Tilaajalle

”Kuolleen sydänkäyrästä” huolimatta kokoomuspiirin puheenjohtajaehdokkaat luottavat vielä Orpoon – osa kokoomuslaisten ulostuloista saa täystyrmäyksen

Pohjanmaan kokoomuspiirin puheenjohtajuutta tavoittelevat viisi ehdokasta antavat puoluetoimistolle ja etelän kokoomuslaisten vihreille twiiteille huutia, mutta puheenjohtaja Petteri Orpoon he luottavat edelleen.

Sami Yli-Rahnasto ja Tommi Mäki nimesivät torstaina Lapualla pidetyssä puheenjohtajapaneelissa vahingollisimmat ulostulot. Yli-Rahnasto pitää Jan Vapaavuoren metropolipuheita ja Henna Virkkusen turkistarhanäkemyksiä puolueelle vahingollisina, Mäkeä ärsyttää Kai Mykkäsen koukkaaminen vihreiden tontille.

Jukka Joensuu sanoi että puolueen pitäisi palata perinteisemmän yleisön puolueeksi, kodin, uskonnon ja isänmaan nimissä.

– Kaikkien marginaaliryhmien lippujen perään ei tarvitse lähteä.

Susanna Koski ja Jesse Luhtala liputtivat molemmat avoimesti oikeistopolitiikan puolesta.

– On tuntunut oudolta, että on sanottu kokoomuksen menneen oikealle. Olisi varaa mennä enemmänkin. Liberaalia talouspolitiikkaa on nähty hyvin vähän, Luhtala sanoi.

Kun yleisö kysyi kokoomuksen seuraavasta puheenjohtajasta, Luhtala, Joensuu ja Yli-Rahnasto olivat Orpon kannalla.

Mäki sanoi olevansa pohjalaisen takana, jos sellainen ehdokas on tarjolla. Koski sanoi, että puolueen kannatus on kuin kuolleen sydänkäyrä ja tulokset puhuvat puolestaan, mutta puheenjohtajaa kannatetaan niin kauan kuin kamppailua ei ole avattu.

Ehdokkaiden mukaan Orpon viimeisin vierailu Pohjanmaalle oli onnistunut ja loi uskoa tulevaan.

Kaikissa puheenjohtajakiertueen paneeleissa on keskusteltu kolmen pohjalaismaakunnan yhdistämisestä.

Luhtala suhtautui epäileväisimmin kolmen maakunnan yhteenliittymisen mahdollisuuksiin. Yli-Rahnaston mukaan ajatus on hyvä ja järkevä, mutta RKP:n haluttomuus jakaa valtaa ja eteläpohjalainen ittellisyys ovat realiteetteja, joita on vaikea ohittaa.

Joensuu liputtaa avoimesti yhden maakunnan puolesta. Hän nosti nykymallin huonoksi esimerkiksi satamat ja totesi, että Kaskinen, Pietarsaari, Vaasa ja Kokkola kilpailevat keskenään ja kaikki kärsivät.

Mäki sanoi olevansa vakuuttunut, että asiasta puhumalla ja faktoja kertomalla yhteistyö voitaisiin saada lopulta liikkeelle. Hän piti Seinäjoen ammattikorkeakoulun suuntautumista Tampereelle surullisena asiana. Luhtalan mukaan Tampere valikoitui suunnaksi, koska muualta Seamk ei saanut lämmintä vastaanottoa. Samalla Luhtala kommentoi, että hänelle ei ole valjennut, mikä lopulta on se hyöty, joka syntyy kun kaikki pannaan yhteen.

Koski epäilee mahdollisuutta synnyttää kolmesta maakunnasta yksi, mutta hän lähtisi liikkeelle korkeakouluyhteistyöstä.

– Ei ole sanottua, että nykyinen korkeakoulutilanne maakuntien alueella jatkuu.

Viisikko löysi yhteisen sävelen siitä, että seuraava kokoomuslainen presidentti on Paula Risikko. Ruotsi ehdokkailta sujuu vaihtelevasti ja Keski-Pohjanmaan tuntemus on osalla horjuvaa.

Kaikki ehdokkaat korostivat ihmisten kohtaamisen tärkeyttä, mutta Mäki vannoi myös modernien viestintäalustojen nimiin. Kaikki käärisivät hihat saadakseen kuntavaaleihin pidemmät ehdokaslistat.

Näin ehdokkaat kertoivat tavoitteista

Puheenjohtajaehdokkaat kertoivat näkemyksistään alkupuheenvuorossa. Alla otteita heidän ajatuksistaan:

Susanna Koski vaati enemmän ulkopolitiikan harrastusta puolueeseen. Hän myös haluaa tehostaa piirin varainharkintaa.

Tommi Mäki lupasi osallistaa ihmisiä ja vaati nopeampaa reagoimista uutisaiheisiin.

Jesse Luhtalan mukaan kokoomuksen politiikka on ollut oikeaa, mutta viestintä ei ole ollut riittävän selkeää.

Sami Yli-Rahnasto vakuutti tietävänsä mitä on vaalityö, ja että kokoomuksesta on löytynyt hänelle poliittinen koti.

Jukka Joensuu sanoi, että hän osaa kuunnella ihmisiä ei vain antaakseen vastauksen, vaan kuullakseen mitä heillä on sanottavaa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta