Tilaajalle

Luopumassa oleva puheenjohtaja Esko Lehtimäki listaa piirin kovia saavutuksia – tehtävää tavoitteleva kansanedustaja kritisoi tuloksia ja uudistaisi toimintaa huomattavasti

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Esko Lehtimäki luopuu "hyvin todennäköisesti" tehtävästään, eli ei hae jatkokautta. Puheenjohtaja valitaan marraskuussa.

– Kyllä seitsemän vuotta varmaan piisaa. Sanoin aikanaan, että olen tehtävässä viisi vuotta kuten edeltäjäni Esko Ahonen. Nyt on tullut käytettyä kaksi optiovuotta.

Optiovuodet teuvalainen Lehtimäki sanoo käyttäneensä, kun joka tapauksessa oli kansanedustajaehdokkaana aktiivisesti mukana toiminnassa. Eikä luopuminen piirin nuijasta tarkoita politiikan jättämistä. Työt jatkuvat erilaisissa luottamustehtävissä, muun muassa keskustan puoluehallituksessa.

Lehtimäki sanoo, että häneen on koko ajan otettu yhteyttä ja pyydetty jatkamaan tehtävässä, mutta pää tuskin kääntyy. Hän ei lähde edes siinä tapauksessa, että Mikko Savola jäisi ainoaksi ehdokkaaksi ja pitäisi löytää haastaja.

– Tiedän kyllä, että kun ilmoitan luopumisestani, esiin tulee muita ehdokkaita, jotka ovat odottaneet päätöstäni. Se on hyvä, että tehtävä kiinnostaa.

Kolme kovaa saavutusta

Lehtimäki sanoo, että hän on saanut hyvin vähän kritiikkiä puheenjohtajakaudestaan. Hän katsoo kiertäneensä kenttää ahkerasti ja katsoo olleensa aina tasapuolinen.

Hän on myös sitä mieltä, että seuraaja saa käsiinsä hyvässä terässä olevan piirin. Lehtimäki nostaa esiin kolme vahvasta kunnosta kertovaa kohtaa.

– Me olimme viime eduskuntavaaleissa parhaiten menestynyt keskustan piiri, vaikka saimme kritiikkiä ehdokasasettelustamme. Lista ei ollut aivan tasa-arvoinen, mutta tulokset kuitenkin puhuvat puolestaan, Lehtimäki aloittaa.

Toinen suuri saavutus on se, että piiri on pitänyt kiinni piiritoimiston kahdesta työntekijästä, eikä ole lomauttanut tai irtisanonut heitä.

– Mikään yhdistys ei pitkään pyöri pelkkien luottamushenkilöiden panoksella.

Kolmas vahvuus on se, että piiri on velaton.

– Kun puolueen kannatus tuli alas, se vaikuttaa talouteen, mutta me piirinä pärjäämme.

Jäsenkunnan Lehtimäki myöntää pienenneen.

– Se tulee pääasiassa poisnukkuneista. Jäsenkeräys on koko ajan käynnissä.

Lehtimäki sanoo tunteneensa välillä piston sydämessään kesäisin markkinoita kiertäessä, kun oman tilan työt ovat saaneet väistyä. Tila on käyttänyt palkattua työvoimaa, kun isäntä on sitoutunut politiikkaan. Poliittinen toiminta jatkuu, eikä työn jäljestä jää huonoa omaatuntoa.

Savola: Jokainen joutuu töihin

Puheenjohtajuutta tavoitteleva ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola lähtee siitä, että hänen johdollaan piiriin puhalletaan uusi itseluottamus ja tekemisen meininki.

– Jos tulen valituksi, jokainen keskeinen henkilö joutuu töihin ja vastuuseen, Savola paaluttaa.

Savolan näkymässä piirissä on enemmän keskeisiä henkilöitä, heidän joukossaan on paljon uusia kasvoja ja uusille kasvoille myös annetaan vastuullisia tehtäviä. Puolueen pitää edetä laajalla rintamalla.

Savola sanoo, että eduskuntavaaleihin 2023 pitää alkaa valmistautua hyvissä ajoin.

– Pohjaa vaaleihin luodaan laajalla kentällä ja useilla kasvoilla, joille annetaan mahdollisuus nousta esiin.

Esimerkiksi käy naisten rooli.

– Naisia pitää nostaa rohkeasti keskeisille paikoille, antaa heille osallistumisen mahdollisuuksia ja rohkaista poliittiseen päätöksentekoon.

Piirin kunnia palautettava

Savola sanoo olevansa valmis tekemään suuria muutoksia järjestökenttään ja palauttamaan piirin kunnian. Konkreettisista keinoista hän kertoo pamfletissa, jota hän parhaillaan valmistelee. Joka tapauksessa tavoitteena on, että uudistunut keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri on alueen kiinnostavin ja keskustelluin poliittinen järjestö.

– Meillä on perinteikäs piiri ja sillä hyviä toimintatapoja, mutta aikakin uudistuu. Vaikka meillä on paljon jäseniä, pitää miettiä mitä jäsenet haluavat poliittiselta toiminnalta. Meillä on myös hyvin laaja paikallisyhdistyskenttä, tässäkin pitää miettiä miten paikallisyhdistykset saadaan toimintaan yksin tai muiden kanssa.

Mitä mieltä olet puheenjohtaja Esko Lehtimäen toiminnasta?

– Esko on hoitanut tehtävää ahkerasti ja kiertänyt paljon, mutta näen tämän tulosten kautta. Tuloksia saadaan, kun järjestökenttä alkaa toimia paremmin, kun pärjäämme vaaleissa ja saamme äänen kuuluviin puolueen sisällä.

Mitä mieltä olet toiminnanjohtaja Aki Utterin työstä?

– Pitää kommentoida sitten jos tulen valituksi, ja olen päässyt keskustelemaan hänen kanssaan kuinka asioita hoidetaan yhdessä eteenpäin. Terästäytymisen varaa on kaikilla, piiritoimistossa, piirin johdossa, kentällä.

Savola vakuuttaa, että niin luottamushenkilöistä kuin piiritoimistolta löytyy hirveästi potentiaalia.

Eteläpohjalainen ääni noteerattava

Savola sanoo saaneensa viestiä kentältä, että piirin poliittisen sanoman eteenpäinviemiseksi puheenjohtajaksi tarvitaan kansanedustaja.

– Piiri tarvitsee vaikutuskanavia. Pitää olla ytimessä viemässä piirin viestiä puolueen johdolle. Etelä-Pohjanmaan piiri on ollut perinteikkäästi aika itsenäinen. On ollut tapana sanoa, mitä mieltä ollaan. Reilusti ja radikaalistikin eteläpohjalaista ääntä ja itsetuntoa tarvitaan. On palattava siihen, että eteläpohjalaisten ääni noteerataan ja se vaikuttaa.

Piirin ääneen on nojauduttava poliittiselta sisällöltään perinteisiin.

– Jokaisen viljelijän, yrittäjän ja heikommassa asemassa olevan pienen ihmisen on voitava luottaa keskustaan.

Kurvinen ei käytettävissä

Kauhavalainen kansanedustaja Antti Kurvinen ei ole käytettävissä puheenjohtajakisassa. Kurvinen keskittyy tehtäväänsä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Hän näkee, että piiri ansaitsee puheenjohtajan, joka voi keskittyä sen toimintaan. Lisäksi on olemassa protokollaongelma. Puoluehallituksessa on hankala edustaa samaan aikaan piiriä ja eduskuntaryhmää.

Kurvinen ei ota kantaa siihen, kenet johtoon pitäisi valita tai esiin nostettuihin teemoihin.

– Mutta toimintaa pitää uudistaa. Se koskee kaikkia järjestöjä, oli kyse sitten puolueesta tai metsästysseurasta. Kilpailu ajankäytöstä on kovaa. Kukaan ei myöskään äänestä puoletta enää siksi, että suvussa on aina äänestetty tai koska asuinpaikka siihen velvoittaa.

Naisjärjestö kaipaa naista ehdolle

Etelä-Pohjanmaan keskustanaisten alajärveläinen puheenjohtaja Sari Palmu sanoo, että naisjärjestön johtokunta kävi puheenjohtajaehdokastilannetta läpi viime viikolla.

– Muutamia nimiä pallottelimme, mutta henkilöillä, joita haravoimme, on vaativia luottamustehtäviä ja aika kortilla.

Palmu kuuluu itse joukkoon.

– Minuakin on lähestytty, mutta minulla on vielä puolitoista vuotta kautta jäljellä keskustanaisten valtakunnallisessa puheenjohtajistossa ja keskityn siihen.

Palmu sanoo, että näkyviä kasvoja saisi olla enemmän. Se on yksi syy sille, miksi kaikkia tehtäviä ei tule kasata harvoille hartioille.

Palmu myöntää, että tilanne ehdokasasettelun suhteen ei ole mieleinen.

– Naisehdokas pitäisi olla. Kentältä on tullut toiveita kesästä lähtien naisehdokkaan asettamisesta, mutta emme ole olleet kovin aktiivisia.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta