Tilaajalle

Lapuan hiippakunta maan ykkönen Yhteisvastuukeräyksessä – Innokkainta ja laimeinta osallistuminen E-P:lla oli Järvi-Pohjanmaan rovastikunnassa

Lapuan hiippakunta oli jälleen ykkönen Yhteisvastuukeräyksessä, mitä tulee lahjoitussummiin per seurakuntien jäsen.

Lapuan hiippakunnan jäsenet lahjoittivat hyväntekeväisyyskeräykseen 1,04 euroa per henkilö. Hyvänä kakkosena ja ihan kannassa tulee Kuopion seurakunta, jossa tuloja kerättiin yhteensä 1,02 euroa seurakuntalaista kohden.

Eniten Yhteisvastuukeräys sai lahjoituksia jäsenistöön suhteutettuna Kihniöstä. Parkanon rovastikuntaan kuuluvassa Kihniössä rahaa kerättiin 4,29 euroa seurakuntalaista kohden.

Pohjoisen Keski-Suomen rovastikunnan Kyyjärvi sai kokoon 4,14 euroa per ihminen.

Etelä-Pohjanmaan ykkönen on Järvi-Pohjanmaan rovastikuntaan kuuluva Evijärven seurakunta 2,92 eurolla ja toisena tulee saman rovastikunnan Soinin seurakunta 2,32 eurolla.

Myös maakunnan pienin lahjoitussumma tulee Järvi-Pohjanmaalta, sillä Lappajärven seurakunnan keräystulos on 0,58 euroa jäsentä kohden.

Euromääräisestikin mitattuna Lapua on toisena 421 682,62 eurolla. Edelle menee ainoastaan Oulun hiippakunta, josta varoja kertyi 430 378,76 euroa.

Edellisvuonna Lapuan hiippakunnasta saatiin Yhteisvastuukeräykseen reilut 10 000 euroa tätä vuotta enemmän.

Yhteensä suomalaiset lahjoittivat Yhteisvastuukeräykselle tänä vuonna 3 069 473,52 euroa. Kerätyillä varoilla avustetaan vähävaraisten lasten ja nuorten kouluttautumista Suomessa ja hauraissa maissa.

"Hienoa työtä nuorten koulutien turvaamiseksi"

– Vapaaehtoiset yhteisvastuukerääjät ovat tehneet hienoa työtä nuorten koulutien turvaamiseksi. Kotimainen osuus keräystuotosta ohjataan Kirkon diakoniarahaston ja seurakuntien kautta muun muassa välttämättömien opiskeluvälineiden hankinta-avustuksiin, Yhteisvastuun keräysjohtaja, sosiaalineuvos Tapio Pajunen Kirkkopalveluista kertoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Suomessa koulutuksellinen eriarvoisuus näyttäytyy muun muassa siten, että kunnat tukevat hyvin eri tavoin toisella asteella opiskelevien opiskelutarvikkeiden hankintaa. Monen nuoren unelmat kuolevat, kun perheellä ei ole varaa hankkia lukiossa välttämätöntä tietokonetta. Ammatillisen oppilaitoksen opiskelija joutuu usein hankkimaan itse alakohtaiset työvälineet, esimerkiksi kokkiveitset, kampaamovälineet ja suojavaatteet.

– Yhteisvastuukampanjan aikana oli hienoa se, että uuden hallituksen ohjelmaan saatiin kirjattua toimenpiteitä, joiden toteutuessa perheen vähävaraisuus ei ole opintojen esteenä, keräysjohtaja Tapio Pajunen iloitsee.

Paikallisseurakunnat päättävät oman osuutensa käytöstä itsenäisesti.

Esimerkkikohteena Kenian köyhin maakunta

Ulkomailla yhteisvastuuvaroin autetaan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa kärsineitä ihmisiä. Heille turvataan muun muassa riittävän ravinnon ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen ja toimeentuloa parantavaan koulutukseen. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Keräyksen 2019 kansainvälisen avun esimerkkikohteena oli Kenian köyhin maakunta Turkana. Perinteisellä paimentolaisalueella suuri osa karjasta on kuollut vuosia jatkuneen kuivuuden takia ja ihmiset ovat menettäneet elinkeinonsa. Nekin, joilla karjaa vielä on, joutuvat muuttamaan usein ja vaeltamaan veden perässä. Hätäavun ohella yhteensä yli 11 000 lasta on päässyt opetuksen piiriin. Koulutus on elintärkeä alueella, sillä nuoret tarvitsevat uusia vaihtoehtoja toimeentuloon ilmaston muuttumisen seurausten myötä.

Keräystilitys luovutettiin 8.11. keräyksen suojelijalle, tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Luovutustilaisuudessa olivat johtaja Ilkka Mattila, hallituksen puheenjohtaja Mikael Pentikäinen sekä keräysjohtaja Tapio Pajunen Kirkkopalveluista, vuoden 2019 keräyksen esimies Simo Peura Lapuan hiippakunnasta sekä Yhteisvastuu-rapin tehnyt koulunkäyntiavustaja, rap-artisti Anssi Sumiloff.

Tuotto jaetaan Kirkon Ulkomaanavun katastrofiavun (60 %), Kirkon diakoniarahaston (20 %) sekä paikallisseurakuntien (20 %) kesken.

Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan vanhemmuutta Suomessa ja kehittyvissä maissa. Keräys käynnistyy sunnuntaina 2.2.2020 ja sen esimiehenä toimii eteläpohjalaislähtöinen Seinäjoen entinen kirkkoherra ja Espoon piispana toiminut nykyinen arkkipiispa Tapio Luoma.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta