Tilaajalle

Maakunnassa päästään jo hiihtämään ja sukset voi kaivaa esiin - Ensilumenlatuja valmistui ennätysvarhain maakuntaan

Viime päivien pakkassäät ovat edesauttaneet tekemään ja avaamaan ensilumenlatuja ennätysvarhain maakuntaan. Keräämiemme tietojen mukaan suksimaan päästään jo monilla paikkakunnilla. Joillakin paikoilla peritään hiihtämisestä pientä latumaksua.

Alajärven Valkealammella päästään suihkimaan jo täyttä häkää. Lehtimäen Jyskeen hiihtojaoston puheenjohtaja Pentti Ahopelto kertoo Valkealammelle valmistuneen viikolla 800 metrin mittainen perinteinen ja vapaan tyylin latu varastoidulla lumella.

– Olemme levittäneet varastoidun lumen ja tykittäneet ladulle lisää lunta kahdella lumitykillä tiistaista asti. Saimme valmiiksi perjantaina koko 1,4 kilometriä lenkin.

Valkealammelle oli varastoitu lunta jälleen 5 000 kuutiota, jolla lähes 40 sentin vahvuinen latu pystyttiin hänen mukaansa tekemään valmiiksi.

– Vaikka sataisi yli viikon, latu kestää, kun se tehdään paksusti. Siitä on meillä monen vuoden hyvät kokemukset. Alensimme myös kausikortin hintaa. Se on nyt 30 euroa, kertamaksu on seitsemän euroa ja alle 12-vuotiaat pääsevät hiihtämään ladulla ilmaiseksi.

Ladulla hiihdetään kansalliset hiihtokilpailut 8. joulukuuta. Latujen valmistumista voi seurata Jyskeen nettisivuilta ja web-kamerasta.

Jurvan ampumahiihtostadionin ympäristöön on valmistunut noin kilometrin mittainen latu. Jurvan Urheilijoiden uutena puheenjohtajana aloittanut ampumahiihtäjä Timo Antila lupasi ladun olevan hiihtokunnossa viikonloppuna molemmille tyyleille.

– Olemme päässeet tykittämään ladulle lunta ennätysaikaisin eli viime tiistaista alkaen. Meillä on lumetuslinjasto ladun varrella ja tykitämme lunta suoraan ladulle viiden korkeapainetykin avulla. Viime vuonna pääsimme hiihtämään täällä marraskuun lopussa.

Noin 30-40 sentin paksuinen latu tulee pysymään Antilan mukaan kunnossa, vaikka kelit hieman lauhtuisivatkin.

– Tykkilumi kestää pienet sateet. Pitää tulla melkoinen lämpöaalto, jos lumi kokonaan ladulta pois sulaisi. Lumelta pääsee myös ampumaan.

Isonkyrön Ylipään kuntoradalle on myös tekeillä hiihtobaanaa tykkilumesta.

Ratamestari ja latukoneen kuljettaja Juhani Luoman kertoo, että latua on tehty yhdellä lumitykillä maanantaista asti.

– Saamme viikonlopuksi ehkä 600 metriä pitkän kiertävän ladun kuntoon. Ladulla on yksi iso nousu ja se kiertää osittain vaihtelevassa metsämaastossa ja osittain tasaisella stadionalueella.

Ladun kunnostamisesta ovat vastanneet Luoman lisäksi Asko Frusti ja Juha Savinainen Isokyrön kunnan vahvalla myötävaikutuksella.

– Ilman Frustia homma ei pyörisi, Luoma kiittelee.

Vöyrin hiihtokeskuksen maastoon valmistuu myös ensilumenlatu viikonlopuksi. Peter Jansson Vöyrin kunnasta kertoo, että ladulle on tykitetty lunta peräti kuudella lumitykillä sunnuntaista asti.

– Noin puolentoista kilometrin mittainen edestakainen latu on tarkoitus saada valmiiksi ja hiihtäjien käyttöön lauantaiksi. Radalla on korkeuseroa lähes 30 metriä ja siinä voi hiihtää molemmilla tyyleillä.

Vöyrillä järjestetään yleisen sarjan SM-hiihdot osittain samoilla laduilla tammi-helmikuun vaihteessa.

Jalasjärven Kiuaskalliolle ollaan tekemässä latua varastoidusta lumesta. Paula Viinamäki Jalaksen ampumahiihto- ja hiihtojaostosta kertoo, että lunta pyritään levittämään ladulle ensi viikon aikana.

– Levitämme lunta ampumapenkan ympärille olevalle asvaltoidulle rullaradalle. Siihen pystymme tekemään latua vähemmälläkin lumimäärällä. Aluksi lumetamme noin puolen kilometrin mittaisen ladun riippuen lumimäärästä.

Hän arvelee, että latu on hiihtokunnossa ensi viikolla molemmille tyyleillä.

Ilmajoen Santavuorelle aiotaan tehdä jälleen ensilumenlatu tykkilumella. Kisailijoiden hiihtovaikuttajan Markku Koskelan mukaan vielä ei kuitenkaan tykit ole laulaneet.

– Latua ei vielä ole. Seuraamme yhä säätilannetta. Lumetusjärjestelmä on valmiudessa paikalla ja meillä on nyt mahdollisuudet tykittää kahteen eri paikkaan. Tarkoitus on tehdä latua aina 1,7 kilometrin matkalle keleistä riippuen.

Seuran hiihtojaosto tykittää ladun omilla tykeillään ja laduista vastaa Ilmajoen kunta kalusteineen.

Kauhajoen Sotkaan on myös valmistumassa myös ensilumenlatu viikonlopuksi. Kauhajoen kaupungin liikuntapaikkamestari Ari Kiviniemi kertoo, että latua on tykitetty kolme päivää ampumahiihtostadionin ympäristöön.

– Tarkoitus on saada valmiiksi lauantaiksi kilometrin mittainen latu luisteluhiihtoon. Saatamme saada myös ainakin puolen kilometrin mittaisen perinteisen ladun valmiiksi.

Kuortaneen urheiluopistolla takavuosina ollut hilelatu ei ole ollut enää muutamaan vuoteen käytössä. Opiston talousjohtaja Jaakko Niiranen kertoi syiden tähän olleen lähinnä taloudelliset.

– Katsoimme parhaaksi lopettaa ladun ylläpidon, sillä se tuotti meille vuosittain noin 5 000-10 000 euron tappiot. Ei ollut enää järkevää ylläpitää sitä, koska hiihtäjien määrä meillä alkoi vähentyä viime vuosina, kun lähistölle tehtiin ensilumenlatuja.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta