Liikenneonnettomuudet työllistivät pelastuslaitosta

SEINÄJOKI

Vuosi 2016 oli synkkä eteläpohjalaisteillä. Lisääntyneet liikenneonnettomuudet työllistivät Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitosta.

Pelastuslaitos sai viime vuonna 725 liikenneonnettomuuksiin liittyvää hälytystä. Lukumäärä kasvoi edellisvuodesta noin 12 prosenttia.

Myös liikenneonnettomuuksissa kuolleiden ja loukkaantuneiden määrät lisääntyivät. Vuoden 2016 aikana liikenteessä menehtyi 19 henkilöä. Vakavasti loukkaantuneita oli 66 ja lievästi loukkaantuneita 520 henkilöä.

Vuonna 2015 kuolleita oli 15, vakavasti loukkaantuneita 57 ja lievästi loukkaantuneita 499 henkilöä.

–Olemme käyneet onnettomuuksia läpi ja yrittäneet pohtia syitä siihen, miksi onnettomuudet ovat lisääntyneet. Emme löytäneet selittävää tekijää. Sen huomasimme, että onnettomuudet painottuvat risteysalueille, kertoo pelastusjohtaja Harri Setälä Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Liikenneturva arvioi vuodenvaihteessa, että liikenneturvallisuus kehittyi onnettomuustietojen valossa parempaan suuntaan vuonna 2016. Kuolleiden määrä väheni ennakkotietojen valossa kymmenellä prosentilla ja loukkaantuneiden määrä kahdeksalla prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Myös Pohjanmaan maakunnassa liikenneonnettomuuksien määrä laski edellisvuodesta.

Toisin sanoen kehitys Etelä-Pohjanmaalla on ollut huonompaa kuin muualla maassa.

– Tämä on liikenneturvallisuusasia, ja siihen pitää nyt kiinnittää erityistä huomiota, painottaa Setälä.

Liikenneonnettomuudet lisäsivät pelastuslaitoksen saamien hälytysten kokonaismäärää.

Muilta osin tilastomuutokset selittyvät pitkälti normaaleilla kausivaihteluilla tai esimerkiksi säätiloilla. Pitkään jatkunut kuivuus tai vastaavasti runsaat sateet heijastuvat lukuihin muun muassa maastopaloina tai vahingontorjuntoina.

Perinteinen ilonaihekin tilastoista näkyy: Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen ehtivyys on edelleen huippuluokkaa.

– Ehtivyysluvuista näkee, että paloasemat ovat hyvillä paikoilla ja että niitä on oikea määrä, Setälä iloitsee.

Ykkösriskialueella pelastuslaitoksen pitäisi ehtiä onnettomuuspaikalle kahdeksassa minuutissa. Viime vuonna Etelä-Pohjanmaalla kiirehdittiin paikalle keskimäärin 3.20 minuutissa. Kaikilla muillakin riskiluokitusalueilla tavoiteajat alitettiin selvästi.

Tulipaloista tai palovaaroista pelastuslaitos sai viime vuonna yhteensä 516 hälytystä. Niistä rakennuspaloja oli 130.

Palokuolemia oli viime vuonna kaksi: tammikuussa mies menehtyi omakotitalon tulipalossa Lapualla. Marraskuussa mies kuoli rivitalopalossa Kurikan Jurvassa.

Suuria, yli puolen miljoonan euron vahingot aiheuttaneita tulipaloja oli kolme.

Talouden valossa pelastustoiminnan tuloksellisuus oli hyvä 87 prosenttia. Tulipalot uhkasivat yhteensä 52,6 miljoonan euron arvoista omaisuusmassaa. Pelastustoiminnan ansiosta vahinkojen yhteisarvo jäi 6,8 miljoonaan euroon.

ELINA KOUHIA

Kommentoi

Luetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi


Lisää Maakunnasta