Marko, 31, toi tarinansa syöpätaistelusta julki – Asiantuntija: "Suuri merkitys"

Vertaistuki on erittäin tärkeää, kertoo Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen. Tuki auttaa hänen mukaansa syöpää sairastavaa ymmärtämään omaa tilannettaan. Sosiaalinen media on tuonut tukemiseen uusia väyliä.

– Vertaistuki auttaa selviytymään paremmalla mielellä edessä olevista hoidoista ja kaikesta muusta, mitä on mahdollisesti tulossa, Karjalainen sanoo.

Vertaistuen merkityksestä kertoi perjantaina verkkolehdessämme syöpää vastaan taisteleva Marko Viinikainen. Kuortaneella asuvan kolmen lapsen isän syöpätaistelusta kertova juttumme on tavoittanut alle vuorokaudessa satojatuhansia suomalaisia.

Jutussa Viinikainen kertoo, ettei aio luovuttaa. Hän tähtää hoitojen ohella triathlon-kisoihin ensi kesänä.

Viinikainen kirjoittaa syöpätaistelustaan myös blogia. Ensimmäinen, viikko sitten blogiin kirjoitettu, teksti on kerännyt jo yli 148 000 lukukertaa.

Blogin lukukertojen lisäksi Viinikainen on saanut paljon yhteydenottoja tuntemattomilta, miehen kanssaan samassa tilanteessa olevilta tai syövästä jo parantuneilta ihmisiltä. Ihmiset ovat halunneet jakaa kokemuksiaan.

– Se on tuntunut hyvältä, vertaistuki auttaa, kommentoi Viinikainen perjantaina julkaistussa jutussa.

Pääsihteeri Karjalaisen mukaan Syöpäjärjestöt arvostavat ihmisiä, jotka jakavat kokemuksiaan ja auttavat sillä tavalla muita.

Sosiaalinen media eli some on Karjalaisen mukaan muutenkin tuonut vertaistukeen uudentyyppisiä muotoja.

– Ne ovat oikein hyvä asia.

Virallisesti vertaistukihenkilöllä tarkoitetaan ihmistä, joka on itse jo sairastanut syövän sekä käsitellyt oman tilanteensa. Syöpäjärjestöjen kautta tukihenkilöllä on myös koulutusta toimintaan.

– Jokainen syöpään sairastunut voi saada meidän kauttamme vertaistukihenkilön.

Vertaistukihenkilöiden lisäksi monista yleisimmissä syövissä on myös vertaistukiryhmiä.

Karjalaisen mukaan vertaistuessa on tärkeää, ettei tukihenkilö puutu hoitoon tai hoitovalintoihin.

Karjalainen ei väheksy sellaistakaan vertaistukea, jota saa sairauttaan samaan aikaan käsitteleviltä ihmisiltä. Hän nostaa esimerkiksi syövästä avoimesti puhuvat julkisuuden henkilöt, kuten Heidi Sohlbergin. Entinen missi on jakanut niin somessa kuin lehdissäkin avoimesti tuntojaan kesäkuussa 2016 todetusta rintasyövästä.

Karjalaisen mukaan julkisella puhumisella on ihmisille suuri merkitys kahdellakin tavalla. Kun lukee kohtalotovereiden kokemuksista, voi saada voimaa heidänkin taistelustaan. Lisäksi se kertoo yksinkertaisesti sen, että syövästä uskalletaan ja voidaan puhua.

Aina ei ole näin ollut.

Karjalaisen mukaan 40–50 vuotta sitten syöpää pidettiin herkästi kuolemantuomiona. Nykyisin syöpään osataan Suomessa suhtautua järkevästi, ja siitä puhutaan avoimesti läheisille ja ystäville. Ja jopa julkisuudessa.

– Monessa muussa maassa syöpään sairastuminen on yhä tabu.

JATTA LAPINKANGAS

Kommentoi

Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Lisää Maakunnasta