Tilaajalle

Kiinteistökohtaisesta hulevesimaksusta luvassa Seinäjoelle arvioitua isompi potti euroja – Lopullisesti asian päättää valtuusto

Seinäjoen ensi vuoden talousarvioon päätyi myös sinne ennakoitu hulevesimaksu, joka vaatii kaupunginvaltuuston päätöksen.

Asia on tulossa käsittelyyn vielä tämän vuoden aikana.

– Tämän hetken arvio on, että hulevesimaksulla saataisiin kaupungille noin 900 000 euron lisätulo, kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa kertoo.

Summa on kasvanut lähes puolella, sillä vielä kesäkuussa arvio oli, että vuosimaksuilla kerättäisiin 0,5 miljoonaa euroa kaupungin kassaan.

Millaiseen hintahaarukkaan Seinäjoen hulevesimaksu asettuu?

– Seinäjoella maksu olisi 25–600 euroa. Alle 750 neliön rakennetulla tontilla maksu olisi 25 euroa vuodessa ja kasvaisi tästä pinta-alan mukaan portaittain, valottaa Takamaa.

Vaasassa hulevesitaksa liikkuu 25–2 000 euron välissä kiinteistön koon mukaan.

Mikä on keskimääräinen taksa seinäjokelaisella omakotiasujalle?

– Keskimääräinen taksa omakotiasujalle Seinäjoella olisi noin 40 euroa vuodessa.

Seinäjoki on samaan päivittämässä hulevesiverkoston toiminta-aluetta.

Mitä hulevesiverkon päivitys tarkoittaa?

– Hulevesiverkoston toiminta-alueella tarkoitetaan aluetta, jossa kaupunki on velvollinen rakentamaan ja pitämään yllä hulevesiverkostoa (putkistot, avo-ojat, yms.). Yleensä toiminta-alue on lähes sama kuin asemakaava-alue.

Miltä talousarvioehdotus näyttää kaupunkiympäristön vinkkelistä?

– Tämän talousarvion kanssa pärjää, mutta moni tarpeellinen kohde jää odottamaan. Ruukintien jatkeen rakentuminen mahdollistaa laajan tonttitarjonnan lähivuosille ja tekee myös alueen entistä houkuttelevammaksi, kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Kari Homi (kesk.) kertoo.

Ruukintien jatkeelle osoitettiin budjetissa yhteensä miljoonan euron määräraha . Kahden alikulun osuus investoinnista on 400 000 euroa.

Homin mukaan Peräseinäjoen alue jää tässä talousarviossa vähälle kunnallistekniikan osalta.

– Harmittavaa on, ettei kevyen liikenteen verkoston tuntuvaan perusparantamiseen ja kehittämiseen pystytä panostamaan.

Kevyen liikenteen väyliin on ajateltu riittävän yhteensä puoli miljoonaa euroa. Nurmonjoentien kevyen liikenteen väylään osoitetaan summasta 150 000 euroa.

Homi toivoo, että seuraavassa budjetissa rahaa liikenee enemmän kevyelle liikenteelle.

– Talousarvio on haastava mutta kuitenkin realistinen. Toimintaa voidaan jatkaa samalla laatutasolla kuin kuluvana vuotenakin, mutta suuriin yllätyksiin ei ole varaa, muotoilee puolestaan kaupunkiympäristöjohtaja Takamaa.

Fakta: Lakimuutos oikeuttaa kunnat perimään hulevesimaksua

Yhä useammat kunnat ovat alkaneet periä erillistä hulevesimaksua, koska vuoden 2014 lainmuutos oikeutti kunnat perimään sade- ja sulamisvesien poistokustannuksia kiinteistöjen omistajilta. Viime vuonna maksua perittiin jo yli 30 kunnassa .

Hulevesikulut on yleensä aiemmin sisällytetty jätevesilaskuihin, mutta lainmuutoksen jälkeen hulevedet eivät enää kuulu vesihuoltoon, eikä niitä saa johtaa jätevesiviemäriin.

Hulevesi on laissa käytetty termi sade- ja sulamisvedelle, joka virtaa pois maan pinnalta, salaojista ja rakennusten katoilta. Seinäjoella on toteutettu niin sanottu erillisviemäröinti, joten jätevesiviemäriverkostoon ei johdeta sadevesiä. Ne kuormittaisivat turhaan jätevedenpuhdistamoa.

Kaupunkien rakentamisessa käytetään paljon vettä läpäisemättömiä materiaaleja, jotka estävät sade- ja sulamisvesien imeytymisen maahan. Siksi joudutaan rakentamaan erillisiä hulevesiviemäreitä.

Lain mukaan kiinteistön omistaja vastaa kiinteistöllään muodostuvien hulevesien hallinnasta, kunta puolestaan hulevesihallinnan kokonaisuudesta asemakaava-alueella. Kunnan hulevesijärjestelmä käsittää rakenteet ja laitteet, joita ovat esimerkiksi avo-ojat, viivytys- ja imeytysrakenteet sekä hulevesiviemärit.

Lähde: Ilkan arkisto

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta