Tilaajalle

Kauhajoen seurakunta karsii menojaan, jäsenmäärä laskee 200 hengellä vuodessa mutta syynä ole kirkosta eroaminen

KAUHAJOKI

Kauhajoen kirkkovaltuusto määritteli viime kokouksessaan seurakunnan strategiset suuntaviivat, jotka ovat sellaiset, että vuonna 2025 seurakunnan vuotuisten menojen pitäisi olla noin 15 prosenttia eli 450 000 euroa pienemmät kuin vuonna 2018.

Säästöjen saavuttamiseksi henkilöstömenoja karsitaan vuositasolla noin 225 000 euroa sekä kiinteistö ja muita menoja saman verran.

Henkilöstövähennykset tehdään eläköitymisiä ja työpaikan vaihdoksia hyödyntämällä. Seurakunnalla on töissä noin 40 henkeä, ja vähennystarpeeksi lasketaan viisi työntekijää.

– Henkilöstön väheneminen merkitsee tehtäväkuvien muuttumista laajemmiksi ja vaativammiksi. Lisäkoulutukseen, johtamiseen ja työhyvinvointiin on panostettava enemmän. Myös uusia vapaaehtoisia pyritään kouluttamaan erilaisiin seurakuntatyön tehtäviin, toteaa kirkkovaltuuston päätöksessään.

Seurakunta ei tunnu yhtään kaunistelevan Kauhajoen asukasmäärän vähenemistä, ja siitä seuraavaa talouden sopeuttamistarvetta.

– Seurakunnan väkiluku on vuonna 2025 noin 1 400 henkeä pienempi kuin vuonna 2018 eli 15 prosenttia vähemmän. Tämä arvio perustuu kirkon valtakunnalliseen seurakuntakohtaiseen laskelmaan. Meillä tulee noin 200 henkeä miinusta joka vuosi, ja sen kun kertoo seitsemällä, niin siitä tuo 1 400 tulee, kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä tarkentaa.

Hän korostaa, että seurakunnan jäsenmäärä ei vähene niinkään kirkosta eroamisen seurauksena, vaan yleisen väkiluvun pienenemiseen takia.

Kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Antti Niemi-Aro ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Päivi Nummijoki totesivat, että seurakunnassa on aina pyritty realistisiin tulevaisuusarvioihin, ja toimittu niiden mukaan. Niinpä isoilta äkkikäännöksiltä on vältytty. Nytkään ei jouduta yt-neuvotteluihin.

– Olemme tässä suhteessa olleet seurakuntana edelläkävijöitä. Kissa on aina nostettu pöydälle ja katsottu vähän pidemmälle kuin vain vuoden päähän. Se ehkä johtaa tulevaisuudessa enemmän myös seurakuntien keskinäiseen yhteistyöhön, Niemi-Aro arvioi.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Tuomas Koivuniemi lisäsi, että seurakunta on kautta aikojen ollut vahvasti mukana Kauhajokea kehittämässä, ja tekee osuutensa vastaisuudessakin.

Säästöjä pyritään samaan myös kiinteistöistä, sillä seurakunnalla on 25 eri lämmitettävää tilaa, joista suurimman osan se omistaa itse.

Kolmessa sivukylässä olevien seurakuntakotien kohtalosta tehdään päätöksiä ensi keväänä, kun on ensin kuultu kyläläisiä siitä, onko heillä ideoita seurakuntakotien toiminnan suhteen.

Kauhajoella kirkkoon kuuluu nyt 86 prosenttia kaupunkilaisista, kun koko maan keskiarvo on noin 70 prosenttia. Ala-Prinkkilän mukaan toiminnan uudistaminenkin on tarpeen, koska yhä useampi jäsen on tavallaan irrallaan seurakunnasta, eikä tule toimintaan mukaan samalla tavalla kuin uskollisiksi luokiteltavat seurakuntalaiset.

Kirkollisvero Kauhajoella on ensi vuonnakin 1,90 prosenttia. Sen lisäksi tuloja seurakunta saa 2 500 hehtaarin metsäomaisuudesta, jonka vuotuinen tuotto on noin 150 000 euroa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta