Tilaajalle

Kun tämä punainen rallikadetti tuli myyntiin, Markku Salolle tuli kiire tarjota riittävä summa – Video: Näin 1970-luvun Opel Kadett F-ralley heittää soraa

MUSTASAARI

Markku Salo on koko elämänsä touhuillut autojen kanssa. Hän laskee käsiensä kautta kulkeneen parisataa erilaista pirssiä. Salon hallitiloista ja markilta löytyy tälläkin hetkellä parikymmentä projektia. On Toyotaa, Opelia, Nissania ja löytyypä yhdeltä nurkalta Vauxhall. Yksi on silti ylitse muiden. Se on Opel Kadett B coupe F-ralley.

– Kadett on vuoden 1970 mallia. Siinä on 1,9 -litrainen moottori, josta penkissä irtosi 106 hevosvoimaa. Autossa on Weberin tuplakaasutin, Markku Salo kertoilee.

Markku Salon Kadettin mallimerkinnöissä lukee Rallye. Myös auton takakilvessä Rallye mainitaan, eikä suotta; autolla on ajettu 70-luvulla lukuisia jäärata-ajoja.

– Auton osti vuonna 1970 oululainen tohtori, joka ajoi autolla useita jääratoja Pohjois-Pohjanmaalla. Myös tohtorin jälkeinen omistaja kilpaili autolla talvisin. Hän kiersi jääratoja Pohjois-Suomessa.

Markku Salo tuntee autonsa historian hyvin.

– Auton kolmas omistaja oli nuori poika Pietarsaaresta. Hän oli ihastunut autoon kovasti autoliikkeessä ja se ostettiin hänelle, vaikka ikää oli vasta 17 vuotta. Isä ajoi auton sitten pois liikkeestä, kun pojalla odotti kortti vasta puolen vuoden päässä. Auto oli Pietarsaaressa kymmenen vuotta.

Neljännet omistajat olivat kurikkalaiset veljekset.

– He purkivat auton sekä hiekkapuhalsivat ja maalasivat sen, Salo tietää.

Niin kuin moni muukin, Markku Salo ihastui rallimallin Kadettiin jo 60-70- luvulla, niiden menestyksekkäimpinä kisavuosina. Nuorena miehenä hän ajeli 15 vuotta tavallisella B-Kadettilla. Auton viehätys kantoi läpi vuosikymmenten.

– Malli on minun silmääni hipova ja ostinkin itselleni projektiksi tällaisen Kadett Rallyen, mutta tuolla se on edelleen projektin asteella.

Mustalla teipatun punaisen, "valmiin" Kadettin hän osti vuonna 2012.

– Tämä Kadett ilmestyi Laihialle keväällä 2000. Heitin omistajalle ostotarjouksenkin, mutta hän ei siihen lämmennyt.

Silloin tällöin vuosien varrella Salo kyseli, joko hänen tarjouksensa hyväksyttäisiin.

– Vuonna 2012 huomasin, että auto tuli nettiin myyntiin. Silloin minulle tuli kiire tarjota sellainen summa, että sain auton. Siitä oli tullut jo muitakin kyselyjä.

Laihialaismies arveli Salolle ajaneensa autolla 12 vuoden aikana vain viitisensataa kilometriä.

Melko pian kun Salo sai haluamansa Kadettin talliinsa, tapahtui erikoinen kohtaaminen Juthbackan markkinoilla Uudessakaarlebyssä.

– Olin pienoisautoja myyvällä markkinakojulla kun kuulin ostajan kyselevän myyjältä Kadettin pienoismallia. Ostaja oli pettynyt, kun myyjällä oli tarjota vain keltainen sillä hän olisi halunnut nimenomaan punaisen. Osallistuin siinä keskusteluun ja sitten selvisi, että kyseessä oli sama pietarsaarelaismies, joka oli saanut 17-vuotiaana poikasena juuri sen minun Kadettini, Markku Salo kertoo.

Isoja remontteja Markku Salon ei ole tarvinnut Kadettiinsa tehdä.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta