Tilaajalle

Karijoella hengähdysvuosi

KARIJOKI

Tänä vuonna on Karijoella valmistunut päiväkoti, kirjasto muutti uuteen paikkaan ja kirjaston vanhat tilat remontoitiin esikoululaisille. Teollisuushalli peruskorjattiin koiranruokatehtaalle.

– Näitä sulatellaan, ja ensi vuonna investoinnit ovat maltillisella tasolla, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Hautaviita (kesk.) vuoden 2020 talousarviosta.

– Nyt pidetään hengähdysvuosi. Takana on kaksi isoa investointivuotta, selvittää kunnanjohtaja Marko Keski-Sikkilä.

Kunnanhallituksen ehdottamassa talousarviossa suurimmat euromääräiset investoinnit ovat pesäpallokentän hiekkatekonurmi 50 000 euroa ja Kirkonkylässä katuvalojen vaihtaminen led-lamppuihin 60 000 eurolla. Kaavateiden rakentamiseen varataan 35 000 euroa.

Kunnan oma toiminta on pysynyt tarkan taloudenpidon alla.

– Ensi vuoden talousarviota voi kuvailla sanalla säilyttävä, eli pyritään turvaamaan nykyiset palvelut ja rakenne. Ennallaan ovat myös kunnan jakamat porkkanat, mainitsee Hautaviita viitaten lapsiperheille maksettaviin etuuksiin.

Karijokelaisille vauvoille maksetaan edelleen 500 euroa kolmena vuonna peräkkäin. Alle 35-vuotias asunnon tai talon ostaja ja rakentaja saa tuparahaa enimmillään 3 200 euroa. Esikoululaisten kuljetusta avustetaan 0,25 euroa kilometriltä.

Karijoella valmistaudutaan Suupohjan elinkeinotoimen kuntayhtymän (Sek) loppumiseen. – On varauduttu siihen, että kunta tuottaa vastaavia toimintoja kesäkuun alusta lähtien, kertoo Keski-Sikkilä.

Suupohjan peruspalvelujen liikelaitokselta (llky) tulee Karijoelle tänä vuonna lisälaskua yli puoli miljoonaa euroa.

– Ensi vuodelle llky on pääsemässä asetettuihin raameihin.

Llky:ssä Karijoen kuntaosuus on 5,83 miljoonaa euroa vuonna 2020. Summa on 123 500 euroa kuluvan vuoden talousarviota pienempi.

Vuodesta 2020 ennakoidaan, että se olisi 263 770 euroa ylijäämäinen. Kuluva vuosi on painumassa puoli miljoonaa euroa pakkasen puolelle llky:n lisälaskun takia.

Karijoella on valmisteltu lautakuntarakenteen yksinkertaistamista. Maanantaina kokoontuvalle valtuustolle ehdotetaan, että nykyisten kirjasto- ja kulttuurilautakunnan sekä vapaa-aikalautakunnan tilalle perustetaan uusi vapaa-aikalautakunta. Valvontalautakunnan ja teknisen lautakunnan tilalle tulisi uusi tekninen lautakunta.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta