Tilaajalle

Kaupungintalon kohtalosta ja Jokivarren jätevesihuollosta puheita Alavudella

ALAVUS

Osavuosikatsauksen yhteydessä virisi Alavuden maanantai-iltaisessa kaupunginvaltuuston kokouksessa puhetta niin jätevesihuollosta ja kaupungin metsävarallisuudesta kuin kaupungintalon kohtalosta.

Valtuutetuista Antti Mäkelä (ps.) tiedusteli, missä tilassa ovat Alavuden kaupungin metsät ja paljonko niitä voidaan hyödyntää. Hän uumoili, että kaupungin tammi-elokuun osavuosikatsauksen alijäämä, liki kaksi miljoonaa euroa, saattaa vielä loppuvuonna revetä kahteen miljoonaan euroon jos ei ylikin.

– Kaupungintalon asiassa tarvitaan nyt hyvin harkittuja ja kustannustehokkaita investointeja.

Jari Latvala (kok.) taas totesi kaupungintaloasiasta, että yrityskeskus Fasadissa on tilaa ja tarvittaessa tiloja voi laajentaa, samaten tilaa on hänestä valtion virastotalona tunnetussa rakennuksessa.

– Uutta kaupungintaloa meillä ei ole varaa rakentaa, mutta jos niin päätetään tehdä, minä siirryn kirjoille vaikkapa Helsinkiin, jossa veroprosentti on 18. Ensi vuonna tuloveroprosentti on Alavudella jo vähintään 23, jos kaupunki ei ota lisää velkaa.

Pentti Hautala (ps.) tiedusteli kaupungin jätevedenpuhdistamon toiminnasta, ja häntä kiinnosti myös, missä vaiheessa on aikomus liittää Jokivarren alue jätevesihuoltoon.

Alavuden kaupungin tekninen johtaja Timo Myllymäki summasi vastauksessaan valtuutetuille, että metsää kaupungilla on noin 800 hehtaaria, lähinnä nuorta metsää ja taimikoita.

– Harvennuspuuta tulee, mutta takametsien korpikuusikot on jo hakattu.

– Jätevedenpuhdistamo puolestaan palvelee toimintakykynsä ylärajoilla. Kun puhdistamoa peruskorjattiin, ei ollut vielä tiedossa, että sinne ryhdytään ottamaan järjestelmällisesti vastaan kaikki sakokaivoliete, mikä on lisännyt kuormitusta. Jokivarren jätevesihuollosta taas on tehty yleissuunnitelma vajaa kymmenen vuotta sitten, jolloin kustannusarvio oli noin miljoona euroa. Valtion avustus näille hankeille on loppunut, joten ne on tehtävä kaupungin omalla rahoituksella.

Valtuusto hyväksyi kannanottonaan vapaaehtoisen sote-kuntayhtymän valmistelun jatkamiseen, että Alavuden kaupunki osallistuu valmistelutyöhön.

Alavuden kaupunki edellyttää, että jatkovalmisteluissa huomioidaan ja turvataan Kuusiokuntien alueen sote-palveluista vastaavan Kuusiolinna Terveys Oy:n toiminta- ja palveluntuotantoedellytykset.

Lopullinen päätös kuntayhtymään osallistumisesta tehdään kannanoton mukaan myöhemmin, kun tiedetään mukaan lähtevien kuntien määrä sekä saadaan lisätietoa kuntayhtymän organisaation ja palvelutuotannon järjestämisestä.

Lasse Anttila (kesk.) perusteli, että mukana valmisteluvaiheessa on oltava kaupungin omien etujen valvomisen vuoksi sekä myös siksi, että kustannukset eivät pääsisi nousemaan.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta