Tilaajalle

Miltä kuulostavat luistelurata, esiintymislava ja kahvila? – Vaasantalon yrittäjänaiset toivovat talveksi autioituneelle Keskustorille säpinää ympäri vuoden

Yrittäjä Anu Luukko on pyörittänyt heinäkuusta lähtien Keskustorin laidalla viinibistro Vinolaa yhdessä äitinsä Mari Luukon kanssa.

Miten ensimmäinen kesä ja syksy ovat sujuneet?

– Ihan mukavasti. Onhan tämä liikepaikka varmasti kaupungin paras. Niin keskellä kuin olla ja voi. Ei voi valittaa.

Millaisia toiveita uuden torin kehittämiseen on?

– Olisi mahtavaa, jos tehtäisiin jonkinlainen päätös, miten toriprojekti viedään loppuun. Tehdäänkö paviljonki vai esiintymislava?

Anu Luukko on keskustellut muiden torin ympärillä olevien yrittäjien kanssa, ja toiveissa on saada torin tilat sellaiseen lyöntiin, että on helppo yhdessä järjestää esimerkiksi tapahtumia.

– Jos olisi esiintymislava, siihen olisi hieno panostaa, ettei tarvitse järjestää omalla terassilla vaan yhteisesti.

Luistelujää talveksi Pollarin tontille?

Luukko kertoo miettineensä, että luistelujää Seinäjoen keskustassa Helsingin Rautatientorin tyyliin tarjoaisi ihmisille yhden hyvän syyn lisää tulla keskustaan, ja tähän hyvä paikka tänä talvena voisi olla Pollarin tyhjäksi jäänyt tontti.

– Saataisiin keskustaan ihmisiä talviaikaan ja siinä voisi esimerkiksi vuokrata luistimia. Ehdotin jo silloin, kun toria rakennettiin, ettei laitettaisi lämmitystä koko alueelle, ja tähän voisi tehdä luistinradan talviaikaan.

– Toivon mukaan torille saadaan lisää elämää. Aina vaan parempaa ajattelen olevan tiedossa, kertoo positiivisuudestaan tunnettu Luukko, joka on pyörittänyt äitinsä kanssa myös Uppalan Kartanoa reilun kymmenen vuoden ajan.

Tangomarkkinat voisivat näkyä katukuvassa vuoden ympäri

Luukko innostuu pian visioimaan lisää.

– Esimerkiksi Tangomarkkinat, josta kaupunki tunnetaan, voisivat näkyä läpi vuoden Seinäjoen katukuvassa. Voisi olla tyyliin joka kuukauden toinen torstai tangotorstai ja Tangomarkkinat järjestäisivät esimerkiksi konsertteja tai tanssikursseja, Luukko heittää raikkaalta kuulostavat ajatuksensa ilmoille.

Historiallinen miljöö ja keskeinen sijainti

Myös naapuriyrittäjän mielestä sijainti tekee paikasta erityisen. Naisten vaatteisiin erikoistunut Boutique S muutti Vaasantalon kulmahuoneistoon marraskuun alussa vuosi ja yksi kuukautta sitten.

– Erittäin tyytyväinen tästä muutosta paikkakunnan parhaalle paikalle, iloitsee yrittäjä Sari Nisula, joka valittiin juuri vuoden vuoden yrittäjänaiseksi Seinäjoella.

Hän allekirjoittaa saman toiveen kuin Anu Luukko: Talveksi tyhjentyneelle torille kaipaa elämää vuoden ympäri.

– Joku kiva lava, jossa saisi järjestää tapahtumia, Nisula ehdottaa.

Arkkitehti Axel Mörnen suunnittelema, 1930-luvun puolivälissä valmistunut ja klassismin piirteitä sisältävä talo tarjoaa Nisulan mielestä liikkeelle putiikkimaista tunnelmaa.

Ylä- ja alakerran yritykset täydentävät toisiaan

Suojeltu historiallinen miljöö inspiroi myös tekemään uudenlaista yrityshistoriaa.

Kivijalan vaatekauppa ja yläkerran parturi-kampaamo täydentävät toisiaan. Vaateliikkeen keskeltä nousevat portaat toiseen kerrokseen, jossa Studio-S:n ammattilaiset ahkeroivat kampausten parissa.

– Pikkujouluihmiset ovat työllistäneet ja alakerran kautta on tullut paljon uusia asiakkaita, tauolla oleva yrityksen toinen omistaja Sanne Ikola kertoo yrittäjäkumppani Susanna Reinikan pestessä asiakkaansa hiuksia.

Yritys muutti torin laitaan vuosi sitten toimittuaan sitä ennen Puskantiellä entistä Anttilaa vastapäätä

Kun Sanne Ikola oli jutellut helsinkiläisen edustajan kanssa yrityksen tulevista tiloista, oli lifestyle-ratkaisu saanut ihastelevan vastaanoton.

– Täältä on kivat maisemat alas torille. Siinä kun olisi jokin kahvila, vahvistaa Ikola monen toiveen talvisen torin elävöittämisestä.

Monien toiveiden tori

Uuden Keskustorin toimivuuteen ja yleisilmeeseen löytyy melkein niin paljon näkemyksiä kuin kaupungissa riittää asukkaita.

Joku toivoo lisää vihreyttä betonin sijaan, osa kaipaa pysyvää kahvilaa ja moni yrittäjä vähintäänkin esiintymislavaa, ellei kustannussyistä jäihin pantua paviljonkia synny.

Missä nyt mennään torin suhteen?

– Keskustorille on päätetty lähteä tavoittelemaan mahdollisimman yhtenäistä ilmettä ja yhdessä kaupungin kanssa olemmekin kartoittaneet telttavaihtoehtoja ja päätyneet siihen, että vuosipaikan lunastavien yritysten käyttöön annetaan sopimuskauden ajaksi teltat maksutta käyttöön, kertoo kaupunkikeskustan kehittäjä Niina Koskipalo Into Seinäjoesta.

Mikäli teltta ei ole mahdollinen esimerkiksi kerran viikossa torilla käyvälle kala-autolle, tulee mahdollisesti kyseeseen markiisi tai muu vastaava.

Havainnekuvat kaupunginarkkitehdin pöydällä

Kaupunginarkkitehti Jussi Aittoniemi tekee parhaillaan vaihtoehtoisia havainnekuvia myyntipisteiden sijoittelusta.

– Torimyyjät ja Keskustorin välittömässä läheisyydessä sijaitsevat yritykset tullaan kutsumaan vuoropuhelutilaisuuteen tammikuun alussa, jotta osaamme huomioida kaikki torilla ja sen välittömässä läheisyydessä olevat toiminnot mahdollisimman hyvin, Koskipalo lupaa.

Uusi visuaalinen ilme oppilastyönä

Keskustorille ollaan parhaillaan tekemässä myös tapahtuma-alustan visuaalista suunnittelua, minkä tavoitteena on luoda Keskustorista houkutteleva alusta järjestää tapahtumia.

– Tämä työ syntyy Seinäjoen ammattikorkeakoulun opiskelijan opinnäytetyönä, Niina Koskipalo paljastaa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta