Tilaajalle

Käräjäoikeus antoi välituomionsa Laihian surmasta – Nyt KRP:n tutkinnanjohtaja avaa tutkintaa tarkemmin: Nämä asiat ratkaisivat

60-vuotias nainen löydettiin kuolleena kotoaan Laihialta heinäkuussa 2018. Surman tutkinta siirtyi Pohjanmaan poliisilta keskusrikospoliisille (KRP) helmi–maaliskuussa 2019. Useat surmatutkintaan liittyvät kuulustelut tehtiin sen jälkeen, kun tutkintavastuu oli siirtynyt KRP:lle.

Tutkintaa keskusrikospoliisissa johtanut rikoskomisario Hans Fagerström kommentoi Laihian surman tutkintaa Pohjanmaan käräjäoikeuden antaman välituomion jälkeen tuoreeltaan.

Poliisin tutkintapöytäkirjat osoittavat, että useat surman tutkintaan liittyvät kuulustelut tehtiin sen jälkeen, kun tapauksen tutkinta oli siirtynyt Pohjanmaan poliisilta keskusrikospoliisiin ja Fagerströmin vastuulle.

KRP julkaisi tiedotteen toukokuun alussa. Tiedotteessa KRP pyysi vihjeitä tapahtumapaikan läheisyydessä liikkuneilta henkilöiltä. Epäillystä rikoksesta oli kulunut useampi kuukausi.

Kolme päivää siitä, kun KRP oli tiedotteensa julkaissut, tuolloin 47-vuotias laihialaisnainen otettiin kiinni ja pidätettiin. Neljä päivää myöhemmin hänet vangittiin taposta epäiltynä.

Fagerström myöntää, että mitä tuoreempaa tapahtumaa poliisi pääsee tutkimaan, sen parempi.

– On eri asia, onko se tapahtunut tunti sitten, kuukausi sitten tai niin kuin tässä tapauksessa, kymmenen kuukautta sitten, Fagerström sanoo.

Hänen mukaansa kuulusteluilla oli tärkeä rooli Laihian surman ratkeamisessa.

– Jos kuulustelut olisi tehty aiemmin, ne eivät olisi kuitenkaan yksistään ratkaisseet tätä, koska tarvittiin myös tekniset todisteet.

Fagerström uskoo sen vaikuttaneen Laihian surman tutkintaan etenkin alkuvaiheessa, että oli pitkään epäselvää, oliko kyseessä luonnollinen vai henkirikokseksi luokiteltava kuolema.

– Pohjanmaan poliisilaitoksella tehtiin tapauksen eteen kuitenkin hyvää työtä. Varsinkin tekninen tutkinta on ollut täysin Pohjanmaan poliisin varassa, Fagerström painottaa.

Hänen mukaansa tapaus ratkesi suurilta osin perinteisen poliisitutkinnan ansiosta. Avainasemassa olivat sekä tekninen tutkinta että kuulustelut.

– Pitää nostaa hattua silloiselle tutkinnanjohtajalle ja muille, että vaikka varsinainen kuolinsyy oli hyvin epäselvä, niin siitä huolimatta varsinkin alustavat toimet tehtiin paikan päällä hyvin. Edes ammattilaiset eivät pystyneet pitkään aikaan sanomaan, oliko kuolinsyy luonnollinen vai ei. Poliisi ryhtyi kuitenkin heti oikeanlaisiin toimenpiteisiin, Fagerström kiittelee.

Hänen mukaansa tutkinnan edetessä ei tullut eteen asioita, että mitään olisi jätetty tutkinnan osalta tekemättä.

Pohjanmaan poliisin ratkaisu pyytää apua keskusrikospoliisilta oli Fagerströmin mukaan täysin oikea. Hänen mukaansa epäillyn henkirikoksen tutkinta siirtyi paikallispoliisilta keskusrikospoliisille resurssipulan vuoksi.

– Pohjanmaan poliisilaitokselta loppuivat resurssit kesken. Heillä ei ollut resursseja sitoutua pitkäksi aikaa tällaisen palapelin kokoamiseen. KRP pystyy sitoutumaan tällaisiin asioihin, Fagerström sanoo.

Hän itse kuvailee Laihian tapausta oudoksi, omituiseksi ja vaikeasti selvitettäväksi rikokseksi.

– Perinteinen suomalainen henkirikos on se, että juopporemmi tappelee ja sitten tapahtuu jotain. Tämä oli hyvin kaukana siitä, hän toteaa.

Fagerström kuitenkin muistuttaa, että tapaus on yhä kesken eikä tuomio ole vielä lainvoimainen.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta