Tilaajalle

Masentunut voi joutua yllättävän ongelman eteen – Näiden vakuutusten saaminen voi hankaloitua, jos painiskelee mielenterveysongelmien kanssa

Jos on kamppaillut masennuksen kanssa, saattaa esimerkiksi henkivakuutusta hakiessa tulla vastaan yllätys. Sitä ei välttämättä nimittäin myönnetä henkilölle, jolla on ongelmia mielenterveyden kanssa.

Vakuutus- ja rahoitusneuvontaa tarjoavalle Finelle tulee asiantuntija Oona Sternhufvudin mukaan silloin tällöin kyselyitä siitä, voivatko vakuutusyhtiöt kieltäytyä myöntämästä tiettyjä vakuutuksia esimerkiksi mielenterveysongelmien vuoksi.

Yhtiöillä on Sternhufvudin mukaan tähän oikeus vapaaehtoisten sopimusten kohdalla.

– Yleensä ihmiset ymmärtävät tilanteen, vaikka omalla kohdalla se on tosi harmittava, Sternhufvud sanoo.

Vapaaehtoisia sopimuksia ovat muun muassa henki- ja sairausvakuutus sekä pitkän määräaikaisen matkavakuutus. Näissä vakuutusyhtiöt vaativat asiakkaalta terveysselvitystä. Psyykkisten sairauksien lisäksi esimerkiksi diabetes voi estää tiettyjen vakuutusten saamisen.

– Kun kyse on vapaaehtoisista sopimuksista, lähtökohtana on sopimusvapaus. Vakuutusyhtiöt saavat päättää, kenen kanssa sopimus tehdään ja millä ehdoilla, Sternhufvud selittää.

Tietyt vakuutukset taas ovat sellaisia, joita vakuutusyhtiöiden on lain mukaan pakko myöntää. Tällainen vakuutus on esimerkiksi liikennevakuutus.

Vakuutuksen myöntämistä pohditaan aina tapauskohtaisesti

Mielenterveyden keskusliiton lakimies Merja Karinen kritisoi vakuutusyhtiöiden käytäntöjen kirjavuutta vapaaehtoisten vakuutusten myöntämisessä.

– Se on aika epämääräinen se vakuutusyhtiöiden käytäntö, että miten pitkään pitää olla oireeton ennen kuin henkivakuutuksen voi saada.

Käytännössä oireettomuus tarkoittaa usein Karisen mukaan sitä, että ihminen on päässyt jaloilleen ja aloittanut opiskelut tai työt. Vakuutusyhtiöiden edellyttämä oireettomuusaika on usein muutaman vuoden. Sitä voi kuitenkin olla hankala mitata.

Ilkka tiedusteli vakuutusyhtiö LähiTapiolalta ja Ifiltä yhtiöiden linjaa asiassa. LähiTapiola Etelä-Pohjanmaan myyntijohtaja Ville Lahti ja Ifin asiantuntija Katri Hajanne-Kemppinen korostavat molemmat, että vakuutuksen myöntämistä tarkastellaan aina tapauskohtaisesti.

LähiTapiolan linja on Lahden mukaan ollut se, että esimerkiksi henkivakuutuksen kyllä saa masennuksesta huolimatta, mutta sairaushistoria voi nostaa vakuutuksen hintaa tai rajoittaa sopimusehtoja.

Joissakin tapauksissa sairaushistoria voi myös estää esimerkiksi sairauskuluvakuutuksen saamisen, Lahti myöntää.

Mitä vaikeampi sairaus, sitä pidempi oireettomuusaika

Mahdolliset mielenterveysongelmat tulevat vakuutusyhtiön tietoon terveysselvityksessä. Sen perusteella yhtiö arvioi henkilön terveydentilaa niin fyysiseltä kuin psyykkiseltä kantilta.

– Vakuutusta hakevalla on velvollisuus vastata terveysselvityksen kysymyksiin rehellisesti, Oona Sternhufvud sanoo.

Asiakkaan terveydentilaa arvioitaessa kiinnitetään huomiota esimerkiksi sairauden vaikeusasteeseen.

– Jos on vaikea sairaus, silloin edellytetään pidempää oireettomuusaikaa, Katri Hajanne-Kemppinen sanoo.

Ongelmallista, jos ihminen ei saa tarvitsemaansa apua

Tärkeää on, että mielenterveysongelmien kanssa painiva ihminen saa ajoissa hoitoa, sanoo Merja Karinen.

Ongelmia tulee, jos ihminen ei syystä tai toisesta saakaan tarvitsemaansa apua. Tällaisia tapauksia on Karisen mukaan Suomessa paljon.

Jos apua ei saa, paraneminen pitkittyy.

– Sitten jää itselle tärkeät vakuutukset saamatta.

Pahimmassa tapauksessa pelko vakuutuksen eväämisestä voisi johtaa siihen, ettei apua ongelmiin haettaisi.

– Hoitoon ei pitäisi jättää hakeutumatta vaan päinvastoin mahdollisimman nopeasti hakea sitä, koska avun saamisen jälkeen järjestyy kaikki muukin, Karinen sanoo.

Taustaa: Yleistyvät mielenterveysongelmat

Masennus ja muut mielenterveyden häiriöt on yhä yleisempiä.

Työeläkeyhtiö Elon mukaan mielenterveyssyihin perustuvat työkyvyttömyyseläkkeet ovat korostuneet alle 40-vuotiailla ja yli 60-vuotiailla. Masennus on yhtiön mukaan ylivoimaisesti yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle johtava mielenterveyden sairaus.

Cambridgen yliopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan 40 prosenttia 20–35-vuotiaista suomalaisista sairastuu elämänsä aikana johonkin mielenterveyden häiriöön.

Ifin Katri Hajanne-Kemppisen ja LähiTapiolan Ville Lahden mukaan yhtiöissä on kiinnitetty huomiota mielenterveysongelmien yleistymiseen.

Mielenterveyden keskusliiton Merja Karisen mukaan sellaisten tapausten määrä ei ole kasvanut, joissa vakuutus olisi evätty mielenterveysongelmien vuoksi.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta