Tilaajalle

Koulutetuista palomiehistä on jatkuvasti kasvava pula – Pohjanmaan pelastuslaitos löysi kaksikielisten palomiesten rekrytointiin avun yllättävästä suunnasta

SEINÄJOKI

Kasvava työvoimapula saattaa vaikuttaa myös pelastuslaitoksen toimintaan tulevaisuudessa. Ammattitaitoisen henkilökunnan löytäminen ja palkkaaminen maakunnan keskuksia pienemmille paikkakunnille on jo nyt ajoittain vaikeaa.

– Meillä näyttäytyy sellainen ongelma, että maakunnan laita-alueille ei tahdo saada päätoimista henkilöstöä, Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Harri Setälä kertoo.

Hakijoita on paremmin, kun paikka on auki isompiin kuntiin.

Yleistynyt muuttoliike maakunnasta maakuntakeskukseen näkyy myös pelastustoimen saralla.

– Se ei vielä aiheuta mitään suurempaa ongelmaa, mutta kyllä se näyttäytyy, Setälä kertoo.

Pelastusjohtajan mukaan asiat on saatu vielä järjestymään. Auki on ollut palomiehen ja palomestarin paikkoja. Niitä on laitettu uudelleen auki, jos ensiavauksella ei ole tärpännyt. Tällaisissa tilanteissa odotukset kääntyvät Kuopion pelastusopistosta valmistuviin. Kuopio on ainoa paikka Suomessa, jossa on pelastusalan koulutusta, kuten esimerkiksi pelastajatutkinto.

– Sieltä valmistutaan toukokuun lopulla. Me seuraamme niitä ja laitamme tosiaan paikkaa uudelleen auki, jos ei ole saatu täytettyä. Ei siinä oikeastaan ole muuta vaihtoehtoa, Setälä toteaa.

Setälän mukaan pelastusopistoon ollaan yhteydessä säännöllisesti.

– Täältä meidän omaltakin alueelta on opiskelijoita, joita odotetaan sitten valmistuvan ja hakeutuvan meille. Tuemme myös omaa henkilökuntaa opiskelemaan.

Setälän mielestä pelastuslaitoksella on taustalla hyvät järjestelyt ammattitaitoisen henkilökunnan saamiseksi tarpeen mukaan, mutta toisaalta on muistettava, että ihmiset tekevät valinnat omista lähtökohdistaan.

– Kotipaikka ei ole aina sama kuin työpaikka, ja kyllähän meiltä valuu koko E-P:n pelastuslaitoksen alueelta osaavaa henkilökuntaa Etelä-Suomeenkin.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitoksen henkilöstö on pääosin sopimushenkilöstöä.

– Suurin osa meidän henkilöstöstä on sivutoimisessa työsuhteessa Seinäjoen kaupunkiin.

Asemilla on Setälän mukaan aina päätoimistakin henkilöstöä, ja nimetyt esimiehet käytettävissä 24/7 ja 365.

Setälä ei usko palkan olevan kynnyskysymys haetaanko esimerkiksi alan avoimia paikkoja pienemmiltä paikkakunnilta vai ei. Hänen mielestään kyse on isommasta kokonaisuudesta.

– Ihmiset vain haluavat asua isommilla paikoilla. Se on ilmiö myös Etelä-Pohjanmaalla, että väki keskittyy, ja yleisemminkin sellainen kansallinen ilmiö, Setälä toteaa viitaten seminaarin antiin, joka järjestettiin alan väelle alkusyksystä.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen alueella kieli tuo omat haasteensa pelastusalan väen rekrytointiin. Alue on suureksi osaksi ruotsinkielinen.

– Pelastusopisto ei tuota kaksikielistä osaajaa siinä määrin kuin olisi aika ajoin tarvetta, Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Tero Mäki kiteyttää ongelman.

– Se aiheuttaa meille pientä päänvaivaa etenkin, kun mennään päällystötason, kuten palomestarin ja päällikkötason tehtäviin.

Mäen mukaan kaksikielisyyden hallinta vaatii työpaikkaa hakevilta, niin suomenkielisiltä kuin ruotsinkielisiltä, omaa aktiivisuutta, kun siinä pätevöitymiseen ei ole suoranaista koulutuskanavaa.

Ongelmaa on purettu esimiestasolla niin, että useilta asemilta on käyty koulun penkillä Ruotsin puolella. Mäki luettelee siltä istumalta lähes kymmenen asemaa, jossa näin on toimittu.

– Pääsääntöisesti he ovat suorittaneet Ruotsin puolella esimiestutkinnon, joka on hyväksytetty meillä opetushallituksella, Mäki kertoo ja painottaa asiaa vielä toteamalla, että se on ollut Pohjanmaan pelastuslaitoksen toiminnalle ihan elämän ja kuoleman juttu. Koulutuksissa mahdollisesti olevat erot tilkitään täydennyskoulutuksilla.

Mäen mukaan ilman ruotsalaisten koulutuskanavaa Pohjanmaan pelastuslaitoksen toiminta ei olisi niin hyvässä tilanteessa, mitä se nyt on.

– Onneksi meiltä on ollut sinne menijöitä.

Mäki huomauttaa edelleen, ettei Pohjanmaan pelastuslaitos ole aino kaksikielinen laitos Suomessa. Tarve alan hallitsemiseksi kaksikielisesti ja sen mukaiselle koulutukselle on ilmeinen.

Pohjanmaan pelastuslaitoksella on parasta aikaa palomestarin paikka auki. Mäen mukaan näihin paikkoihin on yleensä ollut yksi tai pari hakijaa.

– Toivoisin, että hakijoita tulisi myös oman talon ulkopuolelta.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta