Tilaajalle

”Lopun edellä ollaan”, arvioi asukas Ylistaron keskustaa – Kari Niemi taistelee sitä vastaan vanhojen kiinteistöjen elvyttämisellä ja aikoo seuraavaksi rakentaa uutta

Kari Niemi haluaa pitää Ylistaron keskustaa ja palveluita elinvoimaisina. Kun pankki lopetti toimipisteensä, osti Niemen perheyritys Sani Investment kiinteistön.

Nyt siellä toimivat muun muassa kauneushoitola, kahvila sekä Postin ja Matkahuollon palvelut. Kun K-Market sulki ovensa, kiinteistön entinen omistaja otti yhteyttä Niemeen ja kyseli, olisiko tällä kiinteistön varalle jotain suunnitelmia.

Niemi pohti asiaa poikansa kanssa ja päätti, että eikö kiinteistölle jotain käyttöä löydy. Nyt remontoidussa rakennuksessa toimii vuokralla olevan apteekin lisäksi yksityinen lääkäriasema. Lisäksi tiloihin on rakennettu juhlasali, laitoskeittiö ja ruokasali tapahtumia varten.

Niemi on lähtöisin Ylistarosta, joten hän perustelee Ylistaroon investoimista lukkarinrakkaudella.

– Eihän se mukava ole, että keskustassa on tyhjiä tiloja. Se antaa aneemisen kuvan. Yritetään tuoda erilaisia palveluita ja tietysti toivotaan, että niitä sitten käytetään. Eihän nämä mitään kultakaivoksia ole, mutta kunhan nyt pyörivät, niin on se on pääasia, Niemi sanoo.

Nyt toteutuneiden kokoontumistilojen lisäksi Niemeltä on toivottu entisen kaupan tiloihin uutta kauppaa. Ajatusta Niemi pitää utopistisena.

– Ihan turha puhua. Täällä on hyvä kauppa ja kaupungin marketissa ylistarolaiset kulkevat ison kärryn kanssa tavaraa täynnä. Sitten täällä tekohengityksellä kauppa yrittää olla, Niemi toteaa.

Torin laidalla sijaitsevalle tontille Niemellä on lisää suunnitelmia. Hän paljastaa, että tarkoituksena on rakentaa paikalle 5–10 senioriasuntoa rivitalotyyppisesti, jotka ovat sekä omistus- että vuokra-asuntoja. Rakennustyöt voivat alkaa parhaimmassa tapauksessa jo ensi vuonna.

– Tästä läheltä asukkaat saavat kaikki tarvittavat palvelut, Niemi perustelee ja viittaa kolmen muun osakkaan kanssa perustamaansa yksityiseen lääkäriasemaan, joka aloitti toimintansa lokakuussa Ylistarossa.

"Ei tämä kuoleva pitäjä ole"

Oma lääkäri on ollut yksi asia, jota Ylistaroon on kaivattu. Lääkäripalvelut siirtyivät Seinäjoen Y-talolle vuoden 2013 alusta. Ylistarolaiselle Heikki Perhomaalle juuri julkisen puolen lääkärin puute on suurin harmi Ylistarossa. Hänelle reissu lääkärin vastaanotolle Y-talolle tuo auton mittariin yhteensä 70 kilometriä.

– Jos tuo lääkäripalvelu nyt vähän auttaa tilannetta, mutta yksityinen on tietysti vähän kalliimpi, Perhomaa pohtii.

– Ollaan muka seinäjokisia, mutta eihän me olla, kun ei meillä ole lääkäriä, Perhomaa antaa palautetta ja ihmettelee, miten Isossakyrössä voi olla oma lääkärinvastaanotto, kun kunta hänen tietämyksensä mukaan samankokoinen Ylistaron kanssa.

Seinäjoki tuottaa myös Isonkyrön terveyspalvelut.

Lääkäriä kaipaa myös vuodesta 1960 asti Ylistarossa asunut Kaija Lammi.

– Onhan täällä osuuskauppa, vaatekauppa ja apteekki, Lammi miettii hyviä palveluita ja lisää, että lisäksi paikkakunnalla on hyviä harrastusmahdollisuuksia.

Ylistaron palveluihin Perhomaa suhtautuu pessimistisesti ja luettelee palveluita, jotka ovat lopettaneet toimintansa Ylistarossa. Hän sanoo käyttävänsä kaikkia paikallisia palveluita, joita vielä on.

– Pankitkin on menneet pois! Yksi kauppa on kylässä. Lopun edellä ollaan, Perhomaa arvioi.

– Pysyisi nyt edes tuo terveysasema, jossa otetaan verikokeita, Lammi toivoo tulevaisuudelta.

Kari Niemi toivoo, että Ylistaron palvelut houkuttelisivat etenkin lapsiperheitä asumaan. Lasten ympäristön parantaminen on myös Niemen mielessä. Hän toivoo lapsille tasokkaita leikkikenttiä ja isommille nuorille esimerkiksi skeittipaikkaa. Tori on myös kehityskohteiden listalla.

– Kaupunki on nyt vuokrannut torin, mutta kyllä sen ilmettä voisi kirkastaa vaikkapa istutuksilla. Varmaan jotain siihen tullaankin tekemään, hän pyörittelee.

– Ei tämä kuoleva pitäjä ole. Totta kai Seinäjokeen liittyminen toi omat vaikutteet. Ajatusmaailmassa voi olla se tunne, että pudotetaan hanskat, tämä on vain nukkumalähiö. Ei sen tarvitse sitä olla.

"En keksi heti, mitä täällä tarvittaisiin"

Ylismedin osakas, sairaan- ja terveydenhoitaja Malla Valli kuvailee, että kysyntä on ollut muutaman kuukauden toiminnan aikana hyvin vaihtelevaa. Lääkäri on asemalla paikalla yhtenä päivänä viikossa toistaiseksi. Muutoin sairaanhoitaja tekee hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioita ja saa tarvittaessa lääkäriin etäyhteyden. Niemen mukaan lisälääkäreiden saamiseksi on neuvotteluita käynnissä ja yritys on hakeutumassa palvelunsetelintuottajaksi. Hän kuvailee, että yritys ei kilpaile julkisen palvelun kanssa, mutta täydentää tarjontaa.

– Kun pääsee Ylistaroon, eikä tarvitse mennä Seinäjoelle, se on monelle iso etu, hän näkee.

– Monelle kynnys Seinäjoelle lähtemiseen on yllättävän korkea, työterveyshuollon erikoistumiskoulutuksen aloittava Valli lisää.

Yrityksellä on myös laajentumissuunnitelmia, sillä yrityksen on tarkoitus aloittaa myös kotikäynnit sekä kodinhoitopalvelut.

Valli sanoo, että ostaa aina ensin Ylistarosta ja jos tarvittua ei löydy, sitten vasta etsitään muualta. Hän sanoo, että periaate on myös sitä perua, että puoliso on huoltamoyrittäjä.

– On täällä aika laaja tarjonta. Ruokaa saa kun on nälkä ja vaatteet päälle. En keksi heti, mitä täällä tarvittaisiin.

Hän pohtii, kannattaisiko keskustaan tuoda kultasepänliike takaisin. Vastaukseksi hän sanoo, että yrittäjyydessä olennaisinta on, että asiakkaat käyvät tarpeeksi usein kannattavan toiminnan takaamiseksi.

– Jos tarvitset kerran vuodessa lahjan, ja vaikka jokainen ylistarolainen kävisi sen kerran vuodessa, ei se tahdo riittää.

"Ei Seinäjoelle meno ole meidän unelmamme"

Kahvilayrittäjät Heidi Saukko ja Hetafiia Kämppi myöntävät, että yrittäminen Ylistarossa on hyvin vaihtelevaa. Kahvila on toiminut hieman alle kaksi vuotta. Hakemista on ollut niin aukioloaikojen kuin tarjonnankin kanssa.

– Kokeilimme välillä keittolounasta, mutta se ei ollut riittävän kysytty, joten jäi koko ajan tappiolliseksi. Vakioporukka pyysi meiltä, että olisi edes yksi keittopäivä ja nyt kokeilemme sitä, Saukko kertoo.

Yrittäjät saavat ihmettelyä ja kyselyä siitä, miksi eivät muuta kahvilaa ja sisustusmyymälää Kanta-Seinäjoelle.

– Me ollaan ylistarolaisia ja haluamme tarjota ylistarolaisille tällaisen kahvilan. Ei Seinäjoelle meno ole meidän unelmamme. Niin kauan kuin tämä tässä pyörii, niin pidetään tässä.

Kämppi sanoo, että äitiysneuvola olisi toivottu lisä lastenneuvolan kaveriksi Ylistaroon. Hän perustelee, että omassakin tuttavapiirissä moni paluumuuttaa perheineen takaisin Ylistaroon, joten tarvetta neuvolalle olisi.

Kaksikon toiveissa on myös nykyistä laajemmat laboratorion aukioloajat ja vilkkaammat joukkoliikenteen aikataulut. Kiitosta puolestaan saa paikkakunnan ruokakauppa.

– Jotenkin tuntuu, että ihmiset menevät helpommin Seinäjoelle. Pitäisi vähän aktivoitua siinä, että pieniä yrityksiä kannattaa käyttää. Sitten muuten ne lähtevät pois.

– Kun palvelut siirtyvät Seinäjoelle, niin yleistä liikennettäkin pitäisi lisätä sinne, Saukko summaa.

Ylistarolainen Kirsi Kaartinen jakaa Kämpin toiveen äitiysneuvolasta. Hän kiittelee, että onneksi lastenneuvola on Ylistarossa. Sen lisäksi Kaartisen käytetyimmät palvelut ovat Posti, kauppa ja kirjasto.

– Hyvä, kun Posti on pysynyt! Onhan tänne nyt tullut kahvila ja kauneushoitola. En ole näitä palveluja itse vielä käyttänyt, mutta hyvä kun näitä tulee.

Vuodesta 2012 Ylistarossa perheineen asunut Kaartinen miettii, mitä kaipaisi Ylistaroon.

– Pitää miettiä, mitä haen, kun lähden Seinäjoelle. Varmaan lastentarvikkeiden erikoisliikkeeseen tai isompaan markettiin, jos tarvitsee jotain erikoisempaa valikoimaa. Pääosin olen ollut tyytyväinen paikalliseen valikoimaan.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta