Tapahtumaa järjestäjää MUOVAn, VAMKin ja Vaasan yliopiston yhteinen yrityshautomo West Coast Group

Tapahtuma järjestetty yhteistyössä Kvarken Space Centerin kanssa ja se on osa KvarkenSpaceEco-hanketta (EU Interreg Botnia-Atlantica)

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta