Tilaajalle

Lapualaisen matkatoimiston sokkomatkalla matkustajat eivät tiedä määränpäätä saati ohjelmaa – Reissaajat ovatkin kohdanneet matkoilla toinen toistaan huvittavampia käänteitä

LAPUA

Tohtisitko lähteä matkalle, jonka määränpäätä et tiedä?

Aika moni tohtii, sillä lapualaisen Saarikoski Travelsin "sokkomatkat" myydään loppuun yleensä tunnissa tai parissa.

– Idea tuli aikoinaan puolivahingossa. Joku matkakerholaisistamme heitti vitsillä, että olisi hauskaa, jos ei tietäisi mihin mennään. Se jäi elämään mieleeni ja ajattelin, että miksikäs ei, kertoo matkatoimiston perustaja, myynti- ja tuotepäällikkö Juha Saarikoski.

Saarikosken mukaan toimisto on järjestänyt sokkomatkoja kymmenisen vuotta. 120–150 hengen yllätysmatkat on suunnattu matkakerhon jäsenille.

Lapualaiset Maire ja Pekka Saari ovat osallistuneet sokkomatkalle viitenä viime vuotena peräkkäin ja kaiken kaikkiaan yhteensä 7–8 kertaa.

Mukana on myös aina Saarten ystäviä. Heidän innoittamanaan Saaret päättivätkin aikoinaan lähteä ensimmäiselle yllätysmatkalleen.

Heti matkalle ilmoittauduttuaan ystävät alkavat arvuutella matkakohdetta.

Spekulointi jatkuu, kun linja-autot lähtevät liikkeelle Lapualta. Matkustajat katselevat ikkunoista, mihin suuntaan ajetaan ja miettivät mihin tie lopulta vie.

Tiedossa vain ajankohta ja varustelista

Kolmipäiväinen sokkomatka järjestetään perinteisesti maaliskuussa ja sen hinta on kolmisensataa euroa per henkilö. Määränpää ei ole ainoa yllätysmomentti, vaan myös ohjelma pimitetään matkustajilta mahdollisimman pitkään.

Matkanjärjestäjä ilmoittaa lähtö- ja paluupäivän, sekä luettelon kriittisimmistä varusteista, jotka on syytä pakata mukaan.

Sekään ei anna määränpäästä liikaa vihiä. Matkustajille kerrotaan, tarvitsevatko he esimerkiksi vaatetusta ulkoilua varten vai ollaanko pääosin sisätiloissa, tai onko tarvetta pukeutua juhlallisemmin.

Passi on aina oltava mukana, vaikka matkustettaisiinkin vain kotimaassa. Ja onpa listalla joskus ollut uima-asukin, mikä aiheutti spekuloinnin mahdollisesta kylpyläkohteesta. Lopulta uikkareita ei tarvittukaan.

Yllätyksiä ja hämäyksiä pitkin matkaa

Erään kerran ryhmä matkasi Turkuun katsomaan TPS:n jääkiekko-ottelua, minkä jälkeen matkustajille annettiin turkulaisen hotellin huonekortit täytettäväksi. He saivat käteensä myös teatteriliput erään Putous-ohjelman sketsihahmon hokeman mukaan nimettyyn "Miälenvikast läpändeerust" -tilausnäytökseen.

Osa matkustajista oli selvästi pettyneitä.

– Eikö tosiaan mitään muuta keksitty? joku sadatteli.

Kun linja-autojen kuljettajat alkoivat purkaa lastia hotellin pihassa, Juha Saarikoski vihelsi pelin poikki. Ja niin asiakkaat ajelutettiinkin Turun satamaan, josta lähdettiin laivaristeilylle. Viking Grace oli silloin uusi laiva ja siellä esiintyi Elonkerjuu-yhtye.

Hotellin huonekortit ja teatteriliput eivät tietenkään olleet aitoja.

Kun eräällä matkalla linja-autot ajoivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle, jäivät matkustajat penkeilleen istumaan, sillä he eivät uskoneet, että edessä todella olisi lentomatka.

Vasta, kun linja-autonkuljettajat alkoivat nostella laukkuja tavaratilasta, matkustajat uskoivat, että tässä todella jäädään kyydistä.

– Yleensä olemme menneet busseilla tai laivalla, Pekka Saari kertoo.

Saarikosken mukaan määränpäätä ja ohjelman kulkua ei paljasteta edes koko henkilökunnalle, eikä esimerkiksi linja-autonkuljettajille.

Rukan matkalla Saarikosken ohjelmantuottaja oli ajeluttavinaan kuljettajan harhaan, ja yhtäkkiä venäläisiksi rajavartiomiehiksi sonnustautuneet miehet käskyttivät matkustajat ulos ja vaativat sujuvalla venäjänkielellä passeja nähtäväksi.

– Osa ihmetteli, että mitä nyt oikein tapahtuu, että miten yhtäkkiä ollaan Venäjän rajalla, Saarikoski muistelee huvittuneena.

Toisella kertaa sataman terminaalissa oli kaksi laivaa lähdössä, toinen Tallinnaan ja toinen Pietariin. Viime hetkiin asti matkustajat miettivät, kumpi laiva mahtaisi olla heille.

Veikkaukset kallistuivat virheellisesti Tallinnan puoleen.

Saarikosken mukaan matkanjärjestäjälle suurin haaste on aika sekä ohjelman laatiminen. Kolmessa päivässä ei ehdi kovin kauas, eikä asiakkaita haluta vain istuttaa autoissa. Lentäminenkään ei enää tule kyseeseen, sillä matkustajissa voi olla lentopelkoisia. Matkaohjelman on sovelluttava kaikille osallistujille.

Lapsiperheille Saarikoski ei yllätysmatkoja suosittele, sillä ohjelma on aikuisille suunnattu ja sitä on yleensä aamusta iltaan.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta