Tilaajalle

”Minulle on jo tapahtunut pahin, mitä ihmiselle voi tapahtua. Silti maailma ei pysähtynyt.”

Vaasaan ollaan perustamassa vertaistukiryhmää henkirikoksessa läheisensä menettäneille. Marja-Leena Hautamäki pitää vertaistukea surun ylitsepääsemisessä ensiarvoisen tärkeänä. Hänellä on siitä omakohtaista kokeumusta.

– Menetin poikani kuusi ja puoli vuotta sitten puukotuksessa. Hän oli ainoa lapseni.

– Vaikka minulle on tapahtunut pahin, mitä ihmiselle voi tapahtua, niin silti maailma ei pysähtynyt ja olen päässyt jatkamaan elämää eteenpäin.

Eteenpäin Hautamäkeä ovat vieneet vertaistuki, psykoterapia ja läheisten kanssa puhuminen. Silti suru ja kaipaus tulevat olemaan hänen elämässään aina läsnä.

– Menetyksen kanssa on vain pitänyt oppia elämään ja se on hyväksyttävä. Se on osa minua.

Surevan on vaikea löytää apua

Ensisuruun oli vaikea saada apua eikä sitä liioin Hautamäelle tarjottu.

– Kun menetys on tapahtunut, miettii vain, että kunhan selviäisi huomiseen asti. Silloin on niin rikki, että ei ole voimia lähteä hakemaan minkäänlaista apua.

Hän toivoo, että esimerkiksi hoitohenkilökunta osaisi ohjata surusta kärsivälle henkilölle oikeat paikat, joista apua voisi saada.

Puolitoista vuotta tapahtuneen jälkeen hän löysi onnekseen Henkirikoksen uhrit ry:n, eli HUOMA:n, jonka kautta hän pääsi vertaistukiryhmään ja hänet ohjattiin psykoterapiaan.

– Siellä kaikki tunteet mennään siinä läpi; syyllisyys, viha, syyttelyt siitä, mitä olen tehnyt väärin että minulle käy näin, olenko paha ihminen, että minua piti rangaista tällä tavalla.., Hautamäki listaa.

Kun tunteita ja omia ajatuksiaan pääsi käsittelemään ammattilaisten ohjauksessa, toipuminen sai alkaa.

Vaasaan vertaistukiryhmä

HUOMA ja Pohjanmaan kriisikeskus Valo perustavat yhteistyössä myös Vaasan tukiryhmän. Sen vetäjinä toimivat Hautamäki, joka on ryhmän vertaistukihenkilö ja Camilla Björk, joka on ammatiltaan kriisityöntekijä.

Hautamäki on osallistunut aiemmin tukiryhmään Porissa. Vaasassa ryhmä aloittaa toimintansa nyt ensimmäistä kertaa.

– Ryhmässä sain vinkkejä erilaisista selviytymiskeinoista, joilla menetyksestä voi toipua. Kaikki keinot eivät toimi kaikkien kohdalla, mutta ainakin niitä voi kokeilla. Omalla kohdallani puhuminen on auttanut eteenpäin.

Ryhmässä keskustellaan vapaasti osallistujien omien voimavarojen mukaan. Kokoontumiskerroilla voi olla myös teemoja, joiden ympärillä keskustelua käydään. Kaikki ryhmään osallistuvat ovat vaitiolovelvollisia, joten siellä saa ilmaista vapaasti omia tunteitaan.

Vertaistukiryhmistä Hautamäki on löytänyt paljon uusia ystäviä, joiden kanssa on voinut keskustella kipeistä asioista koska vain. Myös se, että on huomannut, että surun kanssa ei ole yksin, on auttanut.

Hautamäki on löytänyt myös surukirjojen lukemisesta apua itselleen. Niistä on löytynyt samastumispintaa, johon omaa menetystä on voinut heijastaa.

Suru on elinkautinen

Hautamäki ja Björk muistuttavat, että vaikka muiden saman kokeneiden vertaistuki on tärkeää, niin jokaisen kohdalla suru kulkee omia reittejään.

– Tuntuu, että se on aaltoliikettä. Joskus menee hyvin, mutta voi olla jokin asia, joka laukaiseekin taas surun.

Sen voi tehdä esimerkiksi rikosuutinen lehdessä tai uusi jäsen vertaistukijärjestössä.

– Kun tietää, mikä se hinta on, että on järjestömme jäsen..

Erityisen raskaaksi läheisensä menettämisen rikoksen uhrina tekee, että usein vasta oikeudenkäyntiprosessin jälkeen voi alkaa surra. Toisaalta taas oikeudenkäyntiprosessi pitää kipeitä haavoja pitkään auki.

Hautamäki lykkäsi omaa suruaan läpi käräjä- ja sitten hovioikeuden käsittelyjen. Vasta niiden jälkeen omalle surulle jäi tilaa.

Ja vaikka pojan puukottaja sai oikeudessa tuomion, ei se lieventänyt kipua, jonka menetys jätti jälkeensä.

– Rikollinen saa tuomion ja pääsee tuomion jälkeen vapaaksi. Me läheiset kärsimme kuitenkin elinkautista, Hautamäki kuvaa.

Nyt hän on tullut surun käsittelyssä kuitenkin jo niin pitkälle, että muistoista löytyy iloa.

– Nyt poikani muisteleminen ei ole aina vain itkemistä. Joskus voi jo nauraen miettiä, mitä hän oli tehnyt tai sanonut. Sellaisia mukavia asioita, hän sanoo ja hymyilee.

HUOMA ry ja Kriisikeskus Valo

HUOMA ry on henkirikosten uhrien läheisten vertaistukijärjestö. Sen tavoitteena on edistää läheisten surusta selviytymistä ja auttaa elämään surun kanssa. Sen toimintamuotoina ovat vertaistukiryhmät ja -viikonloput sekä tukihenkilötoiminta.

Vaasassa toimiva kriisikeskus Valo auttaa, jos elämässä on tapahtunut odottamaton tai järkyttävä tapahtuma tai ihminen on haastavassa elämäntilanteessa ja omat selviytymiskeinot eivät riitä.

Henkirikoksen uhrien läheisten ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran maanantaina 4. marraskuuta klo 18 Kriisikeskus Valossa. Ryhmään otetaan ilmoittautumisia vastaan. Osallistuminen on ilmaista.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta