Tilaajalle

Kristiinankaupungin peruna ja puutalot kiinnostavat Suomen Ruotsin-suurlähettiläs Anders Ahnlidiä, joka vieraili perjantaina paikallisissa yrityksissä

KRISTIINANKAUPUNKI

Ruotsin-suurlähettiläs Anders Ahnlid kiersi perjantaina Kristiinankaupungin johdon ja ruotsalais-suomalaisen kauppakamarin toimitusjohtaja Kjell Skoglundin kanssa Kristiinankaupungissa.

Ensimmäistä kertaa Kristiinankaupunkiin tutustunut Ahnlid ihasteli jo lyhyen kierroksen jälkeen puutalokaupungin näkymiä.

– Tämä on todella kaunis ympäristö. Tulen Smålandista, Eksjöstä, joka on hyvin kaunis puutalokaupunki, aikaisemmin Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla muun muassa Vaasassa ja Kokkolassa käynyt Ahnlid kertoo.

Seurue vieraili neljässä kristiinalaisyrityksessä. Kohteina olivat Öströmin perunatuote, Stora Enso, RL-Trans ja Botnia Bolt.

–Peruna kiinnostaa erityisesti, ja sitä on saatava täältä mukaan.

Sunnuntaihin Pohjanmaalla kestävän vierailun pääasiallinen tarkoitus osallistua Pohjolan-Nordenin 70-vuotisjuhlaan lauantaina Kristiinankaupungissa.

Kaupallisten asioiden parissa ennen suurlähettilääksi nimittämistään työskennellyt Ahnlid muistuttaa, että Suomessa ja Ruotsilla on yhteinen historia, mutta yhä vahva yhteys.

– Ruotsissa asuu 700 000 juuriltaan suomalaista ihmistä, ja kiinteät yhteydet ovat heidänkin vuokseen tärkeät.

Yhteydet kaikkialle Suomeen ovat Ruotsille tärkeitä. Ruotsinkieliset alueet eivät korostu erityisesti, Ahnlid vakuuttaa.

– Toki se helpottaa, jos puhutaan samaa kieltä ja jos kaksikielisyyttä arvostetaan. Sisäpoliittiseen debattiin kielen asemasta emme puutu, Ahnlid sanoo.

Helsingissä Kauppatorin reunalla sijaitsevassa suurlähetystössä asuvalla Ahnlidillä on suomalaisjuuria, mikä tekee Suomesta hänelle erityisen kiinnostavan asemapaikan.

Vuodesta 2016 suurlähettiläänä toiminut Ahnlid kävi kesäisin Suomessa jo 1960- ja 1970-luvulla. Hän hämmästeli jo silloin, miten hyvin Suomessa pärjäsi ruotsin kielellä.

– Isoisäni työskenteli Suomen sahateollisuuden palveluksessa ja isäni syntyi Helsingissä. Perhe asui myös Kotkassa, Ahnlid kertoo.

Ahnlidin äidinkin kautta yhteys on Suomeen.

– Sota-aikana äitini kotona oli sotalapsena suomalainen Helena. Tämä sotalapsitarina oli onnellinen, ja myös siksi, että äiti oli ainoa lapsi. Minulla on näin Helenan kautta serkkuja Helsingissä, Ahnlid kertoo.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta