Tilaajalle

”Leijonanosa kunnista tekee miinusmerkkisen tilinpäätöksen” – Erikoissairaanhoidon kulujen leikkauksella on jo kiire

SEINÄJOKI

Seinäjoen kaupungin aloite sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perussopimuksen muuttamisesta kariutui käytännössä jäsenkuntien äänivallan rajoitusta koskevaan kohtaan. Muutos olisi korostanut Seinäjoen kaupungin painoarvoa päätöksenteossa.

Hallintojohtaja Jari Jokinen on pettynyt kuntien näkemyksiin.

– Se on mielenkiintoista, sillä eihän siinä pyydetä muuta kuin samat oikeudet Seinäjoelle kuin mitä on muillakin jäsenkunnilla, hän harmittelee.

Jotta perussopimuksen muutos olisi mennyt läpi, olisi sen taakse tarvittu 2/3 jäsenkunnista tai vähintään puolet sairaanhoitopiirin kuntien väestöstä. Tavoitteeseen ei päästy.

– Seinäjoen luottamusmiesjohto kutsuu vielä koolle kuntien luottamushenkilöitä, jospa saisimme jonkinlaisen yhteisymmärryksen syntymään, Jokinen toteaa.

Jokinen suhtautuu poliittisen yhteisymmärryksen löytymiseen kuitenkin varauksella.

– Osa kunnista ilmoitti olevansa valmis neuvottelemaan, osa taas ei. Mikäli halutaan saada tulosta, pitää olla aidosti halua löytää kompromisseja, hän huomauttaa.

Asialla alkaa olla myös kiire, sillä Jokisen mielestä keinoja erikoissairaanhoidon kustannusten nousun taittamiseen olisi pitänyt hakea jo aikoja sitten.

– Sote-ratkaisuja odotellessa hukattiin monta vuotta, hän sanoo.

Yksi perussopimuksen muutosta vastustaneista kunnista oli Teuva. Kunnanhallitusta johtavan Esko Lehtimäen (kesk.) mukaan suurinta vastustusta herätti Seinäjoen esityksessä ollut äänileikkurin poistaminen.

– Sama asia nousi esiin myös muiden kuntien näkemyksissä, hän toteaa.

Seinäjoki ei ole jäänyt odottelemaan luottamushenkilöportaan neuvonpidon tulosta, sillä kaupunginhallitus teki maanantaina päätöksen sairaanhoitopiirin kanssa perustettavasta yhteisestä kehittämisryhmästä.

– Me yritämme joka tapauksessa käydä sairaanhoitopiirin kanssa läpi prosesseja ja toimintaa, ja hakea säästöjä erikoissairaanhoidosta aiheutuviin kustannuksiin, Jari Jokinen toteaa.

Jokisen mielestä oleellisinta on, että nyt päästään eteenpäin. Myös Lehtimäki tunnistaa kunnissa kytevät talousriskit.

– Kun seuraa kuntien talouslukuja, huomaa, että leijonanosa kunnista näyttää tekevän miinusmerkkisen tilinpäätöksen. Tähän on jotain keksittävä, kun tarkoitus on kuitenkin turvata ihmisille palvelut, hän muistuttaa.

Seinäjoki hakee ja hallinnoi – Maakuntaan luvassa kolmen miljoonan euron potti perusterveydenhuollon vahvistamiseen

Seinäjoki hakee ja hallinnoi valtiolta haettavaa tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankerahaa, jonka haku alkaa joulukuussa. Haussa on vajaan kolmen miljoonan euron potti, ja käytännössä se myös saadaan.

– Haettavana oleva summa on jaettu maakuntien kesken, ja meidän osuutemme on 2,7 miljoonaa euroa, sanoo hallintojohtaja Jari Jokinen Seinäjoelta.

Kyse on sote-kokonaisuuteen liittyvästä rahasta, jolla on tarkoitus vahvistaa terveydenhuollon perustason palveluja ja siirtää painopistettä ehkäisevään työhön. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

– Rahoitushakemuksen sisältöjä valmistelemassa on edustus maakuntien kunnista sekä sairaanhoitopiiristä, Jokinen kertoo.

Rahoitusta voi hakea yhdelle hankkeelle kuhunkin maakuntaan. Valtio rahoittaa hankkeen kokonaisuudessaan, ja se on osoitettu vuosille 2020 – 2023.

Hankkeen valmistelu toteutetaan nykyisen EpSoten kautta yhdessä kuntien ja kuntayhtymien kanssa.

– Ammattilaiset valmistelevat ja poliittiset päättäjät tekevät linjaukset, toteaa ohjausryhmää vetävä Esko Lehtimäki (kesk.).

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta